Brachu Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Wychodzi też na to, że renesans polskiego piwa idzie w stronę kolejnego "podgatunku" - piwa miodowego: po sukcesie Ciechana Miodowego na takie aromatyzowane piwo zdecydował się m.in. Browar Jabłonowo, a ostatnio nawet Łomża. http://www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl/system/files/4d99c90598f12.jpg Nie mam słów, jak nasze pszczoły to przetrzymają, co najmniej 200% normy muszą wyrabiać ;) mnie ciekawi ile będzie tego miodu w miodzie. Co do nazwy to myślałem, że je Browar Kiper robi (Piotrków Trybunalski) @Feno, ja tam miód kupuję prosto z pasieki Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 @ Feno - szczycą się, że miód mają z APIS, tak jak Łomża, że z kurpiowskich pasiek :P Tyle że Łomża miodowe podaje część składu (miód i naturalny aromat miodu, czyli można rozumieć, że miód symbolicznie, a aromat robi resztę), na Perle Miodowej nic takiego nie ma :] Cytuj Odnośnik do komentarza
Brachu Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 @ Feno - szczycą się, że miód mają z APIS, tak jak Łomża, że z kurpiowskich pasiek :P Tyle że Łomża miodowe podaje część składu (miód i naturalny aromat miodu, czyli można rozumieć, że miód symbolicznie, a aromat robi resztę), na Perle Miodowej nic takiego nie ma :] pisze przecież, że z lubelskiego APIS`u, no a skąd go oni mają to już inna sprawa, nawet może być z Chin. Chociaż na ich stronie piszą, że są spółdzielnią pszczelarską i produkują miód Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Słowo pisane ma to do siebie, że przyjmie wszystko :] Napisali, że miód z APISu, to... napisali. Równie dobrze może być na sztucznym aromacie, a miód naturalny w ilości symbolicznej, żeby można było na etykiecie umieścić. Myślę, że wszystko zweryfikuje cena i ilość tego piwa na rynku: w piwowarstwie domowym na warkę 20l przypada około 1,5-2kg miodu, a to jednak sporo. Podejrzewam, że w przemyśle jest analogicznie, piwo na naturalnym miodzie po prostu musi kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,9396855,Jest_chetny_na_browar__Piwo_poplynie_ze_Zwierzynca.html I to chyba koniec Zwierzyńca :/ Przetarg na dzierżawę wygrała tajemnicza firma Euro-Projekt. Na browar.biz zrobiono szybki rekonesans: Szefem tej tajemniczej spółki jest (brak strony, telefonu) jest Ludwik Roman Rogalski. Osoba ta występuje jako członek zarządu lub rady nadzorczej takich firm jak: Fresco (obrót nieruchomościami), JTR Inwestycje (także nieruchomości), Spółdzielnia Remontowo-Budowlana KONMED, Zakład Budowlano-Remontowy BUDREM, Korporacja LOBO. Wszystko w Lublinie, w większości to ten sam adres. Sprawia to dziwne wrażenie, że Perła nie chce silnej konkurencji w regionie i jakaś (podstawiona?) firma-krzak za marne 120k rocznie będzie przez 15 lat tę konkurencję ograniczać :] Może nawet jakieś piwo tam będą produkować, ale niczego dobrego raczej się spodziewać nie powinniśmy... Inna sprawa, że nadal nierozstrzygnięta jest sprawa spadku Zamoyskich, a jeśli dowiodą swoich praw, to umowa dzierżawy chyba będzie nieważna. I wtedy diametralnie zmienia się postać rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ingenting Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Skoro Perle uniemożliwili rozwój browaru 'bo będą zwolnienia' no to co się dziwić? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Perła nie chciała 'rozwoju browaru', tylko zamknięcia linii produkcyjnej (która już była od dłuższego czasu jedynie rozlewniczą) i zrobienia skansenu. A z własnością Skarbu Państwa tak jest, że mogą się na takie rzeczy nie zgodzić, i co nam pan zrobi? :] Żeby nie było - ja lamentuję z punktu widzenia konsumenta: gdyby Marek Jakubiak wykupił posiadłość, to raczej była by to gwarancja solidnego, może klona Ciechana czy Lwówka, ale dobrego piwa. Tak to jesteśmy skazani na Zwierzyńca z nazwy, całkowicie z Browarów Lubelskich. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 http://www.portalspozywczy.pl/inne/piwo/wiadomosci/przetarg-na-browar-zwierzyniec-rozstrzygniety-wygrala-go-firma-z-lublina,48961.html Więcej informacji o Zwierzyńcu (wiem, monotematyczny jestem ;)) Właściwie nowa informacja to ta: Nowy dzierżawca ma obowiązek produkować w browarze minimum 25 tysięcy hektolitrów piwa rocznie (począwszy od następnego roku) 25 tys hl to połowa produkcji Czarnkowa i jedna czwarta Ciechana. Z drugiej strony browar restauracyjny to też raczej nie będzie (jak proponowała Perła, gdy jeszcze dzierżawiła browar), bo wybicie roczne takiego browaru to kilka tys hl. Czas pokaże, co z tego wyjdzie :] Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Lepsze z butelki czy z puszki? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Serio pytasz, czy tak dla jaj, echem wczorajszego livescore'a? Cytuj Odnośnik do komentarza
