Jump to content

RPG

Feanor

W co zagramy?  

19 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

5 godzin temu, z0nk napisał:

Zawsze można trochę uprościć mechanikę, aby i dla nowych lub starych co wieki nie grali (hej!) łatwiej się wróciło. Ale dobry MG potrafi tak prowadzić, że to nie problem.

Materiał poglądowy:

Nie no, tak dobry to ja nie jestem, nawet w przybliżeniu :D

Godzinę temu, Monti napisał:

Ja tez dołączyłbym z wielka chęcią! Moje sesje RPG ograniczały się co prawda do rozgrywek PBF (play by forum), ale mam nadzieje, ze to nie przeszkadza?

No pewnie, że nie. Na Roll20 zresztą wszyscy będą nowicjuszami.

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Ankietę wygrała klasyka :) Różnica między kampanią na Wybrzeżu Mieczy a sandboxem jest niewielka, więc pozwolę sobie na wybór w ostatniej chwili (zapewne w wakacje letnie :) ). W międzyczasie stworzyłem sobie pretekstowy świat do ewentualnego sandboxa, gdzie eksplorowalibyście wschodnią część pewnego starożytnego kontynentu (bo lubię się w coś takiego bawić, gdy się nudzę): oto słowny szkic Cemephoru.

Poza tym, znowu sobie ostatnio poerpegowałem live :)

• Like 1
  • I love it 1

Po prawdzie sandbox i kampania to prawie to samo chyba faktycznie, z tym, że MG zawsze twierdzili, że sandbox wymaga więcej kreatywności od MG właśnie.

Cytat

W tej nabrzmiałej napięciem chwili Aquantus przypomniał sobie o znalezionym wcześniej eliksirze niewidzialności.

Potrzebował podpowiedzi, czy mimo barbarzyństwa sam sobie przypomniał? :D Pamiętam, że czasem się gubiło przecież w tym co się ma, a werbalne podpowiedzi przecież wróg może usłyszeć ^^

41 minut temu, z0nk napisał:

Po prawdzie sandbox i kampania to prawie to samo chyba faktycznie, z tym, że MG zawsze twierdzili, że sandbox wymaga więcej kreatywności od MG właśnie.

Potrzebował podpowiedzi, czy mimo barbarzyństwa sam sobie przypomniał? :D Pamiętam, że czasem się gubiło przecież w tym co się ma, a werbalne podpowiedzi przecież wróg może usłyszeć ^^

Sandbox nie ma scenariuszy i wszystkie przygody tworzą kampanię. Użyłem kampanii w nowoszkolnym znaczeniu, scenariusze połączone fabularnie wspolnym motywem. 

A o eliksirze sam sobie przypomniał, zaskoczył nas :)

18 minut temu, Feanor napisał:

Sandbox nie ma scenariuszy i wszystkie przygody tworzą kampanię. Użyłem kampanii w nowoszkolnym znaczeniu, scenariusze połączone fabularnie wspolnym motywem.

Ogólnie trudno to słowami określić. Bo właśnie sandbox to jedna wielka kampania, bez jakiegoś odgórnego celu przecież :D a dwa zacyznająć klasycznie, z myślą o kampanii przecież można przesiąść się na formę sandbox (bywało)

• Like 1
  • 2 weeks later...
1 godzinę temu, z0nk napisał:

Swoją drogą na jakiej zasadzie działają random encountery? Masz księgę wylosowanych rzeczy i sklejasz z tego event?

mam tabelę. Z grubsza wydarzenia w niej można podzielić na kilka kategorii:

- pregenerowane, wynikające z ogólnej „intrygi” tego świata

- pregenerowane, wynikające z historii moich bohaterów

- pregenerowane drobiazgi (na przykład spotkali jednorożca, od drużyny zależy, czy coś z tym zrobi)

- losowe spotkania bojowe

- losowe lokacje

- losowe „coś”; to coś generują mi kostki Story Cubes którymi rzucam w takim momencie; w ten sposób powstał koncept podziemi z sesji nr 2 i 3

• Like 1
  • 3 weeks later...