ukipuki Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 A jak trudno do słabego zespołu ściągnąć niezłęgo asystenta. To dopiero fajna sprawa. Sam pomysł podziału na "resztę personelu" sztabu szkoleniowego bardzo mi się podoba. Wreszcie są ograniczenia i nie tak łatwo to obejść. Quote Link to comment
ukipuki Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Zleciłem mojemu dyrektorowi sporotwemu sprowadzenie do klubu reszty sztabu szkoleniowego i cisza... Hm... Quote Link to comment
hosearcadio Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Być może mi się tylko wydaje, ale zauważyłem, że pada sporo bramek po nieodgwizdanych spalonych Quote Link to comment
Galizerix Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 drugi mecz z rzędu gram piach i strzelam gola w doliczonym czasie gry na 1-0 Quote Link to comment
Slim_Shady49 Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Być może mi się tylko wydaje, ale zauważyłem, że pada sporo bramek po nieodgwizdanych spalonych Racja, mi też tak się wydaje. Po drugie strasznie piłkarze są nieskuteczni, prawda? U mnie nawet Messi potrafi tak spier.... sytuację, że aż za głowę się złapać tylko Quote Link to comment
Vami Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Boczni obrońcy dostają nienaturalnie słabe noty. Na becie było odwrotnie. Dostawali często najlepsze. Za mocno to przytemperowali. Quote Link to comment
Makk Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 o toto Vami. pograłem dwa dni i mam to samo- noty po 5 są. nawet grając Realem i czy to Marcelo czy Arbeloa. mi się nie podoba ten FM 14. Quote Link to comment
nauro Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 To prawda z tymi bocznymi obrońcami. O ile środkowi jeszcze prezentują się przyzwoicie (u mnie często są wśród najlepszych na boisku), o tyle boczni, a zwłaszcza prawy, grają przysłowiowy piach. Mam nadzieję że jakoś to załatają. Quote Link to comment
DarkLuki Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 To, że mi się podoba ten nowy FM, niech świadczą godziny spędzone z grą liczone przez steama. FM 12 - 838 godzin, FM 13 - 24 godziny, FM 14 - 19 godzin. W zasadzie moja przygoda z FM ami zaczęła się od 11, wcześniej (CM 01 02). Podobają mi się polecenia dla piłkarzy, silnik meczowy też daje rade. Wydaje mi się, że po raz kolejny zwiększyli realizm rozgrywki. Zawsze byłem maniakiem budowania czegoś od podstaw, więc prowadzę sobie klub w 9 lidze angielskiej London Lions. Mogę zapomnieć o transferach. Jest trudno. Po 3 meczach bilans 1-1-1. Gram głównie 15, 16 latkami bo nikt inny nie chce przyjść do tego klubu. Zarząd na nic się nie zgadza. To jest hardcore. Makk może jednak przekonasz się do tej wersji, sam piszesz, że FM idzie w złym kierunku, więc za rok może być jeszcze gorzej sneogg zgadza się parzyste FM są dużo lepsze. FM 12 wymiata. Zgadza się też co do tych niskich not piłkarzy. Quote Link to comment
Feanor Posted November 8, 2013 Share Posted November 8, 2013 Mi się obecna wersja bardzo podoba. Bardziej, niż 2012, w którą grałem ostatnio. Taki prosty pomysł, jak umieszczenie konferencji prasowych w głównym oknie... Obecnie uczestniczę w niemal każdej, kiedyś niemal w żadnej. Pomimo łyżwiarstwa, ewolucja silnika graficznego bardzo imho na plus. Nie widzę na razie schematyzmu, widać za to przewagi i słabości moich grajków jak na dłoni. Obecnie gram w Skrill North, kiksy zawodników przyprawiają czasem o śmiech, bramkarz który po chwyceniu piłki nie wyhamował przed linią pola karnego i dostał za to czerwień wygrał dla mnie tę grę już dokumentnie Quote Link to comment
Galizerix Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Z tym wybieganiem bramkarza za pole karne z piłką to jest u mnie norma średnio 5 razy na sezon w Ekstraklasie Quote Link to comment