Brachu Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Lepsze z butelki czy z puszki? najlepsze jest z plastiku Smak jest bez różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 No dobra, to i ja się wypowiem. Nie ma różnicy, czy w szkle, puszce, PET, czy torebce foliowej ;) Wystarczy zrobić ślepy test, nalać do identycznych szklanej puszkowe i z butelki (można do trzech, ale obecnie jedyne Polskie piwo sprzedawane i w PET, i w szkle, i w puszce, to Warka, więc chyba nie ma sensu ;)) i porównać. A dla ortodoksów pytanie pomocnicze - a lane piwo też smakuje metalem? ;) Oczywiście nie mówimy o polskich piwach, bo one przede wszystkim smakują spirytusem. Cytuj Odnośnik do komentarza
JACK Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Niby masz rację, ale jednak z butelki najlepiej się pije, tudzież przelewa do kufla ;). Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 A bo to inna para kaloszy :] Mnie (i nie tylko mnie) najlepiej się pije ze szklanki/kufla - wtedy daje się piwu szanse zadziałać oprócz na zmysł smaku, także na węchu (wąchaliście kiedyś piwo? to spróbujcie) i wzroku (barwa, piana). Pijąc z butelki/puszki pozbawiamy się tych bodźców, sprowadzając piwo do kolejnego napoju do gaszenia pragnienia. Czasem właśnie w tym celu pijam z butelki czy puszki (z litrowego PETa ciężko), ale to sporadyczne przypadki (najczęściej jak ktoś poczęstuje) Przy przelaniu piwa do szkła nie ma znaczenia, w czym było przechowywane, to że piwo "przesiąka" metalem/plastikiem, to kolejna urban legend, po chmieleniu byczą żółcią i chrzczeniu spirytusem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 http://www.radio.lublin.pl/index.php?site=news_details&id=91122 A znów o Zwierzyńcu (niespodzianka :]). Marek Jakubiak pojawił się na browar.biz i zapewnił, że pan Rogalski nie jest figurantem, po prostu wylicytował wyższą kwotę za dzierżawę (200k rocznie) - prawdopodobnie kurtuazyjnie. Z tego fragmentu wywiadu wynika za to, że jest niezłym fantastą: infrastruktura browaru jest w rozsypce (M. Jakubiak stwierdził, że pewnie około 60% sprzętu brakuje), więc uruchomienie produkcji potrwa prawdopodobnie więcej niż rok, a kadra dawno zmieniła branżę, bądź przeprowadziła się do Lublina. Dodatkowo "piwiarnia będzie i jakiś hotel" nie wygląda na jakieś sprecyzowane plany, a bardziej na pobożne życzenia - szczególnie w kontekście produkcji na poziomie co najmniej 25k hl rocznie. Jak zwykle, czas wszystko zweryfikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 W Tesco pojawiły się nowe regionalne piwa. Zakupiłem: - Warmijskie z orkiszem wielozbożowe - Orkiszowe z miodem - Amber naturalny - Łomża miodowa - Piwo na miodzie gryczanym (Browar Jabłonowo) - Zawiercie jasne pełne - Zawiercie bursztyn - Maćkowe - Konstancin jasne pełne - Miodne ciemne - Lubuskie jasne pełne Pił ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza
dragonfly Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Od dłuższego czasu mam piwowstręt. Na szczęście uratowało mnie moje nowe odkrycie - Kasztelan. Wyborne, niepasteryzowane piwo, w dodatku tanie jak barszcz :P Polecam, boskie w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Keith Flint Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 W Tesco pojawiły się nowe regionalne piwa. Zakupiłem: - Warmijskie z orkiszem wielozbożowe - Orkiszowe z miodem - Amber naturalny - Łomża miodowa - Piwo na miodzie gryczanym (Browar Jabłonowo) - Zawiercie jasne pełne - Zawiercie bursztyn - Maćkowe - Konstancin jasne pełne - Miodne ciemne - Lubuskie jasne pełne Pił ktoś? Normalne, czy miodowe. Obydwa piwa dość dobre, podobnież Amber Cytuj Odnośnik do komentarza
trojkatny Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 czy kasztelna tylko w moim przypadku smakuje jak piwo z domieszka szampana? Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 @Keith: miodowe. Jakiś wysyp miodowych w Tesco ;) Kasztelan szampan? Mi szampanem to zalatuje czerwona Stella. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.