Vami Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Dzisiejszy obiadek I. Mięso Polędwiczka wieprzowa (350 g) pocięta na 4 równe części Marynata: łyżka miodu, solidna dawka chili w proszku, 200 ml bourbonu (wszystko wymieszać) Mięso włożyć do marynaty, zamknąć i wstawić do lodówki na parę godzin. Następnie wyjąć z marynaty i grillować z obu stron aż dojdzie w środku. II. Dodatki 1 batat 1/2 cukinii 1 marchew 4 ząbki czosnku 1/3 doniczki gałązek rozmarynu oliwa lub masło Usmażyć na tłuszczu rozmaryn i czosnek, następnie dorzucić pociachane w plasterki warzywa, smażyć do uzyskania pożądanego wysmażenia III. Sos 3 łyżki śmietany 18% 1/3 doniczki rozmarynu łyżka masła garść niemielonego czarnego pieprzu (lepszy byłby zielony, ale nie było w sklepie) 100 g gorgonzoli Podsmażyć na maśle rozmaryn, dodać pieprz, a następnie śmietanę i gorgonzolę, mieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Zredukować do pożądanej gęstości. Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Na forum dużo sportowych świrów więc może dorzucaj liczbę kalorii ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 1200-1400 kcal calość. Myślę że na dwie osoby wystarczy tego, więc 600-700 per capita. Cytuj Odnośnik do komentarza
timon Napisano 31 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Szykuje mi się zakup parowara. Teściowa trochę numer odczyniła, bo parowar, który daliśmy jej na przechowanie wzięła dla siebie. Nie będę kobiecie zabierał i trzeba kupić coś nowego. Zabrany był Silvercrest z Lidla i na niego się napalałem mocno. Ale teraz czekać znów kilka tygodni/miesięcy na kolejne jego pojawienie się w Lidlu to za długo. Patrzę po dostępnych w Media Expercie (który mam w Nidzicy) i wytypowałem dwa modele: 1. Tefal 2. Amica Głównym kryterium wyboru jest dla mnie to, by miał trzy poziomy. Cena też się liczy. Może mieliście do czynienia z którymś z podanych wyżej albo którymś z tych parowarów i może go z czystym sumieniem polecić? Mój budżet to tak maksymalnie 150 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Wzmacniający koktajl witaminowy ;) 250 g czarnych porzeczek, małe jabłko łyżka miodu mleko + ewentualna odżywka białkowa jak ktoś używa Wszystko wrzucić do jednego kubła, zblenderować, odstawić do lodówki - nieco zgęstnieje i schłodzone lepiej wchodzi ;-) Bomba WIT C. Cytuj Odnośnik do komentarza
lindros Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Upiekłem chleb na drożdżach. Wyszedł wyśmienity! Cytuj Odnośnik do komentarza
klinsmann Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 zajebiste masz paznokcie Cytuj Odnośnik do komentarza
lindros Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 To mój łakomczuszek ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Pizza obiadowa 1) Ciasto Vamiego czyli: skład: łyzeczka cukru, trochę drożdży piekarskich, ciepła woda : mąka w proporcjach 2:3, sól, zioła prowansalskie, chili wymieszać, odstawić, rozwałkować, umieścić na blasze obsypanej mąką 2) Dodatki: sos jalapeno na spód, na to mozzarella, czerwona cebula, bekon, na około: pomidory, czarne oliwki i kapary, na bekon jalapeno marynowane 3) Piec w 220 stopniach aż będzie rumiana i dobra. Pycha Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Ją do ciasta na pizzę dodaję jeszcze oliwę (ciasto lepiej i szybciej się wyrabia, do tego daje aromat) a nie daję cukru - drożdże sobie i tak poradzą. Po drugie - pizzę powinno piec się w bardzo gorącym piekarniku w maksymalnie krótkim czasie. No chyba że to ma być "pizza po polsku", z ciastem jak do bułek ;) Dodatki to sprawą indywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kaczy Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Od jakiegoś czasu stosuje wskazówki stąd: https://kazzperia.wordpress.com/pizza/pizza-bardziej-wloska/lepsza mi nigdy nie wychodzila :P Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Ją do ciasta na pizzę dodaję jeszcze oliwę (ciasto lepiej i szybciej się wyrabia, do tego daje aromat) a nie daję cukru - drożdże sobie i tak poradzą. Po drugie - pizzę powinno piec się w bardzo gorącym piekarniku w maksymalnie krótkim czasie. No chyba że to ma być "pizza po polsku", z ciastem jak do bułek ;) Dodatki to sprawą indywidualna. No najlepiej na kamieniu, ale nie mam ;) Oliwy kapkę dałem Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Uwaga, HIT - dziś obiad NA DURALEKSIE A to dlatego, że nie chciało mi się wyciągać białej porcelany. Szkoda, bo na niej lepiej żarcie wygląda. Niemniej jednak: Paella taken to another level Skorzystałem z tygodnia hiszpańskiego w Lidlu - radzę uczynić to samo - masa pyszności. Skład: 125 g ryżu do paelli krótkoziarnistego mielony ostryż (który nie wiem czemu wszyscy nazywają kurkumą) 1 opakowanie mieszanki morskiej (ośmiornice, małże, kalmary, krewetki koktajlowe) 1 pierś z kurczaka (ok. 250 g) 1 dobre barley wine (ok. 333 ml) zioła prowansalskie kilka migdałów pół czerwonej cebuli woda sos sombrero chili z Lidla (pół słoika, ok. 200 g) oliwa z oliwek Procedura: 1) podsmażyć ryż na oliwie 2) dodać cebulę, podsmażyć 3) dodać kurczaka pokrojnego w kostkę, podsmażyć 4) dać sos sombrero, dodać trochę wody 5) dodać stwory morskie, wymieszać 6) dodać ostryż 7) wlać barley wine 8) gotować az się zredukuje, mieszając czasem, by nie przywarło 9) przybrać migdałami i posypać ziołami 10) żreć, a kutasy spadały będą z nieba Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Nawet najbielsza porcelana nie doda temu uroku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Meler Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Nie wrzucaj na wypok, bo zaś będą rzygo-heheszki :P Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Och zazdrośnicy, nawet nie wiecie, jakie to pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza
trojkatny Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 usuwam, bo to chyba było niemiłe Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Hiszpański śrański, polska szama kurwa! Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Kontynuując wątek hiszpański, na upał najlepsze jest gazpacho 5 pomidorów malinowych 1 ogórek 1 cebula 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego przyprawy: pieprz, sól, chili do dekoracji: feta, świeża kolendra Zmiksować wszystko, schłodzić, na wierzch położyć fetę i kolendrę. Pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza
pawoj Napisano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Kurcze nie mogę się przekonać do chłodników, jakoś tak mam zakodowane że zupa musi byc ciepła ;) ale jakby z tego wyrzucić ogórek to wyjdzie bardzo dobra pomidorowa Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.