lad Napisano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Ta, chyba u Smętka w opiekaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Seju Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Przyjaciele! Pragne pochwali sie ostatnim smakolykiem, ktory (zainspirowany programem Donala Skehana) przyrzadzilem w weekend. Niestety nie posiadam wlasnych zdjec (bo zapomnialem zrobic) ale wyszlo niemalze jak na zdjeciu. PIZZA BULGOGI - Ciasto na pizze / mozarella / mix (sos pomidorowy / pasta gochujang) / pieczarki / chilli / czerwona papryka w kostke / dymka / szczypiorek / mieso (mielona wolowina / starta gruszka (!) / sos sojowy / olej sezamowy / prazone ziarna sezamu) / kimchi (!). Przed podaniem nie zalujemy oleju sezamowego na wierzch kazdego kawalka! BTW aktualnie w Biedronce mozna kupic mozzarelle buffalo za jakies 6zl wiec polecam sie zatowarowac (mozna ja swobodnie mrozic), bo rzadko sie zdarza mozliwosc zakupienia jej w tej cenie. Testowalem i polecam! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
tio Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Podajesz przepis na pizzę i piszesz, że będzie potrzebne ciasto na pizzę. Super ale to trochę zbyt lakoniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Seju Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Soraweczka, zawsze robie na wyczucie - jak czegos brakuje to dodaje. Przepis na ciasto mozna wziac z oryginalnego przepisu, ale tutaj najwazniejszy i najciekawszy jest obklad Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 W cieście są dwie najważniejsze rzeczy ever: dojrzewanie ciasta i dobra mąka. Można robić na świeżym cieście, można też na zwykłej pszennej, ale polecam sobie kupić dobrą mąkę 00 (do kupienia w kuchniach świata i podobnych miejsca/przez neta) i po zrobieniu kulek dać ciastu 2 dni dojrzewania. Cała reszta czyli ilość soli, to czy używamy oliwy czy oleju i ciepłej czy zimnej wody jest mocno wybaczająca i subiektywna, gwarantuje Plus warto zainwestować w kamień do pizzy i wstawić go do nagrzewającego się piekarnika razem z blachą nad nim i stworzyć jakby piec w piecu. Do tego niezależnie od przepisu piec pizzę na maksymalnej możliwej temperaturze piekarnika. I tak nie mamy szans osiągnąć temperatury pieca do pizzy, ale tak uzyskamy najlepszy efekt 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 A ja nie dojrzewam ciasta (zazwyczaj rośnie minimum godzinę, maksymalnie kilka godzin), ale ja nie jestem kucharzem Za to mam kilka innych spostrzeżeń: - lepiej za dużo wody i za rzadkie ciasto niż odwrotnie - wyrabianie (ręczne) ciasta to minimum jakieś 10 minut To gwarantuje delikatne, elastyczne ciasto, które wręcz można kręcić na rękach jak to robią profesjonalni pizzaioli Cytuj Odnośnik do komentarza
Seju Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Mi blizej do metody Gejba, aczkolwiek marze o kamieniu do pizzy Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 32 minuty temu, Gabe napisał: A ja nie dojrzewam ciasta (zazwyczaj rośnie minimum godzinę, maksymalnie kilka godzin), ale ja nie jestem kucharzem Za to mam kilka innych spostrzeżeń: - lepiej za dużo wody i za rzadkie ciasto niż odwrotnie - wyrabianie (ręczne) ciasta to minimum jakieś 10 minut To gwarantuje delikatne, elastyczne ciasto, które wręcz można kręcić na rękach jak to robią profesjonalni pizzaioli Spokojnie mogę się zgodzić z obydwoma punktami dlatego nigdy nie wyrabiam ciasta ręcznie bo nigdy mi się nie chce A pogrubione to zazwyczaj się robi jak jest mało ruchu w knajpach Klasycznie się kręci bezpośrednio na blacie, acz jeżeli ciasto jest dobrze zrobione i ma dobrą temperaturę to wystarczy dosłownie 5-6 ruchów i jest wykręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 15 minut temu, Seju napisał: Mi blizej do metody Gejba, aczkolwiek marze o kamieniu do pizzy Ino jakiś mocny granit albo marmur. Mnie się udało kiedyś wyrwać za parę dych więc warto szukać Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 10 minut temu, ajerkoniak napisał: Ino jakiś mocny granit albo marmur. Mnie się udało kiedyś wyrwać za parę dych więc warto szukać Ja zawsze sobie tłumaczę, że droższa będzie przesyłka niż kamień, i że sobie poszukam gdzieś stacjonarnie i dlatego nadal go nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza
