Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


Gość MikeMitnick

Rekomendowane odpowiedzi

Gabe,

dzieki. a tak przy okazji… da sie to pić ;-) ?


mam jeszcze drugie pytanie, jak robicie kurczaka w panierce, to jaka taktyke stosujecie ? naogladalem sie roznych patentow na youtube i troche zaczynam głupieć

 

najdziwniejsze jest to ze najpierw laduje sie kurczaka w panierke a nie w "klej"(np. jajko czy marynate), jak to u Was wyglada ?

Odnośnik do komentarza

Gabe,

dzieki. a tak przy okazji… da sie to pić ;-) ?

mam jeszcze drugie pytanie, jak robicie kurczaka w panierce, to jaka taktyke stosujecie ? naogladalem sie roznych patentow na youtube i troche zaczynam głupieć

 

najdziwniejsze jest to ze najpierw laduje sie kurczaka w panierke a nie w "klej"(np. jajko czy marynate), jak to u Was wyglada ?

 

Ja mogę :]

 

Dawno przestałem różnicować wartość czegokolwiek wyłącznie po cenie, podniebienie mam proste, więc nie rozróżniam wyszukanych smaków

A takie wino jest w sam raz do obiadku, można mianowicie pogawężyć bez obawień,

Odnośnik do komentarza

ja o panierce wy o marynacie ;)

 

no dobra, co do panierki, to smazycie tak jak bez czy wlewacie wiecej oleju

 

 

co do samej marynaty, dlaczego stosujecie oliwe ? ja tego nie praktykuje, lekko otluszczam patelnie przysmazeniu i ogien :) na co oliwe ladowac do marynaty ?

 

Napisałem o tym i o tym :P

 

Co do tłuszczu - Najważniejsze to to, że utrzymuje wilgoć odpowiednią dla mięsa czym trzyma aromat i troszku konserwuje ;)

Odnośnik do komentarza

Ja też w ten weekend skosztowałem botwinki, ale najpierw zrobiłem rosół na kaczce (kaczka swoja, od rodziców narzeczonej;) ) i na bazie rosołu potem świeże liście, buraki + ziemniaki, śmietana. Pycha.

 

Mam pytanie około kulinarne - polecicie jakąś ciekawą patelnię grillową? Kupiłem taką niewielką w Tesco za 25zł i... gówno, nawet na oliwie czy maśle przywiera i zero grilla :/

Oczywiście w optymalnej cenie;)

Odnośnik do komentarza

Ionian Pulled Pork

 

Porcji: 4

Czas przygotowania: 2 dni

  • 1 kg łopatki wieprzowej odtłuszczonej
  • 4 bułki do hamburgerów
  • sos chili
  • garść rukoli
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • jogurt grecki
  • sól
  • pieprz
  • świeża mięta
  • świeży czosnek
  • oliwa z oliwek
  1. Zblendować kilka łyżek jogurtu greckiego, sól, łyżkę oliwy, pieprz, całą roślinę świeżej mięty (z gałązkami) i kilka ząbków czosnku
  2. Natrzeć tym łopatkę i włożyć do naczynia żaroodpornego
  3. Odstawić do lodówki na noc
  4. Nazajutrz rozgrzać piekarnik do 150 stopni
  5. Wstawić naczynie żaroodporne bez przykrycia na środkową półkę
  6. Piec 10 godzin
  7. Wymieszać mięso z sosem, który został w naczyniu
  8. Wyjąć i zostawić na 5-10 minut, a następnie za pomocą dwóch widelców wyszarpywać włókna (mięso będzie po takim czasie się rozpadało na kawałki)
  9. Zrobić burgery w składzie od dołu: spód bułki - rukola - plaster pomidora - plaster mozzarelli - 250 g mięsa - plaster mozzarelli - sos chili - wierzch bułki

 

Roboty masa, ale smak nieziemski. Można oczywiście zupełnie inną marynatę zrobić. Ja poeksperymentowałem z grecką i wyszło przepysznie.

 

Wartości odżywcze 1 porcji: ok. 600 kcal, białko 70, węglowodany 20, tłuszcz 30

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...