Vami Napisano 17 Maja 2017 Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Domyślam się jaka padnie odpowiedź, ale spytam... na ile porcji przewidziane takie ilości składników? ;) Dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 25 Maja 2017 Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Robił ktoś kiedyś lody? ;) Pytam o domowe sposoby na coś ze świeżo wyciśniętych soków, żeby było smaczne i w jakiej formie to robiliście? Sok z cytryny i pomarańczy i po prostu mrozić? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 25 Maja 2017 Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Ja kiedyś robiłem sorbet. Jak nie masz specjalnej maszyny to musisz co jakiś czas wyciągać z zamrażarki i drobić np widelcem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 25 Maja 2017 Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Spróbuj kiedyś zamrozić sok, to zobaczysz co ci wyjdzie ;) Drobić = rozdrabniać Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 25 Maja 2017 Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Robił ktoś kiedyś lody? ;) Pytam o domowe sposoby na coś ze świeżo wyciśniętych soków, żeby było smaczne i w jakiej formie to robiliście? Sok z cytryny i pomarańczy i po prostu mrozić? http://www.blendman.pl/przepis/lody-mango/ Polecam, zdrowe i dobre. Można rzecz jasna zmieniać składniki. Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Dzisiaj pierwszy raz spróbowałem stworzyć coś z tego co wolno i wyszło nawet smacznie, chociaż lekko przesoliłem mięso... 1) Mięso Mięso mielone - ja miałem dwa i zmieszałem ze sobą, jedno swojskie, drugie dobre ze składu z Tesco - wbiłem do niego trzy jajka, trochę kaszy jaglanej, łyżkę-dwie oleju kokosowego, sól, pieprz, oregano, tymianek - wszystko wymieszałem. Naczynie żaroodporne wysmarowałem lekko olejem i wsadziłem całe mięso do środka "jak ciasto". Piekło się aż było gotowe, głównie 180 stopni, piekłem "na czuja", na sam koniec polałem gęstym sosem pomidorowym, który zrobiłem tak: świeże pomidory + natka pietruszki + sól,pieprz, oregano + przecier (100%) pomidorowy i to zblendowałem, polałem większością sosu wierzch mięsa już pod koniec pieczenia i zostawiłem w wyłączonym gorącym piekarniku - fajnie zastygło. 2) Dodatek Do garnka wlałem trochę gotowego już rosołu + wodę, wrzuciłem tam pokrojone w talarki ziemniaki, później pokrojone pomidory, pokrojoną + startą pietruszkę, pokrojoną paprykę i małe marchewki, wszytko doprawiałem tymi samymi przyprawami co mięso + kolendra. Dodałem też pokrojony boczek parzony - coś białka musi tam być, lepsza byłaby kiełbasa, ale nie miałem. Najpierw zagotowałem, potem zmniejszyłem ogień do bulgotania. Czekałem aż wszystko będzie miękkie, dorzuciłem tam końcówkę sosu pomidorowego z mięsa i zagęściłem mąką kukurydzianą. Pół talerza "garnka", pół mięsa - całkiem smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 6 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2017 Bylby ktos chetny na termomixa? Serio pytam, bo mialbym z tym troche roboty zalatwiania, ale jak sprzedam 4 to sam mialbym za darmo, wiec jak ktos myslal juz o zakupie to niech da znac. Cytuj Odnośnik do komentarza
kuab Napisano 11 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2017 Kupował sobie ktoś kiedyś rice cooker? Na co patrzyliście przy zakupie? Czym różnią się najtańsze modele od trochę droższych tak ogólnie, tzn. czy najtańszy będzie ok? Nie potrzebuję nic szalonego robić z tym ryżem, po prostu go ugotować, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 12 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Chcesz wydać ponad 3 stówy, żeby tylko sobie normalnie gotować ryż? :> Polecam garnek ;). Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 12 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Jak ktoś ma Amazon Prime, to można 7,5L/1200W szybkowar kupić w promocji za niecałe 100 baksów. (to nie odnośnie do ryżu, ale ogólnie - dobra rzecz) https://archiwum.allegro.pl/oferta/instant-pot-szybkowar-elektryczny-6l-ip-duo60-i6629833904.html<= taki, tylko większy Cytuj Odnośnik do komentarza
