xemi Posted February 15, 2008 Share Posted February 15, 2008 Chce kupić jakąś książkę mojej dziewczynie.. Wiem, że możliwości mnóstwo.. ja jednak wiem, że to nie może być żaden romans, ani raczej żaden thriller lub horror.. Chciałbym coś co zapada w pamięć.. Książkę z której można coś wynieść i zapamiętać Wszelkie sugestie mile widziane.. K-Pax? Dzieci Arbatu? "Dzieci Arbatu" czytalem, ale czy to ksiazka na prezent? Tzn. chodzi mi o to z jakiej okazji jej ta ksiazke chcesz kupic i dla czego mam zapas w pamiec. Usiluje sobie przypomniec tutyl pewnej ksiazki ktora czytalem pare lat temu, ale jakos nie moge, ale sie postaram, tez zapada w pamiec. Quote Link to comment
Meler Posted February 15, 2008 Share Posted February 15, 2008 Tak ci zapadła w pamięc ze az jej tytułu nie pamiętasz Quote Link to comment
xemi Posted February 15, 2008 Share Posted February 15, 2008 Tak ci zapadła w pamięc ze az jej tytułu nie pamiętasz No to pare lat temu czytalem, akcje pamietam, ale z tytulem ciezko. W irlandii wtedy bylem i ktos to mial na mieszkaniu to pozyczylem i przeczytalem. Cos mi tam w glowie swita, ale na razie nie moge sobie tytulu przypomniec, ale sie bede staral. EDIT: A to moge cos innego polecic, tylko nie wiem czy to bedzie wlasciwe. Ksiazka Jana Nowaka Jezioranskiego "Kurier z Warszawy". Mam nadzieje ze tytulu nie pomylilem. Fajnie sie czyta i ciekawych rzeczy sie mozna dowiedziec. Quote Link to comment
Willow Posted February 15, 2008 Share Posted February 15, 2008 Lśnienie Kinga. Zapada w pamięć Quote Link to comment
Diego Posted February 16, 2008 Share Posted February 16, 2008 Wiecie.. książka dla dziewczyny to ma być Nie wiem szczerze mówiąc jak z horrorami.. Coś zapadającego w pamięć pewnie kojarzy jej się inaczej niż większości z nas.. Sapkowskiego jej nie kupie Quote Link to comment
Kuchar Posted February 16, 2008 Share Posted February 16, 2008 Kup jej "Oskar i Pani Róża" Quote Link to comment
Diego Posted February 16, 2008 Share Posted February 16, 2008 A mógłbyś coś więcej o tej książce powiedzieć? Quote Link to comment
trojkatny Posted February 16, 2008 Share Posted February 16, 2008 Piękna, mądra i niepozbawiona humoru opowieść o tym, jak pokonać strach, odnaleźć wiarę i nie poddać się w obliczu nieszczęścia. Ta książka da Wam siłę i nadzieję, a kto wie?, może nawet zmieni Wasze życie... Tak ją reklamują, a tutaj masz streszczenie treści http://student.agh.edu.pl/~gryzlyx/oskar_pani_roza.pdf Quote Link to comment
Magic Posted February 16, 2008 Share Posted February 16, 2008 Kup jej "Oskar i Pani Róża" Jeśli dziewczyna lubi czytać jestem przekonany, że tą lekturę ma już za sobą. Quote Link to comment
grepio Posted February 16, 2008 Share Posted February 16, 2008 ... Coś zapadającego w pamięć pewnie kojarzy jej się inaczej niż większości z nas... proponuję Mag`a Johna Fowlesa, myślę, że jej się spodoba;tu masz: opis Quote Link to comment
Kuchar Posted February 16, 2008 Share Posted February 16, 2008 @Magic A skąd ja mam wiedzieć, czy przeczytała ? Diego prosi o propozycje i to jest moja Quote Link to comment
tio Posted February 16, 2008 Share Posted February 16, 2008 A jeżeli nie czytała to z pewnością "Samotność w sieci" nie będzie złym wyborem. Quote Link to comment
filip133 Posted February 24, 2008 Share Posted February 24, 2008 Miałem ostatnio trochę wolnego czasu i odkryłem, że dwaj koledzy z akademika mają trochę książek z serii "Gwiezdne Wojny". Pożyczyłem sobie jedną-"Maska Kłamstw", autor: James Luceno Dużo w niej intryg snutych przez senatora Palpatina, mało walk, mimo to spodobała mi się. Przed czytaniem książki przeczytałem jej dwie recenzje i obawiałem się, że będzie trochę ciężka, nie za ciekawa, ale na szczęście przypadła mi do gustu. Quote Link to comment
