trojkatny Napisano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 polarinho : jeśli będziesz miał okazję natrafić na piwo z browaru Bielkówko (oprócz Hardego ;) ) to nie wahaj się, Naturalne, Żywe, Johannes czy Koźlak (zależy czy lubisz koźlaki ;) ) to dobre piwa. Polecić można oczywiście Ciechany i piwa z Kormorana oprócz tego gorąco poleca Ci moje dwa ulubione piwa : holenderskiego Grolscha i Kapra (uwaga mocne!). Ten ostatni to zdecydowanie moje ulubione piwo, ale o specyficznym smaku, nie każdemu smakuje 5km ode mnie wiocha, ja lubie z wymienionych jedynie Zywe, reszta juz nie. teraz wiekszosc regionalnych piw dostepna jest w Piotrze i Pawle Cytuj Odnośnik do komentarza
rahim Napisano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Przyznam, że jestem w szoku, bo według mnie Książęce Pszeniczne to bardzo dobry pszeniczniak, stawiam go na równi z Paulanerem. Właśnie piję po raz kolejny "Ale Szychę" z Pinty. Chyba najlepszy wyrób chłopaków z tego browaru. Cytuj Odnośnik do komentarza
Fenomen Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Przyznam, że jestem w szoku, bo według mnie Książęce Pszeniczne to bardzo dobry pszeniczniak, stawiam go na równi z Paulanerem. mi tez bardzo podeszlo (zwlaszcza, jesli wezmiemy pod uwage cene), ale ja tam sie nie znam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Podeszła Ci cena Pszenicznego? To wyobraź sobie, że byłaby niższa (myslę, że przynajmniej o 1/3) gdyby przestali bawić się w ściąganie go z Holandii i zaczęli rozlewanie u nas. Powtarzam to za każdym razem swojemu człowiekowi w KP. Swoją drogą ponoć szykują się znaczne zmiany w ich ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bebok Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 To kopnij go ode mnie w jajca za cene Pilsnera! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 A gdzie by go mieli warzyć (chyba że przywozić z Holandii w cysternach i rozlewać w Poznaniu)? Żywiec ma pod swoją pieczą Zamkowy w Cieszynie, gdzie się nie boją warzyć czegoś innego niż eurolager. Żaden nasz moloch nie weźmie się za górną fermentację, ba, nawet niektóre maluchy się boją, bo (1) pszeniczne jest niefiltrowane i trzeba czyścić później całą linię rozlewniczą, (2) te drożdże mają tendencję do mutacji (i siebie i innych szczepów dookoła). Pewnie jeszcze kilka powodów jest, dlatego opłaci im się warzyć i sprowadzać zza granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dawno tutaj nikt nie zaglądał więc jak lubicie napić się dobrego piwa to: 1. Informacja z fanpage'u Festiwalu Birofilia: "Mamy dla Was miłą wiadomość, od 2.02 do 16.02, z okazji specjalnej promocji w marketach Alma w całej Polsce Bracki Grand Champion 2011 w wyjątkowej cenie 2,99." 2. W netto promocja dla piwa AMBER Natur (dostępne tylko w Netto) - puszka 0,5l. kupując 3 piwa płacisz 5 zł. Jedno piwo kosztuje 1,99 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza
rahim Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ambera Natur widziałem też w Tesco. Całkiem przyzwoite, a biorąc pod uwagę cenę, to warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 6 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Amber Natur dostępny jest na wyłączność w Netto. W Tesco uraczysz Amber Naturalny :P Cytuj Odnośnik do komentarza
peżet Napisano 6 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Różnią się te piwa czymkolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 6 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Różnią się te piwa czymkolwiek? Natur i Naturalne to dwa różne piwa. Amber Natur - Alkohol: 6.0% obj. / 4.5 % wag. Ekstrakt: brak danych Amber Naturalne - Alkohol: 5.7% obj. / 4.275 % wag. Ekstrakt: 12.2% wag. Cytuj Odnośnik do komentarza