ukipuki Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Z tym wybieganiem bramkarza za pole karne z piłką to jest u mnie norma średnio 5 razy na sezon w Ekstraklasie Mój wczoraj dostał czerwień! To, że mi się podoba ten nowy FM, niech świadczą godziny spędzone z grą liczone przez steama. FM 12 - 838 godzin, FM 13 - 24 godziny, FM 14 - 19 godzin. W zasadzie moja przygoda z FM ami zaczęła się od 11, wcześniej (CM 01 02). Podobają mi się polecenia dla piłkarzy, silnik meczowy też daje rade. Wydaje mi się, że po raz kolejny zwiększyli realizm rozgrywki. Zawsze byłem maniakiem budowania czegoś od podstaw, więc prowadzę sobie klub w 9 lidze angielskiej London Lions. Mogę zapomnieć o transferach. Jest trudno. Po 3 meczach bilans 1-1-1. Gram głównie 15, 16 latkami bo nikt inny nie chce przyjść do tego klubu. Zarząd na nic się nie zgadza. To jest hardcore. Makk może jednak przekonasz się do tej wersji, sam piszesz, że FM idzie w złym kierunku, więc za rok może być jeszcze gorzej sneogg zgadza się parzyste FM są dużo lepsze. FM 12 wymiata. Zgadza się też co do tych niskich not piłkarzy. Skąd 9 liga angielska i London Lions? Maksymalnie moża grać w 6 podzielonej na 2 strony... Quote Link to comment
DarkLuki Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 a stąd http://www.fm-base.co.uk/forum/downloads.php?do=file&id=8150 Quote Link to comment
ukipuki Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 a stąd http://www.fm-base.co.uk/forum/downloads.php?do=file&id=8150 Nigdy nie korzystałem z czegos takiego. To oficjalny dodatek? Możesz napisać gdzie się to instaluje? Quote Link to comment
Bromon Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Zastanawiam się nad kupnem FMa 14. Tak czytam te wasze opinie i nie mogę się zdecydować. Ogólnie nowy FM na plus, czy raczej nie warto kupować, tylko poczekać, aż wyjdzie kilka łatek? Z jednej strony bardzo bym chciał kupić, bo mam FMa 12, jakoś 13 mi nie podeszła. Dlatego też zwracam się z tym dylematem do was. Warto? Quote Link to comment
zovalik Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Moim zdaniem warto. Gra się przyjemnie. Trochę zajęło przyzwyczajenie się do nowego interfejsu ale teraz jest już miodnie. Quote Link to comment
Makk Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 a mi własnie jakoś tak nie specjalnie się gra. poprzednia wersja, w która grałem to 2012, 13 ominąłem i z 14 zdaje się też tak będzie. teraz pojęczę trochę ;) : za bardzo taki...hmm cukierkowy jest?! choćby ekran treningu. okrojenie taktyki to skandal jest. za dużo klikania, żeby do meczu przejść. generalnie 95% rzeczy w oknie wiadomości nie czytam. może tego w taktyce nie znalazłem (a może nie ma po prostu)- prostopadłe podania. jak takiego ważnego elementu może nie być! jak pisałem- FM idzie w totalnie złym kierunku. kiedyś to była gra dla maniaków i fanatyków, co sobie patrzyli w tabelki, teraz SI idzie na baardzo duże grono graczy. wiadomo- biznes is biznes. zgaduję, że za jakieś 3 lata FM będzie wyglądał jak połączenie FIFA Managera i Lords of Football ;) @DarkLuki- ano może tak być, że wersja z numerkiem 15 będzie beznadziejna. wtedy wrócę do CM 01/02 albo do pierwszych FMów. teraz cały czas gram w 12 i chyba to jest najlepsza gra z serii. w dużej ilości gier (różnorakich) gracze mówią, że ta gra jest bardzo grywalna, tamta mało. dla mnie FM14 jest strasznie mało grywalny. kiedyś usiadłem z nowym Menedżerkiem i już się nie mogłem doczekać odpalenia. teraz? nie bardzo. zero podjarki. @Bromon- jak Ci 13 nie podeszło, to tym bardziej z tą wersją tak będzie. i jeszcze na koniec jedna refleksja- kiedyś w CM/FM esencja to były transfery, taktyka i mecz. w obecnej chwili z tych 3 rzeczy zostały chyba tylko transfery. Quote Link to comment
