Memorex_94 Napisano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 W szpitalu w moim miescie to jest dopiero parodia. Lezalem tam blisko miesiac bo mialem polamane zebro i noge tak ze zanim zlozyli i moglem chodzic to minelo. To zlikwidowali szpitalna kuchnie bo byla malo oplacalna i nie przystosowana do zalecen od mz. I wzieli jakas restauracje z cateringiem. I to jest smiech. Sniadanie to chleb czasami 3 dni po z kawaleczkiem maselka (ktore) musisz rozsmarowac czym sie da bo nie ma sztuccow. Czasem nawet dlugopisu do tego uzywalem. Do tego kawa. Na obiadek hit, gotowane ziemniaki (a raczej ziemniaki z woda, nie odlane praktycznie, zero solu a czasami nawet niedobrane, do tego surowka, to akurat najlepsze co jest bo sa ze super sosikiem i ze sztuccami wiec bomba. Kolacji nie ma, a bynajmniej nie wszyscy dostaja, tak dla oszczedzania. Wiec gdyby ktos chcial narzekac na szpitalne jedzenie to niech wie, ze sam nie jest. Ale jest plus bo zeszlem z wagi ponad 15kg i nie wygladam juz jak wojciech mann co jest jedynym sukcesem tego pobytu Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 smażymy na łyżce masła świeży czosnek krojony w plasterki, dorzucamy świeży szpinak odsuwamy na bok patelni dorzucamy łyżkę masła, wbijamy 3 jajka, smażymy żeby białko było ścięte, a żółtko płynne, przyprawiamy pieprzem cytrynowym ciabattę przekrawamy na pół i kładziemy na nią serrano Pyszne śniadanie W zaokrągleniu 900 kcal, B/W/T 50/50/50 Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Serrano? Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Jamon Serrano, hiszpańska, długodojrzewająca szynka. Za mało masła Vami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Keith Flint Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 smażymy na łyżce masła świeży czosnek krojony w plasterki, dorzucamy świeży szpinak odsuwamy na bok patelni dorzucamy łyżkę masła, wbijamy 3 jajka, smażymy żeby białko było ścięte, a żółtko płynne, przyprawiamy pieprzem cytrynowym ciabattę przekrawamy na pół i kładziemy na nią serrano Pyszne śniadanie W zaokrągleniu 900 kcal, B/W/T 50/50/50 dla mnie tak mógłby wyglądać obiad, a nie śniadanie, z rana na pewno tyle bym nie zjadł. Choć nie powiem, wyglada bardzo smacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza
beeres Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Na obiad ma być mięso. I to nie w postaci jakiejś szyneczki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
schizzm Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Jamon Serrano, hiszpańska, długodojrzewająca szynka. Za mało masła Vami ;) Muszę przyznać, że to jedna z nielicznych rzeczy hiszpańskiej kuchni, do której nie mogę się przekonać. W większości wypadków jamony jakie jadłem, delikatnie mówiąc, mi nie smakowały. Nie wiem, ale chyba też duży wpływ na mój odbiór ichniej szynki jest specyficzny zapach (dla mnie obrzydliwy), który towarzyszy jej "leżakowaniu"... Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Mnie tam bardzo pasuje, o wiele bardziej niż inne dojrzewające szynki, jak chociażby szwarcwaldzka ;) Ale i tak wielbie chorizo Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Sezon w pełni, więc można smacznie i zdrowo - botwinka: 3 porcje - 1 litr wody - pęczek botwiny - 2 marchewki - 2 pietruszki - ząbek czosnku - 2 kostki rosołowe wołowe (lub jakiekolwiek inne źródło bulionu, można zrobić samemu, mi się nie chciało) - 3 łyżki stołowe jogurtu greckiego - świeże zioła Grzejemy bulion, marchewki i pietruszki trzemy na grubych oczkach i wrzucamy doń wraz z czosnkiem, jak zmiękną to kroimy buraczki w kostkę i wrzucamy razem z liśćmi i łodygami pociętymi oraz świeżymi ziołami (użyłem kolendry liściastej i tymianku). Gotujemy aż buraczki zmiękną. Na koniec zdejmujemy z ognia i zabielamy jogurtem greckim (oryginalnie śmietaną, ale postanowiłem trochę lżejszą wersję zrobić). Kosztuje grosze, smakuje wybornie. Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Dzięki za pogrubienie botwinki. Nie zmarnowałem czasu na ciąg dalszy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
stefan1984 Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Szczyjcie na czerwono, nie jak biedota Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Dzięki za pogrubienie botwinki. Nie zmarnowałem czasu na ciąg dalszy ;) Czemu nie lubisz botwinki? Pyszna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Dla jednych pyszna, dla drugich obrzydliwa. Gusta smakowe są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza
van der Vaart Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Może jadłeś w talerzu z duraleksu :>? Cytuj Odnośnik do komentarza
lindros Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Dzięki za pogrubienie botwinki. Nie zmarnowałem czasu na ciąg dalszy ;) Czemu nie lubisz botwinki? Pyszna jest. Byle nie dowalić śmietany i da się zjeść. Cytuj Odnośnik do komentarza
m_arcin Napisano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 No ale gdzie mienso? Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Jako chłodnik niebo lepsza ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
klinsmann Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 w związku z tym, że ostatnio tylko gotuje i wpierdalam, mam pytanie, jak robicie jakiś gulasz/wołowinę czy inne danie gdzie dusicie na winie, jakiego wina używacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Czerwonego Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.