filip133 Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 Przeczytałem "Mroczne widmo" Terry'ego Brooks'a. Spodziewałem się, że będzie dodane więcej szczegółów, których nie było w filmie. Czytało się nawet miło, mimo że wiedziałem mniej więcej co się wydarzy. Najciekawsze były chyba wyścigi śmigaczy, przynajmniej dla mnie. Quote Link to comment
kareem Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 jeżeli jest ktoś zainteresowany polityką to gorąco polecam "Partie i systemy partyjne europy środkowej" pod red. Antoszewskiego i Herbuta. Niby taki podręcznik, ale bardzo fajnie napisany. No i klasykę już - "Nigdy nigdy mnie nie złapiecie" Whartona Williama . Quote Link to comment
Kamtek Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 jeżeli jest ktoś zainteresowany polityką to gorąco polecam "Partie i systemy partyjne europy środkowej" pod red. Antoszewskiego i Herbuta. Niby taki podręcznik, ale bardzo fajnie napisany. Nie sądziłem, że ktoś tu będzie polecał akademickie podręczniki, które pamiętam sprzed ok. 8 lat ;] Do tego redagowane m.in. przez promotora mojej pracy magisterskiej ;] Ja ostatnio nieco zaszalałem w księgarni, czego efektem pojawienie się w domu dwóch tomów "Galeonów wojny" Jacka Komudy oraz "Lodu" Jacka Dukaja. Trochę literatury z kręgu fantastyki bywa wskazane. Obecnie jestem na etapie lektury (równocześnie) pierwszego tomu "Galeonów..." oraz "Opowieści z Dzikich Pól" tego samego autora. Klimat drugiej pozycji bardzo zbliżony do awanturniczo-hulaszczych opowieści rodem m.in. z innych książek Komudy, np. "Diabła Łańcuckiego". Zaścianki, podjazdy, waśnie, szlacheckie opowieści, którym już przyprawiono łatkę "anty-Sienkiewiczowskiej" literatury, która odbarwia świat wspaniałej, walecznej polskiej szlachty, która choć czasem kłotliwa, to patriotyczna do bólu, a koniec końców jedni okazują się bohaterami, drudzy zdrajcami. Biel i czerń. U Komudy tych barw zdecydowanie więcej, co sprawia, że obraz literackich bohaterów (zdarza się, że mających swe historyczne pierwowzory) jest tak zróżnicowany. Czyta się przy tym bardzo dobrze, a osoba pewnego mieszkańca łańcuckiego zamku dodaje całej historii owej fantastycznej otoczki. Niezłe, jak na mój gust... "Galeony..." natomiast to ucieczka Komudy od tematu drobnej, polskiej szlachty, toczącej swe spory na tle bieszczadzkich czy ruskich krajobrazów. Historia kapitana Arendta Dickmanna, który wstępuje w szeregi floty JKM Zygmunta Wazy, by stoczyć bój ze straszącym i mordującym marynarzy płynących do Gdańska Lewiatanem. Lektura nienajgorsza (kaszubski folklor i gwara chwilami naprawdę frapujące), choć chwilami niestety zbyt przewidywalne. Cóż, zobaczymy, jak się skończy ;] A potem szybko drugi tom "Galeonów..." i początek zmagań z "Lodem" Dukaja. Bez mała 1000 stron lektury - będzie zajęcie na dłuższy czas ;] Quote Link to comment
kareem Posted February 29, 2008 Share Posted February 29, 2008 No proszę, Kamtek politologię studiowałeś czy stosunki międzynarodowe, czy coś jeszcze innego? Quote Link to comment
Kamtek Posted March 1, 2008 Share Posted March 1, 2008 Kończąc ten off-top, bo topór admiralicji wisi nam nad głowami, politologię studiowałem na UWr. Lata 98-03 ;] Quote Link to comment
Woland Posted March 4, 2008 Share Posted March 4, 2008 Skoro mowa już o polityce, to co możecie polecić ( mam nadzieje ) przyszłemu studentowi politologii ? Najlepiej coś, co przyjemnie będzie się czytać. Mile widziane również propozycje publicystyki politycznej Quote Link to comment
Ingenting Posted March 4, 2008 Share Posted March 4, 2008 "Wprowadzenie do nauki o państwie i polityce" pod redakcją Szmulika i Żmigrodzkiego A tak serio to chyba nie ma co polecać. Śledź bieżące wydarzenia, ucz się WOSu, a jakie Ci będą potrzebne publikacje w przyszłości to dowiesz się od wykładowców. Quote Link to comment
Recommended Posts