ukipuki Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 Zastanawiam się nad kupnem FMa 14. Tak czytam te wasze opinie i nie mogę się zdecydować. Ogólnie nowy FM na plus, czy raczej nie warto kupować, tylko poczekać, aż wyjdzie kilka łatek? Z jednej strony bardzo bym chciał kupić, bo mam FMa 12, jakoś 13 mi nie podeszła. Dlatego też zwracam się z tym dylematem do was. Warto? Jak na razie wyszła jedna łatka do FM i na tą chwilę gra jest całkowicie grywalna. Moim zdaniem zdecydowanie warto. a mi własnie jakoś tak nie specjalnie się gra. poprzednia wersja, w która grałem to 2012, 13 ominąłem i z 14 zdaje się też tak będzie. teraz pojęczę trochę ;) : za bardzo taki...hmm cukierkowy jest?! choćby ekran treningu. okrojenie taktyki to skandal jest. za dużo klikania, żeby do meczu przejść. generalnie 95% rzeczy w oknie wiadomości nie czytam. może tego w taktyce nie znalazłem (a może nie ma po prostu)- prostopadłe podania. jak takiego ważnego elementu może nie być! jak pisałem- FM idzie w totalnie złym kierunku. kiedyś to była gra dla maniaków i fanatyków, co sobie patrzyli w tabelki, teraz SI idzie na baardzo duże grono graczy. wiadomo- biznes is biznes. zgaduję, że za jakieś 3 lata FM będzie wyglądał jak połączenie FIFA Managera i Lords of Football ;) @DarkLuki- ano może tak być, że wersja z numerkiem 15 będzie beznadziejna. wtedy wrócę do CM 01/02 albo do pierwszych FMów. teraz cały czas gram w 12 i chyba to jest najlepsza gra z serii. w dużej ilości gier (różnorakich) gracze mówią, że ta gra jest bardzo grywalna, tamta mało. dla mnie FM14 jest strasznie mało grywalny. kiedyś usiadłem z nowym Menedżerkiem i już się nie mogłem doczekać odpalenia. teraz? nie bardzo. zero podjarki. @Bromon- jak Ci 13 nie podeszło, to tym bardziej z tą wersją tak będzie. i jeszcze na koniec jedna refleksja- kiedyś w CM/FM esencja to były transfery, taktyka i mecz. w obecnej chwili z tych 3 rzeczy zostały chyba tylko transfery. Ja moja przygodę z FM zacząłem od Championship Managera 3 i widzę dużo prawdy w tym co napisałeś. Dla mnie niegrywalnym FM była właśnie 13, natomiast nowa odsłona mi się podoba przynajmniej jak na razie. Moja refleksja jest taka, że może jesteśmy starsi już o te 15 lat i po prostu niestety nie podchodzimy do tego z takim podnieceniem jak kiedyś... Quote Link to comment
sneogg Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 - jak Ci 13 nie podeszło, to tym bardziej z tą wersją tak będzie. Mnie 13 nie podeszła, a z 14 jestem bardzo zadowolony. Gadanie, że FM idzie w stronę FIFA Managera jest dużą przesadą. Nie każdemu droga obrana przez SI musi się podobać.Fakt, coraz mnie w FMie suwaczków, już nie mówisz piłkarzowi by strzelał z dystansu na 5, a drugiemu na 9. Teraz mówisz, częściej strzelaj, albo rzadziej. Szczerze, bliższe to jest realizmowi niż slidery. W 13 czas między jednym meczem a drugim mi się dłużył, w 14 mija błyskawicznie, w taktyce ciągle grzebie, szukam fajnych wzmocnień i rozgrywam mecze. Wszystkie trzy filary są i mają się dobrze. Też na początku kręciłem nosem na nowy system taktyczny, tak jak przed rokiem na nowy trening. Ale do czasu aż zacząłem go używać. Ma on jeszcze pewne braki, ale mam nadzieje, że będą go rozwijać. Quote Link to comment
Makk Posted November 9, 2013 Share Posted November 9, 2013 wiesz, brałem pod uwagę własnie wiek ;) to swoją drogą. ale nie w tym rzecz. wydaje mi się, że opisałem te rzeczy, które mnie odrzucają w nowych FMach. teraz to jest takie gładkie, kolorowe i ma, a wręcz musi być FAJNE. dla mnie nie jest. @sneogg- jaką przesadą? zajmujesz się 50tysiącami innych rzeczy niż kierowaniem tylko zespołu. co do taktyki- nie napisałem, ze suwaczki są najlepsze i chcę je z powrotem. tylko, że polecenia taktyczne mi się nie podobają. może być jak jest, tylko większa ilość tych poleceń (jak wspomniane Prostopadłe Podania, których nie znalazłem). druga rzecz, na która nie mogę się doczekać to podział ustawienia taktycznego w ofensywie i defensywie. w CMach to był, słabe, ale było. co do 13 się nie wypowiadam bo nie mam i nie grałem. Quote Link to comment
Recommended Posts