Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


Gość MikeMitnick

Rekomendowane odpowiedzi

Być może "potrawa" niewyszukana, ale przychodzi taka pora roku, że chce się więcej białka i tłuszczu niż w lato. Dlatego u mnie przyszedł czas na kiełbasę słoikową (przepis z internetu).

 

Przepis jest prosty jak budowa cepa, klucz do sukcesu tkwi w wykonaniu.

 

Składniki to:

  • mięso wieprzowe z łopatki/karkówki, ważne żeby było trochę tłuste
  • sól peklująca, ewentualnie sól z dodatkiem saletry, ewentualnie zwykła sól, bo i tak zniknie to zanim zdąży zmienić kolor
  • pieprz czarny
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • smalec
  • woda
  • jak ktoś lubi - inne przyprawy, dla mnie powyższe są póki co wystarczające

Mięso kroimy w drobną kostkę, taką 1x1 cm, solimy w proporcjach 15 g na kilogram mięsa, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej by było kilka dni, ale ja zostawiłem na noc i też było ok. Później dodajemy pieprz i zmiażdżony czosnek (wedle upodobań), mieszamy i nakładamy do słoików - mniej więcej do 3/4. Zalewamy wodą minimalnie ponad poziom mięsa, na to listek laurowy, ziele angielskie i łyżkę smalcu. Zakręcamy i przez 2h pasteryzujemy w garnku z wodą. Po wystudzeniu wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 140*C - znów na dwie godziny. Po wystudzeniu do lodówki, po stężeniu nadaje się do konsumpcji.

 

Odnośnik do komentarza
  • 1 miesiąc później...

EtVVRLm.jpg

 

Dżem ze świni, czyli drugie, obok candy bacon, najpyszniejsze danie świata.

 

W wersji widocznej na fotce:

 

1 czerwona cebula

1 opakowanie krojonego boczku z Lidla

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cukru

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 filiżanka mocnej kawy

250 ml porteru bałtyckiego

chlust prawdziwego porto z Porto

wuchta chili i pieprzu w proszku

olej

 

Przysmażamy cebulkę, a następnie mięsko. Dodajemy resztę, mieszamy i gotujemy aż odparuje do pożądanej konsystencji. Podajemy na pieczywie lub jako dodatek do dań treściwych.

 

Wersja z dodatkiem torfowej whisky lub torfowego imperialnego stoutu smakuje równie pysznie. Polecam.

Odnośnik do komentarza
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Dzisiejsze śniadanie - tanio, szybko i pysznie:

 

1) makaron penne ugotować al dente

2) sos:

- przysmażyć poszatkowaną szalotkę na oleju

- przysmażyć przecięte na pół pomidorki koktajlowe (ok. 8)

- dorzucić 3 wędzone chipotle

- dodać trochę przecieru pomidorowego

- dodać gałęzie świeżej trybuli

- pieprz i soł

3) podawać z tartym parmigiano reggiano na wierzchu i orzecham nerkowca

Odnośnik do komentarza

Sałatka śniadaniowa, że aż kutas staje:

 

- garść rukoli
- 100 g wędzonej polędwiczki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- garść orzechów nerkowca
- łyżka majonezu
- 5 pomidorków koktajlowych
- 3 wędzone chipotle
- pół garści parmigiano-reggiano pokrojonego w kostkę

 

Wymieszać ręką, jeść widelcem. Pycha.

Odnośnik do komentarza

Sałatka śniadaniowa, że aż kutas staje:

 

- garść rukoli

- 100 g wędzonej polędwiczki wieprzowej pokrojonej w kostkę

- garść orzechów nerkowca

- łyżka majonezu

- 5 pomidorków koktajlowych

- 3 wędzone chipotle

- pół garści parmigiano-reggiano pokrojonego w kostkę

 

Wymieszać ręką, jeść widelcem. Pycha.

 

I nie zapomnieć zwalić konia. Dosko!

Odnośnik do komentarza

 

Sałatka śniadaniowa, że aż kutas staje:

 

- garść rukoli

- 100 g wędzonej polędwiczki wieprzowej pokrojonej w kostkę

- garść orzechów nerkowca

- łyżka majonezu

- 5 pomidorków koktajlowych

- 3 wędzone chipotle

- pół garści parmigiano-reggiano pokrojonego w kostkę

 

Wymieszać ręką, jeść widelcem. Pycha.

 

I nie zapomnieć zwalić konia. Dosko!

 

Jak spróbujesz, to aż będziesz musiał! :)

Odnośnik do komentarza
  • 2 tygodnie później...

t65RPcB.jpg

Om6Umcu.jpg

 

Stek z karkówki wołowej - wersja prawie jeszcze żywa

 

Na oleju kokosowym przysmażyłem cebulkę, rozmaryn i czosnek, na to wrzuciłem na maksymalnej temperaturze mięso uprzednio odpowiednio sprawione pieprzem i solą, około dwie minuty z każdej strony, dokrajałem masło, a następnie w trakcie smażenia polewałem tym co się wytapia i masłem górę. Potem na talerzu podałem pąki kaparów, pomidorki truskawkowe i musztardę dijon, dołożyłem świeżą gałązkę rozmarynu, a na mięso położyłem dwa kawałki masła, by się roztopiły i jeszcze podkręciły smak. Po 5 minutach można było jeść.

 

Jakie to było dobre :wub:

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...