peżet Napisano 8 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Aha, szkoda że w Elblągu nie ma netto, nie dowiem się jaka jest różnica w smaku :P Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 http://lublin.gazeta..._i_zamarza.html Wszystko wskazuje na to, że kłopoty zabytkowego zwierzynieckiego browaru szybko się nie skończą. Nowy dzierżawca już od 10 miesięcy ma do niego klucze, ale nadal nic tam nie robi. Ma jeszcze dwa miesiące na uruchomienie produkcji. Starosta zamojski nie ukrywa, że szanse na to są praktycznie zerowe.(...) Starostwo zaczęło szukać nowego dzierżawcy. Przez długi czas mówiło się, że do Zwierzyńca wprowadzi się browar Ciechan. Jednak przetarg wygrała nieznana szerzej lubelska firma Euro-Projekt. 12 kwietnia ubiegłego roku podpisała ze starostwem umowę dzierżawy na 15 lat. Roczny czynsz to 120 tys. zł. W umowie jest zapis, że firma ma produkować 25 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Produkcja miała ruszyć najpóźniej rok po podpisaniu umowy. (...) Starostwo w listopadzie ubiegłego roku przeprowadziło kontrolę. Okazało się, że nie dość, że wewnątrz nic się nie dzieje, to budynek nie jest ogrzewany. To w dłuższej perspektywie mogło spowodować nawet uszkodzenie instalacji. Dlatego starosta zwrócił się z pismem do dzierżawcy, aby włączył ogrzewanie. - Na tym się skończyło. Euro-Projekt nic więcej nie zrobił - wyjaśnia Matej. I jak tu nie wierzyć w teorię o firmie krzak, podstawionej przez kogoś, żeby zablokować sprzedaż browaru w ręce ludzi, którzy chcieli wykorzystać jego potencjał? Cytuj Odnośnik do komentarza
Reaper Napisano 12 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ja też byłem bardzo pozytywnie zaskoczony po wypiciu Książęcego Pszenicznego, uważałem je za wyśmienite. Kilka dni później kupiłem Okocim Pszeniczny i już nie wydawał mi się taki dobry. Ale znów, to tylko smak laika, mało wymagającego konsumenta ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 17 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 No i jak tam koledzy piwowarzy? Od gwiazdki niedługo minie dwa miesiące, to pewnie piwo już się nadaje do konsumpcji? ;) U mnie po krótkiej przerwie (młody lager i młode marcowe już nadają się do picia z przymrużeniem oka) poszło kolejne zamówienie - lud domaga się pszenicy, więc plany są na jakieś 0,5hl* hefe-weizena, choć niemieckie tylko słody, chmiel polski a drożdże australijskie - będzie debiut w mojej warzelni. No i zastosuję dekokcję, mam nadzieję, że piwo nie będzie za gorzkie, a nabędzie tego słodowo-chlebowego smaku. --- A i jeszcze rzucę linka, którego dałem w Maryni: http://brewingbeerth...ally-some-beer/ Ten człowiek może powiedzieć, że zrobił swoje piwo od podstaw - zaczął od kupna garści jęczmienia browarniczego, który wysiał u siebie w ogrodzie, zebrał go, wymłócił, po czym zesłodował, w międzyczasie uprawiał też chmiel - i z tego wszystkiego uwarzył piwo. To po części zainspirowało mnie do spróbowania słodowania w domu (na uprawę chmielu zdecydowałem się już dawno, niedługo trzeba się będzie rozejrzeć za sztobrami) - będę informował, co z tego wyszło. --- * pół hektolitra brzmi dumniej niż 50l ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 17 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Muszę się przyznać, że jeszcze nie zacząłem :( To chyba strach przed pierwszym razem ;) Dokupiłem jeszcze kilka rzeczy + butelki i pod koniec lutego mam zamiar uwarzyć swoją pierwszą warkę Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 17 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Nie czekaj do końca lutego, warz w weekend, albo zacznij jeszcze dziś ;) Ja już jestem w tym stanie psychicznym, że nie czuję się komfortowo, kiedy nic nie bulka* i nie ma czego doglądać (i nie ma to nic wspólnego z brakiem piwa, bo tego mam kilka skrzynek ) --- *Taka figura stylistyczna, coraz częściej fermentuję bez rurki. A propos bulkania polecam ankietę na głównej stronie bbiz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 17 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Na pewno nie będę się chłostał brzozową witką :P No właśnie w tym problem, że pod koniec lutego będę mieć dopiero trochę wolnego czasu. A zaczynam od kolscha Cytuj Odnośnik do komentarza
Misiek Napisano 17 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 ja na razie zbieram butelki w związku z dyplomówką nie mam trochę czasu, ale jak tylko to ogarnę to trzeba będzie coś zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 18 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Miłosław Pilzner - pił ktoś? Nowe piwo z Browaru Fortuna, które jak etykietka głosi warzone jest przy pomocy otwartej fermentacji "co robi tylko niewiele małych browarów" i "specjalnej odmiany chmielu, co zapewnia aromat sosny i cytrusów". Moim zdaniem piwko sympatyczne. Rzeczywiście można wyczuć leśny zapach. Trochę za mocno gazowane jak dla mnie. 5,4% alc 12,5% vol Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.