Misiek Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 19 minut temu, Gabe napisał: Ja zawsze sobie tłumaczę, że droższa będzie przesyłka niż kamień, i że sobie poszukam gdzieś stacjonarnie i dlatego nadal go nie mam Skocz wieczorem na cmentarz z dobrym dłutem i sobie wykujesz jaki Ci potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Na allegro chodzą po 70-80 zł z przesyłką do paczkomatu w cenie 10zł Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 A to jakiś specjalny kamień? Daj link do allegro. Mój teść jest kamieniarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 A tak btw jeżeli się zrobi za dużo ciasta to nie ma problemu - ciasto do pizzy (w formie kulek) wytrzymuje do 3 miesięcy w zamrażarce. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 4 minuty temu, Misiek napisał: Skocz wieczorem na cmentarz z dobrym dłutem i sobie wykujesz jaki Ci potrzebny To wcale nie jest takie głupie, bo u kamieniarza - który pomnikami zajmuje się pewnie najczęściej - można sobie taki kamień zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 3 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Teraz, jmk napisał: A to jakiś specjalny kamień? Daj link do allegro. Mój teść jest kamieniarzem. Z tego co kojarzę to zazwyczaj po prostu granit. Jedna strona musi być gładka, druga jest zazwyczaj szczotkowana. Granit jest odporny na temperatury i dobrze przenosi ciepło. https://allegro.pl/oferta/granitex-kamien-do-pizzy-37x35-nowosc-2w1-przepis-8835211829 Z własnych doświadczeń powiem, że nadaje się też do temperowania czekolady ze względu na gładkość i powolne wytracanie temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 #triggerwarning - post zawiera ostry i kąśliwy humor, który może cię oburzyć i mam nadzieję, że to zrobi Beer, Bacon & Liberty prezentuje: VEGAN NIGHTMARE czyli FUSION TONKOTSU RAMEN Z PIEROGAMI RUSKIMI, STEKIEM I SKWARKAMI STEKOWYMI Wyobraź sobie najtłustszy rosół, który robiła Twoja babcia. To, co za chwilę przeczytasz, sprawi, że będzie on cienki i rzadki jak łzy wegan patrzących na to zdjęcie. Danie to sprawi, że Twoja Stara zacznie przymierzać ciuchy z Victoria's Secret, a duet Ronaldo - Ailton zacznie wysyłać SMSy do selekcjonera reprezentacji Brazylii, aby powrócić do kadry. Trzy zwierzątka poświęciły się, byś to zjadł. Nie zmarnuj tego. Oto opus magnum tłuszczu, łączące to, co najlepsze: ramen stek pierogi ruskie 1) Bulion 2,5 kg racic wieprzowych przekrojonych wzdłuż wymocz w wodzie przez 24 godziny, zmieniając co jakiś czas wodę. Następnie wysusz, włóż do piekarnika na 30 minut i piecz w temperaturze 250 stopni. Wyjmij, włóż do szerokiego garnka o pojemności ok 5 litrów, dorzuć ze 4 przekrojone cebule i zalej do pełna. Doprowadź do wrzenia i gotuj intensywnie przez około 18 godzin. Jak woda wyparuje za mocno, dolej świeżej, ale ciągle gotuj. Bulion stanie się wkrótce biały jak smalec. Tak ma być! Po uzyskaniu pożądanego efektu, przelej przez durszlak i zostaw sam płyn. 2) Stek i skwarki stekowe Użyłem karku wołowego, ale każdy mocno poprzecinany tłuszczem krowy da radę. Najpierw trymuj mięso (odetnij wszelkie większe złogi tłuszczu z boków). Nie wyrzucaj tego! Potnij te części na mniejsze. Na suchej patelni połóż odcięte kawałki tłuszczem do dna i wytapiaj powoli z nich tłuszcz. Następnie, gdy się wytopi, przełóż na drugą stronę. Podkręć moc na maksymalną i jak się nagrzeje do oporu, smaż na wytopionym tłuszczu steki tak, aby były w środku surowe, a z wierzchu mocno przypieczone. Steki mają być jak Obama - brązowe na zewnątrz, czerwone w środku. Następnie daj im odpocząć po zdjęciu z patelni i pokrój na cienkie plastry. 3) Makaron Jak nie umiesz albo jesteś leniem i nie masz ambicji, to nie rób swojego. Ja np. jestem i kupiłem "Makaron Ramen" w Biedronce na "Tygodniu Azjatyckim". Gotuj według przepisu na opakowaniu. Jak robisz sam, to nie muszę Ci mówić, ile masz go gotować. 4) Pierogi ruskie Polakowi chyba nie muszę mówić jak się robi pierogi ruskie? Na szczęście mam zawsze w zamrażalniku masę tego specjału. Tym razem jest to wersja zrobiona przez moją Babcię, z cebulką smażoną na świńskim smalcu. Odmroziłem je we wrzątku aż wypłynęły na powierzchnię. 5) Jajko Ugotuj na miękko = wrzuć do wrzątku i gotuj 6 minut, następnie natychmiast schłodź lodowatą wodą. 6) Dodatki W sumie możesz dodać wszystko. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, dorzucić sezam, zieleninę, ale tu prezentuję wersję bazową, w której rolę główną gra TŁUSZCZ. 7) Plating Makaron na spód, zalewasz bulionem (albo odwrotnie, to jak z płatkami i mlekiem albo serem i szynką na kanapce - i tak będzie dobrze). Boki dekorujesz stekiem i pierogami, na środek wrzucasz skwarki stekowe i przecięte na pół jajko. ENJOY! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 5 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Zabolała mnie arteria od samego czytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
z0nk Napisano 6 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Jak skończę z dietą (za miesiąc) jak nic to zrobię. To połączenie 15 godzin temu, Vami napisał: Oto opus magnum tłuszczu, łączące to, co najlepsze: ramen stek pierogi ruskie sprawiło, że moje serce zaczęło bić szybciej z podniecenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 6 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Ostatnie podrygi mięsa [ZOBACZ]. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.