Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


Gość MikeMitnick

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejszy obiadek

 

I. Mięso

 

Polędwiczka wieprzowa (350 g) pocięta na 4 równe części

 

Marynata: łyżka miodu, solidna dawka chili w proszku, 200 ml bourbonu (wszystko wymieszać)

 

Mięso włożyć do marynaty, zamknąć i wstawić do lodówki na parę godzin.

 

Następnie wyjąć z marynaty i grillować z obu stron aż dojdzie w środku.

 

II. Dodatki

 

1 batat

1/2 cukinii

1 marchew

4 ząbki czosnku

1/3 doniczki gałązek rozmarynu

oliwa lub masło

 

Usmażyć na tłuszczu rozmaryn i czosnek, następnie dorzucić pociachane w plasterki warzywa, smażyć do uzyskania pożądanego wysmażenia

 

III. Sos

 

3 łyżki śmietany 18%

1/3 doniczki rozmarynu

łyżka masła

garść niemielonego czarnego pieprzu (lepszy byłby zielony, ale nie było w sklepie)

100 g gorgonzoli

 

Podsmażyć na maśle rozmaryn, dodać pieprz, a następnie śmietanę i gorgonzolę, mieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Zredukować do pożądanej gęstości.

Odnośnik do komentarza
  • 4 tygodnie później...

Szykuje mi się zakup parowara. Teściowa trochę numer odczyniła, bo parowar, który daliśmy jej na przechowanie wzięła dla siebie. Nie będę kobiecie zabierał i trzeba kupić coś nowego. Zabrany był Silvercrest z Lidla i na niego się napalałem mocno. Ale teraz czekać znów kilka tygodni/miesięcy na kolejne jego pojawienie się w Lidlu to za długo.

 

Patrzę po dostępnych w Media Expercie (który mam w Nidzicy) i wytypowałem dwa modele:

1. Tefal

2. Amica

 

Głównym kryterium wyboru jest dla mnie to, by miał trzy poziomy. Cena też się liczy.

Może mieliście do czynienia z którymś z podanych wyżej albo którymś z tych parowarów i może go z czystym sumieniem polecić? Mój budżet to tak maksymalnie 150 zł.

Odnośnik do komentarza

Wzmacniający koktajl witaminowy ;)

 

250 g czarnych porzeczek,

małe jabłko

łyżka miodu

mleko

+ ewentualna odżywka białkowa jak ktoś używa

 

Wszystko wrzucić do jednego kubła, zblenderować, odstawić do lodówki - nieco zgęstnieje i schłodzone lepiej wchodzi ;-) Bomba WIT C.

Odnośnik do komentarza
  • 3 tygodnie później...

pbqg3TX.jpg

 

Pizza obiadowa :)

 

1) Ciasto Vamiego czyli:

skład: łyzeczka cukru, trochę drożdży piekarskich, ciepła woda : mąka w proporcjach 2:3, sól, zioła prowansalskie, chili

wymieszać, odstawić, rozwałkować, umieścić na blasze obsypanej mąką

 

2) Dodatki:

sos jalapeno na spód, na to mozzarella, czerwona cebula, bekon, na około: pomidory, czarne oliwki i kapary, na bekon jalapeno marynowane

 

3) Piec w 220 stopniach aż będzie rumiana i dobra.

 

Pycha :)

Odnośnik do komentarza

Ją do ciasta na pizzę dodaję jeszcze oliwę (ciasto lepiej i szybciej się wyrabia, do tego daje aromat) a nie daję cukru - drożdże sobie i tak poradzą.

 

Po drugie - pizzę powinno piec się w bardzo gorącym piekarniku w maksymalnie krótkim czasie. No chyba że to ma być "pizza po polsku", z ciastem jak do bułek ;)

 

Dodatki to sprawą indywidualna.

Odnośnik do komentarza

Ją do ciasta na pizzę dodaję jeszcze oliwę (ciasto lepiej i szybciej się wyrabia, do tego daje aromat) a nie daję cukru - drożdże sobie i tak poradzą.

 

Po drugie - pizzę powinno piec się w bardzo gorącym piekarniku w maksymalnie krótkim czasie. No chyba że to ma być "pizza po polsku", z ciastem jak do bułek ;)

 

Dodatki to sprawą indywidualna.

No najlepiej na kamieniu, ale nie mam ;) Oliwy kapkę dałem :)

Odnośnik do komentarza

Uwaga, HIT - dziś obiad NA DURALEKSIE :gool:

 

A to dlatego, że nie chciało mi się wyciągać białej porcelany. Szkoda, bo na niej lepiej żarcie wygląda. Niemniej jednak:

 

60hUM0e.jpg

 

Paella taken to another level :)

 

Skorzystałem z tygodnia hiszpańskiego w Lidlu - radzę uczynić to samo - masa pyszności.

 

Skład:

  • 125 g ryżu do paelli krótkoziarnistego
  • mielony ostryż (który nie wiem czemu wszyscy nazywają kurkumą)
  • 1 opakowanie mieszanki morskiej (ośmiornice, małże, kalmary, krewetki koktajlowe)
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 dobre barley wine (ok. 333 ml)
  • zioła prowansalskie
  • kilka migdałów
  • pół czerwonej cebuli
  • woda
  • sos sombrero chili z Lidla (pół słoika, ok. 200 g)
  • oliwa z oliwek

Procedura:

  • 1) podsmażyć ryż na oliwie
  • 2) dodać cebulę, podsmażyć
  • 3) dodać kurczaka pokrojnego w kostkę, podsmażyć
  • 4) dać sos sombrero, dodać trochę wody
  • 5) dodać stwory morskie, wymieszać
  • 6) dodać ostryż
  • 7) wlać barley wine
  • 8) gotować az się zredukuje, mieszając czasem, by nie przywarło
  • 9) przybrać migdałami i posypać ziołami
  • 10) żreć, a kutasy spadały będą z nieba
Odnośnik do komentarza

Kontynuując wątek hiszpański, na upał najlepsze jest gazpacho

 

WNiCGHb.jpg

 

5 pomidorów malinowych

1 ogórek

1 cebula

1 papryka czerwona

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

przyprawy: pieprz, sól, chili

do dekoracji: feta, świeża kolendra

 

Zmiksować wszystko, schłodzić, na wierzch położyć fetę i kolendrę. Pyszne.

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...