Jump to content

Kącik remontowo-budowlany

Recommended Posts

12 minut temu, Scorpio napisał:

Macie coś dobrego i sprawdzonego na mrówki w ogrodzie? Mam gniazdo gryzacych dziadów między domkiem i huśtawka dla młodej i muszę się go stamtąd pozbyć :/

Raczej nic odkrywczego, ale u mnie na trawniku zadzialal Bros w proszku na mrowki. Posypane ze 2x w okolicach mrowiska i problem zniknal.

Z opcji domowych stosowalem kiedys... plyn do mycia naczyn, tyle ze to w mieszkaniu, gdy mi zaczely wbijac z balkonu.

• Like 2

Po 10 miesiącach od złożenia pierwszych papierów udało się podłączyć gaz. W końcu będzie zima bez dymu 

IMG_20200620_154844.thumb.jpg.8ca73d984c46574b39c344e389d4b759.jpg97a7a24a-d0aa-4802-9bed-7f17aa8ccc15.thumb.jpg.651fadeea15d9d8b1a2ca184863bbfff.jpg

Stan na dzisiaj:

image0.thumb.jpg.9bf397c88e966e9c2d595c1acf75de2a.jpg

Zastanawiam się czy jakoś to zabudowywać, żeby wyglądało czy olać to ciepłym moczem. Koszt całej inwestycji to 20138 zł

• Like 3
  • I love it 1

Ej ludzie z kompostownikami - macie je cały rok? Pytam jak to w kontekście opłat wychodzi? Ja płacę więcej za śmieci (około 10-15 zł/miech) bo nie miałem kompostownika, bio wystawiam co tydzień w sezonie (co 2 tygodnie  poza), ale miałem teraz urlop i zbiłem te kilka desek za garażem, zrobiłem ten drenaż z gałązek, ziemi i zacząłem tam wysypywać odpady bio, trawę, resztki z ogródka itp. Nie wiem czy jest sens zgłaszać korektę opłat za wywóz jak zaraz będę musiał wrócić do bio w domu?

Teraz, Gabe napisał:

A po co? Idea kompostownika jest taka: przewiew, dostęp słońca i deszczu, kontakt z ziemią. Wtedy zachodzą wszystkie pożądane procesy, a na wiosnę masz super kompost pod sadzonki.

A śnieg?

Godzinę temu, jmk napisał:

A pokrywę jakąś dorobiłeś?

Brak. Nie maiłem czasu i aż takiej potrzeby. Zasadniczo by się przydała- mam zrobić z palet, żeby ptaki i pies mój nie wyżerały np. chleba :D

W dniu 28.08.2021 o 13:37, Reaper napisał:

Jak coś to mam spoko ziomeczka od malowania. Przyznam, że nie pamiętam dokładnie ile wychodziło, ale chyba 12 zł/m2?

Dzięki. Ale już mi jakiś koło maluje. Zobaczymy czy będzie dobry.

2 godziny temu, Mauro napisał:

Dzięki. Ale już mi jakiś koło maluje. Zobaczymy czy będzie dobry.

I ile Mauro stawka? Bo ja już po wykończenie mam teoretycznie ludzi, ale w sumie jestem ciekaw, jak z grubsza te stawki wyglądają, czy nie ma jakichś wielkich rozjazdów. 

17 godzin temu, Perez napisał:

I ile Mauro stawka? Bo ja już po wykończenie mam teoretycznie ludzi, ale w sumie jestem ciekaw, jak z grubsza te stawki wyglądają, czy nie ma jakichś wielkich rozjazdów. 

Za 36m2 1000 zł. Po wszystkich ścianach tam wyliczył 110 albo 140 m.

• Like 2

Mam taką zagwozdkę, chcę kupić lampy, lampy będą trzy, bo mam trzy miejsca przed domem do oświetlenia - tzn. kable wyprowadzone - dwa z przodu i te OK, bo będą przymocowane do słupków w ganku, natomiast trzecia ma być bezpośrednio nad wyjściem na taras. I mam taki dylemat.... czym ją przymocować? Nie mam elewacji, na styropianie mam warstwę czegoś, tak jakby tynku kilka (koło 2cm), więc jak wbiję wkręta to on dojdzie tylko do styropianu, styropian razem z tą warstwą do muru ma 22 cm, więc musiałbym aż tak długi wkręt?