Gabe Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 A skąd info, że sól jest wybielana? Sól (NaCl) jest biała z natury, jak się ją uzyska z solanki przez odparowanie jest biała bez żadnego wybielania :> Cytuj Odnośnik do komentarza
Hawkeye Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Napotykam informacje o tym w wielu różnych miejscach https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#safe=off&q=is+salt+bleachedogólnie bleached pojawia się niemal wszędzie gdzie pojawia się refined albo processed. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kaczy Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 a nie chodzi przypadkiem o morską? Cytuj Odnośnik do komentarza
szramek Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 To ja trochę zmienię temat i podam jakiś przepis. Mój ostatni pomysł - pulpety w stylu orientalnym: Składniki: - mielona wieprzowina (ok. 400 g na 2 osoby) - jajko - cebula - sos sojowy - miód - ziarna sezamu - imbir - czosnek - papryka ostra - pieprz cytrynowy - mieszanka warzyw na patelnię w stylu orientalnym (marchewka, papryka, kiełki mung, pędy bambusa, grzyby chińskie) - sól i pieprz Mięso mieszam z jajkiem, przyprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym (2 małe łyżki). Dodaję garstkę ziaren sezamu. Formuję pulpety ok. 5 cm średnicy i wrzucam na olej. Niech się ładnie smażą, a w międzyczasie robię sos - łączę 3/4 szklanki wody, łyżka stołowa sosu sojowego, dwie małe łyżki miodu, starty imbir (niedużo, mniej więcej sześcian wielkości 1x1x1 cm) paprykę ostrą - pół łyżeczki i drobno pokrojony czosnek (1 ząbek). Mieszam całość i wlewam na patelnię z pulpetami. Duszę ok 20 minut. Na osobnej patelni podgrzewam warzywa, po ok 5-6 minutach przerzucam je do mięsa i duszę jeszcze kilka minut. Można podać z ryżem, ale tylko z warzywami też jest ok. Tylko bez czepiania się o gotową mieszankę warzyw, nie będę latał po sklepach za pędami bambusa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Brachu Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 @szramek Jaką sól preferujesz: morską, himalajską czy po prostu warzoną? Cytuj Odnośnik do komentarza
szramek Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Morska, chociaż staram się używać jak najmniej bo każda jest niezdrowa ;P Cytuj Odnośnik do komentarza
Brachu Napisano 9 Września 2016 Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Jeszcze o soli, czyli czym się różnią (oprócz ceny) http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,136731,19310832,sol-ktora-jest-najzdrowsza-himalajska-tez-szkodzi-tylko-za.html Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 11 Września 2016 Udostępnij Napisano 11 Września 2016 To ja trochę zmienię temat i podam jakiś przepis. Mój ostatni pomysł - pulpety w stylu orientalnym: Składniki: - mielona wieprzowina (ok. 400 g na 2 osoby) - jajko - cebula - sos sojowy - miód - ziarna sezamu - imbir - czosnek - papryka ostra - pieprz cytrynowy - mieszanka warzyw na patelnię w stylu orientalnym (marchewka, papryka, kiełki mung, pędy bambusa, grzyby chińskie) - sól i pieprz Mięso mieszam z jajkiem, przyprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym (2 małe łyżki). Dodaję garstkę ziaren sezamu. Formuję pulpety ok. 5 cm średnicy i wrzucam na olej. Niech się ładnie smażą, a w międzyczasie robię sos - łączę 3/4 szklanki wody, łyżka stołowa sosu sojowego, dwie małe łyżki miodu, starty imbir (niedużo, mniej więcej sześcian wielkości 1x1x1 cm) paprykę ostrą - pół łyżeczki i drobno pokrojony czosnek (1 ząbek). Mieszam całość i wlewam na patelnię z pulpetami. Duszę ok 20 minut. Na osobnej patelni podgrzewam warzywa, po ok 5-6 minutach przerzucam je do mięsa i duszę jeszcze kilka minut. Można podać z ryżem, ale tylko z warzywami też jest ok. Tylko bez czepiania się o gotową mieszankę warzyw, nie będę latał po sklepach za pędami bambusa ;) Są w Biedrze i Lidlu często ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Nie chcę odgrzewać starego tematu, ale ja jeszcze w temacie soli Co prawda termin bleached przewija się w internecie, ale zazwyczaj na stronach, które sól białą uważają za "białą śmierć". Ale dotarłem do schematu produkcyjnego warzelni soli, i poza tym, że większość procesu jest mechaniczna (ciśnienie, temperatura itp), to jest moment, gdzie "Brine is first treated chemically to remove calcium and magnesium compounds", i to rzeczywiście patrząc z jednej strony można uznać za wybielanie, bo powoduje, że sól jest biała, to moim zdaniem nim nie jest, bo wybielanie to efekt uboczny usunięcia magnezu, który wg tejże strony może negatywnie wpływać na przyprawiane jedzenie http://www.madehow.com/Volume-2/Salt.html Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 12 Września 2016 Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Myślę, że musimy zakupić np. to: https://books.google.pl/books/about/Water_and_Salt.html?id=0-XXAAAACAAJ&redir_esc=y ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Meler Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 http://www.polskieradio.pl/7/163/Artykul/848422,Najwiekszy-przekret-zywnosciowy-XX-wieku Co dietetyk, to opinia Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 13 Września 2016 Udostępnij Napisano 13 Września 2016 No, to prawda. Sam wklejałem tutaj swoje wyniki badań cholesterolu po spożywaniu jajek. Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 15 Października 2016 Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Dziś sobota wolna, więc można pogotować: Śniadanie: Peanut butter candy bacon-wrapped habanero dogs - kiełbaski ostródzkie 90% mięsa (nie jakieś chujowe parówki)- boczek surowy- masło orzechowe Sante 100% orzechów (nie miałem, dałem 83%)- cebulka prażona- 2 buły długie- sos habanero- miód Kiełbaski zawijamy w boczek, polewamy z każdej strony warstwą miodu, kładziemy na półce do grillowania w piekarniku (pod spód jakiś papier czy coś) i pieczemy aż boczek będzie ciemny i chrupiący. Potem smarujemy buły od środka masłem orzechowym, wkładamy zawijasy i polewamy sosem habanero. Obiad: Leczo - 5 pachnących pomidorów (nie jakaś trawa bez aromatu)- 4 dorodne czerwone papryki- 2 duże cebule- główka czosnku- 2 długie kiełbasy wieprzowe wędzone pieczone 97% mięsa (nie jakaś zwyczajna czy toruńska)- butelka dobrego czerwonego wina (ja użyłem szczepu Syrah, bo go lubię)- 1 duża cukinia Przysmażamy kiełbasę pociętą w kostkę, cebulę i czosnek, przerzucamy do gara, wrzucamy pokrojone warzywa, zalewamy butelką wina i dusimy aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Przyprawy do smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Przepis na sobotni obiad mistrzów czyli sweet potato, beef & cheese fiesta: Etap 1: - 1 batat - tymianek - olej - sól - pieprz ziołowy - papryka słodka - papryka wędzona chipotle Pokroić batata w plastry (wcześniej obrać), wymieszać z mieszanką oleju, soli, tymianku, pieprzu oraz obu papryk, wyłożyć na blachę i piec 20 minut w 230 stopniach. Etap 2: - 2 steki z łopatki wołowej - sól - pieprz - rozmaryn - olej Obtoczyć mięso w przyprawach, smażyć na medium-rare, dać odpocząć 10 minut i pokroić w paski w poprzek włókien. Etap 3: - 1/2 opakowania jogurtu greckiego - 3 ząbki czosnku - kminek mielony - sok z 1 limonki - szczypiorek pocięty drobno - sól - pieprz Wycisnąć czosnek i sok, wymieszać wszystko z jogurtem, odstawić. Etap 4: - 1 opakowanie sera cheddar - 1 opakowanie wiórów mozzarelli - olej Na dużej patelni wyłożyć upieczone bataty, na to mięso, na to zetrzeć cheddar i wrzucić wióry mozzarelli, poczekać aż ser się roztopi (można mieszać jak dla kogoś estetyka nieistotna). Podawać z solidną porcją sosu z etapu 3. Niebo w gębie. Tysiące kalorii, tona białka i tona tłuszczu. Sama pycha. Mniam. Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 16 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Obiad w 20 minut czyli dekompozycja klasycznej jajecznicy http://www.popularne.pl/jajecznica-w-szynce/ Bardzo smacze to wyszło, ja jeszcze dodałem pieczarek z cebulką Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Heart-attack meatloaf, Karpiński style- 500 g mięsa mielonego (tu łopatka wieprzowa)- przyprawy: sól, pieprz, oregano, habanero, papryka słodka- 2 paczki (2x100 g) boczku surowego w paskach- kawałek czerwonej papryki- garść rukoli- 8 plastrów sera salami- 6 plastrów szynki- opcjonalnie jajko, żeby mięso było bardziej mokre1. Mieszamy mięso z przyprawami i formujemy placek jak na pizzę.2. Wykładamy rukolę, na to ser równomiernie i szynkę, dodajemy kawałki papryki3. Zawijamy za pomocą folii aluminiowej w rolkę i formujemy podłużny klopsik4. Zależnie od tego jaki mamy boczek - jak jest nie masakrycznie cienki, to można utkać z niego bacon weave i zawinąć dookoła, jeśli jest cienutki, to tylko owijamy dookoła.5. Zawijamy folią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut6. Wyciągamy, zdejmujemy folię, podnosimy temperaturę do maksymalnej i wstawiamy na 15 minut7. Wyjmujemy i delektujemy się feerią białka, tłuszczu i cholesteroluTaki obiad mogę jeść codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Domyślam się jaka padnie odpowiedź, ale spytam... na ile porcji przewidziane takie ilości składników? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 masło orzechowe Sante 100% orzechów (nie miałem, dałem 83%) Dziwi mnie, że nie robisz własnego, to łatwe przecież :> Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Domyślam się jaka padnie odpowiedź, ale spytam... na ile porcji przewidziane takie ilości składników? ;) Vami powinien zorganizować polską wersję https://en.wikipedia.org/wiki/Man_v._Food :D Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 To ja i się pochwalę, FIT Batony W melekserze/blenderem zmieszać następujące rzeczy: - 6 suszonych fig - miseczka orzechów pekan - dwie łyżki oleju kokosowego - 1/4 miseczki suszonej żurawiny - 1/4 miseczki wiórków kokosowych - w wersji dla ćwiczących można dodać dwie miarki odżywki białkowej ;)- łyżka soli - szczypta cynamonu - masło migdałowe/migdały w ilości 1/4 miseczki - 1/4 miseczki masła orzechowego/orzechów ziemnych prażonych Blendować i sprawdzać jaką konsystencję ma masa. Powinna być zbliżona do konsystencji masy na ciastka. Jeśli za gęsta dolać odrobinę wody. Do formy na papier do pieczenia/folię i na parę h do lodówki/zamrażarki (jeśli daliśmy za dużo wody ;) ). Wszystkie powyższe owoce można zamieniać dowolnie wedle preferencji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.