Reaper Posted November 26, 2007 Share Posted November 26, 2007 Nie to, że jestem fanem komunizmu, ale tak z ciekawości: dlaczego? Komunizm to pogląd polityczny taki jak każdy inny - choć w rozumach ludzi siedzi jako brutalny i represyjny reżim i wzbudza mieszane uczucia, jednak nadal jest tylko wyznaniem politycznym. Quote Link to comment
krzysfiol Posted November 26, 2007 Share Posted November 26, 2007 Dlatego, że są zakazane przez polskie prawo Quote Link to comment
Kamtek Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 Sierp i młot zakazane? Quote Link to comment
raulb Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 No rzeczywiście - jeden z userów aktywnych w dziale kariery ma taki avatar. Mam wrażenie, zapewne mylne, jakoby sie utożsamiał z tą symboliką. Quote Link to comment
qwas Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 No rzeczywiście - jeden z userów aktywnych w dziale kariery ma taki avatar. Mam wrażenie, zapewne mylne, jakoby sie utożsamiał z tą symboliką. a czy kazdy noszacy t-shirta z nadrukiem ryjca Che Guevary jest milosnikiem komunistycznego terroryzmu? Quote Link to comment
raulb Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 a czy kazdy noszacy t-shirta z nadrukiem ryjca Che Guevary jest milosnikiem komunistycznego terroryzmu? jak napisałem wyżej - ZAPEWNE nie - ale jak się ktoś afiszuje z podobizną Hitlara, Guevarry czy Franka to inni mają prawo uwazać to za możliwość identyfikacji autora z reżimem/przesłanie/proagandą/wzorem - który reklamują i czuć się doktkniętym lub urażonym. poza tym proagowanie symboliki wykorzystywanej przez oprawców naszego narodu jest niezgodne z przepisami. a wystarczy odrobina refleksji... Quote Link to comment
Kamtek Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 Ja zupełnie abstrahuję od tego, kto i dlaczego używa określonych symboli (bo mam swoje zdanie na temat np. nastolatków ganiających w t-shirtach z napisem "CCCP", sierpem oraz młotem, czy wizerunkiem Che). Pytam tylko, czy i na podstawie jakiego aktu zabronione jest w Polsce używanie symboliki sierpa i młota? Quote Link to comment
dragonfly Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 Ależ ja nie twierdzę że to jest niezgodne z prawem. Podkreślam - to tylko kwestia dobrego smaku. Quote Link to comment
Kamtek Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 dragon, to nie była uwaga do Ciebie i Twojej wypowiedzi. Posta z informacją o rzekomym zakazie używania takiego symbolu napisał krzysfiol i stąd moja wątpliwość, czy zakaz dotyczący symbolu sierpa i młota faktycznie w polskim prawodawstwie występuje i ewentualnie gdzie. A to, czy jest w dobrym guście, czy też nie jest, to temat na odrębny wątek. Quote Link to comment
dragonfly Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 Ok, ok, źle zrozumiałem Quote Link to comment
krzysfiol Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 dragon, to nie była uwaga do Ciebie i Twojej wypowiedzi. Posta z informacją o rzekomym zakazie używania takiego symbolu napisał krzysfiol i stąd moja wątpliwość, czy zakaz dotyczący symbolu sierpa i młota faktycznie w polskim prawodawstwie występuje i ewentualnie gdzie. Nie moge teraz tego znaleźć, ale kiedys czytałem o jakimś przepisie, który zakazuje uzywania symboli o treści nazistowskiej i komunistycznej. Mozliwe, że było to dawno i nieprawda, ale mimo wszystko pozostaje kwestia smaku. Quote Link to comment
Profesor Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 Co nie ma niczego wspólnego ani z pytaniem Kamteka, ani z uprawdopodobnieniem twierdzenia "Dlatego, że są zakazane przez polskie prawo". Quote Link to comment
Fenomen Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 dragon, to nie była uwaga do Ciebie i Twojej wypowiedzi. Posta z informacją o rzekomym zakazie używania takiego symbolu napisał krzysfiol i stąd moja wątpliwość, czy zakaz dotyczący symbolu sierpa i młota faktycznie w polskim prawodawstwie występuje i ewentualnie gdzie. Nie moge teraz tego znaleźć, ale kiedys czytałem o jakimś przepisie, który zakazuje uzywania symboli o treści nazistowskiej i komunistycznej. Mozliwe, że było to dawno i nieprawda, ale mimo wszystko pozostaje kwestia smaku. AFAIK zabronione przez prawo jest zakładanie zgromadzeń i partii politycznych o charakterze nacjonalistycznym, rasistowskim, czy też sięgających do ideologii nazizmu czy komunizmu, ale samo wyznawanie tych ideologii przez jednostkę chyba nie jest zabronione inna sprawa, jak takie zachowanie ma się do czegoś co ogólnie rozumiemy jako "dobry smak" Quote Link to comment
krystiaan Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 Ja w zupełnie innej kwestii. Chciałem się dowiedzieć, czy nadal można zmienić nick tylko raz. Właśnie, na ile? Wg mnie MT powinien zwiększyć ilość możliwości zmiany na np. raz na rok, jeśli takowej nie ma. Takie małe pytanie . Quote Link to comment
Icon Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 Ja w zupełnie innej kwestii. Chciałem się dowiedzieć, czy nadal można zmienić nick tylko raz. Właśnie, na ile? Raz na zawsze. Wg mnie MT powinien zwiększyć ilość możliwości zmiany na np. raz na rok, jeśli takowej nie ma. Taaa, a może raz na tydzień? :roll: Quote Link to comment
krystiaan Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 Taaa, a może raz na tydzień? Taaa, czemu nie? To było tylko pytanie. Uzyskałem odpowiedź, więcej nie męczę. Quote Link to comment
Pietia Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 dragon, to nie była uwaga do Ciebie i Twojej wypowiedzi. Posta z informacją o rzekomym zakazie używania takiego symbolu napisał krzysfiol i stąd moja wątpliwość, czy zakaz dotyczący symbolu sierpa i młota faktycznie w polskim prawodawstwie występuje i ewentualnie gdzie. Nie moge teraz tego znaleźć, ale kiedys czytałem o jakimś przepisie, który zakazuje uzywania symboli o treści nazistowskiej i komunistycznej. Mozliwe, że było to dawno i nieprawda, ale mimo wszystko pozostaje kwestia smaku. AFAIK zabronione przez prawo jest zakładanie zgromadzeń i partii politycznych o charakterze nacjonalistycznym, rasistowskim, czy też sięgających do ideologii nazizmu czy komunizmu, ale samo wyznawanie tych ideologii przez jednostkę chyba nie jest zabronione inna sprawa, jak takie zachowanie ma się do czegoś co ogólnie rozumiemy jako "dobry smak" Art. 13Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa. Art. 256.Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Art. 257. Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowościowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Quote Link to comment
dragonfly Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 Dajcie spokój, rozdmuchaliście tą sprawę, a właściwie nie ma już o czym dyskutować, bo SZk już "ustrzelił" avka Quote Link to comment
raulb Posted November 29, 2007 Share Posted November 29, 2007 no to chyba ten strzał był niecelny dziś znów widziałem ten avatar. Quote Link to comment
laki Posted November 29, 2007 Share Posted November 29, 2007 no to chyba ten strzał był niecelny dziś znów widziałem ten avatar. Jak tak bardzo kole Ci on w oczy to istnieje taka opcja jak raport... Mam nadzieje, że przyniesie to Ci nadszarpnięty spokój... Quote Link to comment
Recommended Posts