Vami Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Ale na parze nie jest zbrązowiona. A mięso z zasady ma byc jak Obama. Czarne na zewnątrz i czerwone w środku (wołowina, karkówka nie może być surowa w środku). Brązowienie/czarnienie powierzchni tworzy związki Maillarda (melanoidyny), czyli to, co najlepsze w mięsie. Cytuj Odnośnik do komentarza
lad Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Jak powyżej. Mięso na parze? Łot de fak. Cytuj Odnośnik do komentarza
Brudinho Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Jak powyżej. Mięso na parze? Łot de fak. Zdrowsze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Mięso jest zawsze zdrowe! Cytuj Odnośnik do komentarza
wwosik Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Brązowienie/czarnienie powierzchni tworzy związki Maillarda (melanoidyny), czyli to, co najlepsze w mięsie. Owszem, podobnie jak karmelizacja, reakcja Maillarda daje bardzo dobry smak, ale to nie jedyny sposób na przyrządzanie mięsa. Nie wątpię, że tatara (niekoniecznie z penisa wołowego :P) też jadasz, a tam nie masz wcale temperatur powyżej 100 C. Co do karkówki na parze, to owszem marynuję ją wcześniej - najchętniej 24 godziny. A para to nie sama woda, ale wywar z przyprawami i grzybami. Mięso wychodzi w kolorze szare, jest całkowicie ugotowane (tj. wewnętrzna temperatura > 70C) i soczyste. Jak piszę, zapraszam na testy A zmieniając odrobinę temat - to w Thermomixie wyrabiałem też ciasto na chleb i efekt smakowy wychodził lepszy niż w maszynie do chleba. Tyle, że więcej zabawy z przekładaniem do piekarnika, pilnowaniem itd. No i miałem wrażenie, że Thermomix przestawi stół na którym stał, ewentualnie się silnik przegrzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza
_adrian Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Thermomixa mam i używam. Urządzenie fajne i przynajmniej dla mnie mega przydatne. Jak nie chcecie wydawać 5000 zł to są tańsze odpowiedniki i w cale nie gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 W Lidlu było takie urzadzenie - Monsieur Cuisine bodajże się nazywało - za 700zł. Z tego co czytałem opinie, ludzie byli zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Eksperymentalny sos do mięsa na podstawie algorytmów FoodPairing.com - solidna porcja masła- 1 serek niebieski Bluedino- 1 banan- mała buteleczka cydru- garść orzechów nerkowcaUsmażyć na maśle banana, rozpuścić w tym ser, dolać cydr, zredukować, udekorować orzechami. Podawać jako sos. Przepysznie komponował się z łopatką wieprzową i ziemniakami. Cytuj Odnośnik do komentarza
lad Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 A łopatkę jak robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Tę akurat natarłem octem winnym, olejem, pieprzem i wędzoną papryką, zawinąłem w folię trzykrotnie i piekłem 6 godzin w 135 stopniach. Ale kawałek mięsa był średni, bo dużo złogów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 http://imgur.com/a/ylUUc Nadobiad czyli stek z antrykotu w jedynie słusznym stopniu wysmażenia. Przygotowany na masełku czosnkowym ze świeżym rozmarynem. Do tego prażony bekon, czerwona papryka i sos habanero plus bułka grahamka zamiast ziemniaków/frytek. Cytuj Odnośnik do komentarza
kaderr Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Trzeba przyznać - wpierdalałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza
wwosik Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Brawo Vami, jestem teraz głodny, a jeszcze mam 4 godziny w pracy siedzieć. :( Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Vami, a masz jakis fajny przepis na Patatas Bravas? Cytuj Odnośnik do komentarza
wwosik Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Vami, a masz jakis fajny przepis na Patatas Bravas?A to nie jest po prostu kupić małe ziemniaki i w osolonej wodzie na lekkim ogniu długo gotować? Cytuj Odnośnik do komentarza
schizzm Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Vami, a masz jakis fajny przepis na Patatas Bravas? Nie jestem Vamim, ale odpowiem, choć nie do końca rozumiem, o co pytasz. Kup ziemniaki, pokrój w kostkę, podgotuj następnie wrzuć na chwilę na patelnie, żeby je podrumienić. Własnej inwencji zostaw to, co głównie stanowi o smaku, czyli sosy, z jakimi chcesz je zjeść, bo tu już jest praktycznie dowolność... Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 No właśnie chodzi o sos W sumie najlepiej podchodzil mi ten gotowy z Lidla, ale znajac upodobania Vamiego do ostrej kuchni może sprzeda przepis na jakis ultraostry sosik ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 8 Września 2016 Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Sriracha is the new BBQ! Sriracha to obecnie najmodniejszy dodatek (sos) do mięs na świecie. W Polsce wciąż niedoceniany. Dziś na obiad: Podudzia z kurczaka w sosie honey butter sriracha Marynata: - ocet winny - dobry olej - pieprz cayenne - wędzona papryka - pieprz czarny Wymieszać i zamarynować 3 podudzia. Moja inspiracja z Ameryki marynuje 8 godzin (!), jednak nauka mówi, że 2 wystarczą dla drobiu. Jak już będzie zamarynowane, to wykładamy na folię/papier, rozgrzewamy piekarnik do 450 F (~230 C) i pieczemy po 10 minut z każdej strony. W międzyczasie robimy to, co najważniejsze - sos Sos: - 50 g masła - 50 g sosu sriracha - łyżka soku z limonki - solidna łyżka miodu - sól Roztapiamy w rondelku masło, jak się roztopi, dodajemy resztę, mieszamy, gotujemy parę minut i odstawiamy. Następnie udka wyciągamy, wrzucamy do sosu, taplamy w nim i z powrotem ładujemy do pieca na ok. 15 minut. Wyjmujemy i dekorujemy sezamem i świeżą kolendrą. Można zostawić trochę sosu i polać tą resztą udka na talerzu. Podajemy z frytkami/ziemniakami/pieczywem. Smacznego No właśnie chodzi o sos W sumie najlepiej podchodzil mi ten gotowy z Lidla, ale znajac upodobania Vamiego do ostrej kuchni może sprzeda przepis na jakis ultraostry sosik ;) Nie robiłem patatas bravas, ale jeśli chodzi o domowy ostry sos, to fajnie wyszedł mix świeżego red savina habanero, odrobiny śmietany i świeżej pietruszki - w blenderze na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 8 Września 2016 Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Zrobiłem dzis cos podobnego ;) klopsy indycze zamarynowane w papryce wędzonej, ostrej i pieprzu. Do tego sos w sumie identyczny, jedynie proporcje spirachy mniejsze, a do tego frytki z batatów. Do tego sałatka z jarmużu, zielonej papryki, jabłka i marchewki ze skórką cytrynową.Spirache propsuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 8 Września 2016 Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Jak robisz frytki z batatów? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.