klinsmann Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 błyskotliwa odpowiedź, sam bym nie wygooglał, łap plusa no to jak już się tak wykazałeś, to wskaż konkretny "model" do kupienia w sklepie wielkopowierzchniowym brylant Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Myślę, że możesz bez obawień () wybrać sam. Do duszenia nie trzeba być wybrednym. Czerwone wytrawne wino będzie w sam raz bez wskazania na konkretną butelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Szczerze? Do gotowania nie ma sensu wydawać bóg wie ile pieniędzy na wino. Dobierasz aromatem, acz najlepsze będzie chyba wytrawne czerwone ;) Nie zauważysz różnicy między gotowaniem na Fresco, a na winiaczu za stówkę, gwarantuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
klinsmann Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 takie za stówkę to mi stają w gardla, nie ma różnicy w winie za 13zł a za 25-30 ? spoko, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 A jest w ogóle Fresco wytrawne? :> Smetek - w Lidlu jest wino białe i czerwone wytrawne za bodajże 7 zeta, zobacz czy ci smakuje profilowo. Cytuj Odnośnik do komentarza
klinsmann Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Gabe, dzieki. a tak przy okazji… da sie to pić ;-) ? mam jeszcze drugie pytanie, jak robicie kurczaka w panierce, to jaka taktyke stosujecie ? naogladalem sie roznych patentow na youtube i troche zaczynam głupieć najdziwniejsze jest to ze najpierw laduje sie kurczaka w panierke a nie w "klej"(np. jajko czy marynate), jak to u Was wyglada ? Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 @Gabe to metafora :P@SmetekJajko -> mąka -> jajko -> coś tam to tak klasycznie. Ciężej Ci będzie jak pokombinujesz z panierką typu wiórki kokosowe czy sezam. Na to były już jakieś sposoby, ale podany pierwotnie powinien siąść ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Smetek - imo do wołowiny najlepsza jest "Bycza krew" (Egri Bikaver). Cytuj Odnośnik do komentarza
klinsmann Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 no to rodzi sie pytanie czy maka pszenna czy np. kukurydziana ? Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Pszenna ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Mieszam wybrane przyprawy z oliwą i potem tym czymś co powstanie smaruje kurczaka i do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 A co do samej marynaty. Zmieszaj przyprawy z tłuszczem (oliwa, jogurt, co tam chcesz) i w to kurczaka. Najlepiej na kilka h (albo na noc) do lodówki i potem jest rewela. Cytuj Odnośnik do komentarza
klinsmann Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 ja o panierce wy o marynacie ;) no dobra, co do panierki, to smazycie tak jak bez czy wlewacie wiecej oleju co do samej marynaty, dlaczego stosujecie oliwe ? ja tego nie praktykuje, lekko otluszczam patelnie przysmazeniu i ogien na co oliwe ladowac do marynaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Gabe, dzieki. a tak przy okazji… da sie to pić ;-) ? mam jeszcze drugie pytanie, jak robicie kurczaka w panierce, to jaka taktyke stosujecie ? naogladalem sie roznych patentow na youtube i troche zaczynam głupieć najdziwniejsze jest to ze najpierw laduje sie kurczaka w panierke a nie w "klej"(np. jajko czy marynate), jak to u Was wyglada ? Ja mogę :] Dawno przestałem różnicować wartość czegokolwiek wyłącznie po cenie, podniebienie mam proste, więc nie rozróżniam wyszukanych smaków A takie wino jest w sam raz do obiadku, można mianowicie pogawężyć bez obawień, Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 ja o panierce wy o marynacie ;) no dobra, co do panierki, to smazycie tak jak bez czy wlewacie wiecej oleju co do samej marynaty, dlaczego stosujecie oliwe ? ja tego nie praktykuje, lekko otluszczam patelnie przysmazeniu i ogien na co oliwe ladowac do marynaty ? Napisałem o tym i o tym :P Co do tłuszczu - Najważniejsze to to, że utrzymuje wilgoć odpowiednią dla mięsa czym trzyma aromat i troszku konserwuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Ja też w ten weekend skosztowałem botwinki, ale najpierw zrobiłem rosół na kaczce (kaczka swoja, od rodziców narzeczonej;) ) i na bazie rosołu potem świeże liście, buraki + ziemniaki, śmietana. Pycha. Mam pytanie około kulinarne - polecicie jakąś ciekawą patelnię grillową? Kupiłem taką niewielką w Tesco za 25zł i... gówno, nawet na oliwie czy maśle przywiera i zero grilla :/ Oczywiście w optymalnej cenie;) Cytuj Odnośnik do komentarza
klinsmann Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 znajomi za podbny hajs w lidlu kupili żeliwną swojego czasu, widzialem w akcji była ok, żadnego tłuszczu nie było potrzeba, swojego czasu też się zastanawiałem nad taką patelnią... grill elektryczny(góra-dół) ktory kupilem jest mega chujowy, przywiera do tego teflonu na potęgę Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Ionian Pulled Pork Porcji: 4 Czas przygotowania: 2 dni 1 kg łopatki wieprzowej odtłuszczonej 4 bułki do hamburgerów sos chili garść rukoli 2 kulki mozzarelli 1 duży pomidor jogurt grecki sól pieprz świeża mięta świeży czosnek oliwa z oliwek Zblendować kilka łyżek jogurtu greckiego, sól, łyżkę oliwy, pieprz, całą roślinę świeżej mięty (z gałązkami) i kilka ząbków czosnku Natrzeć tym łopatkę i włożyć do naczynia żaroodpornego Odstawić do lodówki na noc Nazajutrz rozgrzać piekarnik do 150 stopni Wstawić naczynie żaroodporne bez przykrycia na środkową półkę Piec 10 godzin Wymieszać mięso z sosem, który został w naczyniu Wyjąć i zostawić na 5-10 minut, a następnie za pomocą dwóch widelców wyszarpywać włókna (mięso będzie po takim czasie się rozpadało na kawałki) Zrobić burgery w składzie od dołu: spód bułki - rukola - plaster pomidora - plaster mozzarelli - 250 g mięsa - plaster mozzarelli - sos chili - wierzch bułki Roboty masa, ale smak nieziemski. Można oczywiście zupełnie inną marynatę zrobić. Ja poeksperymentowałem z grecką i wyszło przepysznie. Wartości odżywcze 1 porcji: ok. 600 kcal, białko 70, węglowodany 20, tłuszcz 30 Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Piec 10 godzin Coś w ogóle z tego mięsa zostaje? Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Oczywiście. Struktura mięsa zmienia się tak, że rozpada się na kawałki przy wyszarpywaniu elementów. Stąd nazwa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.