kuab Napisano 12 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Chcesz wydać ponad 3 stówy, żeby tylko sobie normalnie gotować ryż? :> Polecam garnek ;). Ponad trzy stówy? Lol, na Amazonie można spokojnie znaleźć rice cookery za ~ 20 GBP, a parowar za 25 GBP. Więc nie, nie 3 stówy. A ryż z garnka nigdy nie wychodzi tak dobry jak z rice cookera :P No i teraz poczytałem to można w nim robić większość warzyw a nawet mięso, więc przydałby mi się tym bardziej. Poza tym chcę maksymalnie zautomatyzować przygotowywanie jedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 13 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Poza tym chcę maksymalnie zautomatyzować przygotowywanie jedzenia. No to nie garnek a pyszne.pl ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
kuab Napisano 13 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Nie chce wygladac jak w 8 miesiacu ciazy okolo 30 roku zycia Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 14 Lipca 2017 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Zdjęcia nie ma, bo ***** z Orange od miesiąca mi nie oddali telefonu z naprawy, ale jedziemy: Epic Fucking Bacon-Wrapped Cheese-Stuffed Meatballs - przepis mój Kulki: 400 g wołowiny mielonej 1/2 dużej białej cebuli 1 jajko 1 ząbek czosnku, mogą być 2 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonego imbiru (świeży lepszy ale nie miałem) 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 24 plastry boczku surowego wędzonego 6 kulek mozzarelli Panierka: mąka zwykła 2 jajka pokruszone płatki kukurydziane sos chili 1 łyżeczka soli 1 łyzeczka pieprzu 1) Składniki na panierkę dzielimy na 3 miseczki: 1 - mąka z solą i pieprzem 2 - jajka z sosem chili (wybełtane na jednorodną ciecz) 3 - płatki 2) Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem oraz ziołami i przyprawami oraz jajkiem 3) Formujemy 6 kulek mięsnych o wadze około 67 gramów, a do każdej wkładamy 1 kulkę mozzarelli 4) Kładziemy dwa plastry boczku wzdłuż i dwa wszerz (robimy taki krzyżyk bekonowy) - po 4 na kulkę, a następnie zawijamy każdą kulkę mięsną w boczek, szczelnie przykrywając boczkiem mięso 5) Panierujemy bekonowo-mięsno-serowe kulki w kolejności: mąka -> jajka -> płatki, tak, aby każda kulka była równomiernie pokryta panierką, a następnie odkładamy na bok 6) W rondelku rozgrzewamy taką ilość oleju, aby zdołała przykryć kulki (można je trochę rozpłaszczyć), a następnie rozgrzewamy go do maksymalnej temperatury 7) Gdy olej rozgrzeje się do granic swoich możliwości, wrzucamy kulki i gotujemy przez 7 minut w głębokim tłuszczu - panierka powinna być ciemnobrązowa 8) Po 7 minutach wykładamy kulki na kilka warstw ręcznika papierowego i odsączamy z każdej strony delikatnie resztki oleju Ja do tego zrobiłem frytki i fasolkę szparagową, ale możecie np. ugrillować kukurydzę albo jeszcze zrobić jakiś fajny sos (czosnkowy albo ostry) Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 1,8 funta dojrzewającego 23 dni antrykotu z kością. Do tego fryty z batatów, pieczona kukurydza i niewidoczne w kadrze panierowane krążki cebulowe oraz dip z domowej hodowli habanero i mango. To nazywam porządnym obiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Ten stek wygląda na zmaltretowany. Kwestia dodatków przy smażeniu czy poszedłeś w well-done? :P Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Hm, czemu? Ot ładnie skarmelizowana skóra. Stawiam na niemałą ilość soli i pieprzu i wysoką temperaturę. I medium rare raczej :d Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 7 Września 2017 Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Dobry stek jest wręcz czarny na zewnątrz (jak pan Maillard przykazał), a różowy w środku. Nie mam foty ze środka, ale było medium-rare. Oczywiście maksymalna temperatura do jakiej mój olej jest w stanie dojść. Tu jest przykład idealnego antrykotu z kością. Czarny na zewnątrz, czerwony w środku. Jak Obama. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gerber10 Napisano 5 Października 2017 Udostępnij Napisano 5 Października 2017 dzis na obiad makaron z kielbasa boczkiem i oliwa z oliwek Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.