tio Posted October 26, 2022 Share Posted October 26, 2022 oki oki, już za chwilę za dni parę Quote Link to comment
tio Posted October 26, 2022 Share Posted October 26, 2022 W dniu 14.10.2021 o 13:51, tio napisał: Inspektor Gugeł na tropie fałszerzy dzieł sztuki. Zgłosił się do niego świadek, znany gdański historyk sztuki, który dostał zlecenie zbadania obrazu. - Klient twierdził, że to kopia sporządzona parę lat temu ale moim zdaniem jest to oryginał skradzionego w zeszłym roku obraz van Gogha "Ogród przy plebanii w Nuenen wiosną". Obraz znajduje się w Gdańsku. -Gdzie to było? Gdzie jest obraz? - Nie pamiętam adresu ale to kamienica, której fasadę wypełnia taki geometryczny ornament naśladujący dekorację architektoniczną. Takie boniowanie wie pan. -A może cos więcej? - Niech pomyślę. Nad oknami trzech pierwszych kondygnacji są medaliony z popiersiami i inskrypcjami osób chyba związanych z morzem: Jan Henski, Henryk Popiel, Arndt Dickman, Michał Starosta i jeszcze jacyś inni, których nie zapamiętałem. Ale na szycie kamienicy jest żaglowiec pod pełnymi żaglami, flankowany przez dwie róże wiatrów. Inspektor chwilę pomyślał, sprawdził coś w google maps i powiedział. - Już wiem. Jedziemy, podam wam adres w samochodzie! Właśnie, pod jaki adres udaje się inspektor Gugeł? Nastąpił, oczekiwany od dawna, dalszy ciąg tej historii. Złodziej obrazu został aresztowany w Holandii lecz obrazu nadal nie odzyskano dlatego kwestią niezwykłej wagi okazało się ustalenie czy obraz znaleziony w Gdańskiej kamienicy jest oryginałem. Gugeł obejrzał dokładnie dzieło, najpierw z pewnej odległości, potem z bliska. Obraz leżał na stole, miał zdobioną, drewnianą ramę. Obraz przedstawiał widok na ogród z ubraną na czarno postacią kobiecą na pierwszym planie. W oddali znajdują się ruiny starego kościoła, sama wieża, która jak Gugeł wiedział została zburzona w 1885 roku. Ciemna paleta zieleni i brązów była typowa dla wczesnych prac Van Gogha. Akcenty zieleni i czerwieni wskazywały, że zima minęła i zaczęła się wiosna. - Ta kobieta - zagadnął konserwatora sztuki - czy to Margot Begemann, która się truła z powodu nieszczęśliwej miłości do van Gogha? - Chyba nie. To raczej dziewczyna, którą często malował w Nuenen. - A tak, kojarzę. Podobno zaszła w ciążę i pojawiły się plotki iż to sprawka Vincenta. Gugeł przyjrzał się kobiecie na obrazie. Miała na sobie obszerną szatę, nie dało się jednoznacznie stwierdzić czy jest w ciąży. Obejrzał dokładnie ramę obrazu. Wyglądała na nieuszkodzoną. - Czy to oryginalna rama? - o ile wiem to obraz został skradziony razem z ramą. Nie wiem czy to ta sama rama. Gugeł wyjął z kieszeni metrówkę - zmierzył płótno 24 cm na 55 cm. - To jest kopia - stwierdził policjant. Skąd skubany to wiedział? Quote Link to comment
krzysfiol Posted October 27, 2022 Share Posted October 27, 2022 Oryginalny obraz ma wymiary 25x57cm. Quote Link to comment
tio Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 @krzysfiol dawaj jakieś pytanko Quote Link to comment
tio Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 To ja wezmę. Wczoraj widziano @Mauro @Hajd @barrti @Misiek @Reaper @tio @Pulek i pewnie również @SZk i @Monti na pewnym warszawskim stadionie. Stadion ten był również widziany w kilku polskich filmach (m. in. w Piłkarskim pokerze). Stadion pojawił się również w jednym odcinku pewnego kultowego serialu, w którym tytułowy bohater spotyka tyczkarza, który wylądował na drzewie i mówi "Takie teraz te tyczki wyprodukowali, że nigdy nie wiem, gdzie wyląduję". Pytanie w którym serialu i w którym odcinku pojawia się ta scena? 1 Quote Link to comment
messinho Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 Chyba mój debiut w tym temacie (dzięki discordowi) Odpowiedź to - Czterdziestolatek odc. 5 – Kondycja fizyczna, czyli walka z metryką Quote Link to comment
tio Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 Bardzo dobrze, dajesz dalej Quote Link to comment
tio Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 @messinho słowo to Twój debiut to może nie wiesz, że osoba, która poprawnie odpowiedziała na pytanie zadaje kolejne Quote Link to comment
messinho Posted November 14, 2022 Share Posted November 14, 2022 Jakim piłkarzem jestem? Urodziłem się w 1990 roku, grałem w ligach z trzech różnych kontynentów. Wygrałem tytuł mistrzowski w dwóch różnych państwach i zagrałem jeden mecz w reprezentacji. Moimi kolegami z drużyny byli m.in. Kevin-Prince Boateng, Wilfried Bony, Oriel Romeu czy Christian Poulsen. 1 Quote Link to comment
krzysfiol Posted November 14, 2022 Share Posted November 14, 2022 Bojan Krkic 1 Quote Link to comment
messinho Posted November 17, 2022 Share Posted November 17, 2022 W dniu 14.11.2022 o 23:06, krzysfiol napisał: Bojan Krkic Bardzo dobrze, jedziesz dalej 1 Quote Link to comment
tio Posted November 25, 2022 Share Posted November 25, 2022 @krzysfiol dajesz pytanie Quote Link to comment
krzysfiol Posted November 29, 2022 Share Posted November 29, 2022 Polski poeta, znany jako tłumacz najznamienitszego dramaturga, wysyłał do pewnej osoby pocztówkę, narzekając, że jej nie ma, w innym miejscu nazywał ją jąkałą. Kim jest ten poeta i ów nieobecny jąkała? 1 Quote Link to comment
Monti Posted November 29, 2022 Share Posted November 29, 2022 Stanisław Barańczak (tłumaczący Szekspira) wysłał Widokówkę z tego świata. Szkoda, że Boga nie ma, bo jąkała jąkałę zrozumie. Piękna zagadka. Quote Link to comment
Monti Posted November 29, 2022 Share Posted November 29, 2022 On biegnący po ostrzu, ona przynosząca radość. Oboje serc nie mają, lecz potrafili je oddać, test walki i zarządcy zdając. Co to za postaci? Quote Link to comment
Recommended Posts