Jump to content

Telefony komórkowe

Recommended Posts

@schizzm iPhone SE jest bardzo dobry pod względem wydajności, tylko podobno bateria jest tragiczna i wymaga doładowywania w trakcie dnia bo nie wytrzymuje więcej niż 3/4h włączonego ekranu. Zobacz sobie recenzje pod kątem baterii.

Z Androida mogę polecić One Plus Nord i Google Pixel 4a. Zobacz sobie na youtubach, jest masa materiału o tych telefonach :)

• Thanks 1

Tydzień temu moja Martyna zakupiła SE. Zależy jak używasz telefonu, przy jej okazjonalnym korzystaniu z msg, insta, fejsa, przeglądarki, stosunkowo częstym robieniu zdjęć wytrzymuje bez problemu jeden dzień. Myślę, że przy intensywnym użytku to klasyczny niepełny dzień przy tej pojemności. Ja jestem zaskoczony pozytywnie aparatem, bo w tym budżecie robi robotę imo.

• Thanks 1

No właśnie czytam o tej baterii. I jedni piszą że jest dramatycznie źle, inni że ujdzie przy nieintensywnym korzystaniu.

Ja w zasadzie uzywam do neta/spotify/whatsapp i przy dostepie do wifi jakis youtube, ale tez nie duzo. Gierki czy jakieś wymagające apki to nie. Z drugiej strony właśnie wolałbym uniknąć codziennego ładowania, ale tutaj będzie to nieuniknione ;) 

64gb ujdzie raczej spokojnie?

@kolek23- dzięki za propozycje, o OnePlusie Nord słyszałem trochę dobrego i przewinął mi się w moich planach. O Pixelu muszę popatrzeć :) 

49 minut temu, schizzm napisał:

No właśnie czytam o tej baterii. I jedni piszą że jest dramatycznie źle, inni że ujdzie przy nieintensywnym korzystaniu.

Ja w zasadzie uzywam do neta/spotify/whatsapp i przy dostepie do wifi jakis youtube, ale tez nie duzo. Gierki czy jakieś wymagające apki to nie. Z drugiej strony właśnie wolałbym uniknąć codziennego ładowania, ale tutaj będzie to nieuniknione ;) 

@kolek23- dzięki za propozycje, o OnePlusie Nord słyszałem trochę dobrego i przewinął mi się w moich planach. O Pixelu muszę popatrzeć :) 

Nie potrafię odpowiedzieć dokładnie, zależnie głównie od tego ile trzaskasz zdjęć czy video ;) przy casualowym użytkowaniu myślę źe luźno.

2 hours ago, schizzm said:

ja mam służbowego SE i czasami naprawdę mam ochotę nim cisnąć o ziemię, jak mam wskaźnik baterii 20%, chce otworzyć maila... i telefon się wyłącza. po ponownym uruchomieniu dostaję komunikat z przekazem w stylu: zabrakło baterii do otworzenia wskazanej aplikacji :roll: telefon używam służbowo, czyli tylko telefony i poczta, mam go gdzieś od 1,5 roku. 

• Thanks 1
17 minutes ago, Pulek said:

ja mam służbowego SE i czasami naprawdę mam ochotę nim cisnąć o ziemię, jak mam wskaźnik baterii 20%, chce otworzyć maila... i telefon się wyłącza. po ponownym uruchomieniu dostaję komunikat z przekazem w stylu: zabrakło baterii do otworzenia wskazanej aplikacji :roll: telefon używam służbowo, czyli tylko telefony i poczta, mam go gdzieś od 1,5 roku. 

@schizzm Pulek marudzi na SE 1 generacji, nowy wyszedł dopiero w kwietniu 2020 ;)

2 godziny temu, schizzm napisał:

Ok. Z tego co do tej pory się rozczytałem, to najbardziej mi podchodzi dodatkowa propozycja @adamus, czyli Realme 7 Pro., a też i cenowo jest on najbardziej przyjazny ;). Ale też zobaczę, co się będzie działo z ich cenami w najbliższy weekend :) 

Ja sam dla siebie zamówiłem ten telefon 11.11 za 230$ wersja 8/128gb (liczę, że przyjdzie przed świętami z chin). Nakładka na system wydaje się bardzo lekka i nie licząc OnePlusa to teraz chyba w Realme jest najbliższa do stockowego Androida.

Cały czas czekałem w tym roku na Xiaomi Mi A4 ale wszystko wskazuje na to, że Xiaomi zrezygnowało z telefonu z rodziny Android One, a ich MIUI zdecydowanie odrzuca mnie ilością reklam.

Rozglądałem się też po Nokiach i Motorolach ale tam za podobną jakość zdjęć (a to prócz czystego systemu i wielkości samego telefonu były najważniejsze cechy dla mnie) musiałbym sporo dopłacić.

Nie wszystkie z tych aplikacji da się całkowicie wyłączyć lub odinstalować. Aby były mało upierdliwe to powiadomienia trzeba wyłączyć z tych aplikacji bo reklamy pojawiają się w powiadomieniach. Wiem, że jest to kwestia początkowej konfiguracji telefonu i później jest względnie spokój ale mi to jakoś przeszkadza. Dodatkowo po aktualizacji do najnowszego MIUI była konieczność ponownej konfiguracji tych aplikacji. Teraz mam czystego androida i mam nadzieje, że Realme nie odrzuci mnie nakładką.

• Like 1
W dniu 24.11.2020 o 13:21, schizzm napisał:

zależy ile napierdalasz zdjęć i filmów, raczej tak. jedyna wada to brak możliwości wsadzenia karty pamięci. 

11 minut temu, zovalik napisał:

Są w ogóle teraz jakieś sensowne "małe" (teraz mam MI9 SE i jest dla mnie na granicy, wolałbym mniejszy) telefony?

za chwilę będą. Apple dał sygnał przez Ajfona 12 mini, wracamy do małego rozmiaru! i zaraz będzie cała seria w androidzie, obstawiam kwiecień-maj premiery