Pulek Posted September 15, 2007 Share Posted September 15, 2007 Jak w temacie; muszę założyć stronę www, o tematyce piłkarskiej. Oczywiście chciałbym to zrobić jak najmniejszymi kosztami, a najlepiej bezpłatnie. Czy ktoś mi wytłumaczy, od czego zacząć etc? Strona ma być bardziej amatorska, służąca do wklejania notatek i zdjęć z meczu, oraz krótkim menu, z podziałem na newsy/skład/historię. Czy jest możliwość załączenia czegoś w stylu stat.pl na takiej stronie? Muszę, a raczej powinienem to zrobić dzisiaj, więc bardzo proszę o pomoc. I najważniejsze - od czego zacząć?! Quote Link to comment
Reaper Posted September 15, 2007 Share Posted September 15, 2007 Napisać stronę w html'u? Jeśli nie musi być ona skomplikowana to zrobienie czegoś takiego to dosłownie 2-3h roboty dla mnie, a html'a nie tykałem odkąd skończyłem 12 lat Później musisz znaleźć sobie jakiś bezpłatny serwer, kiedyś było coś takiego jak www.of.pl czy jakoś tak, a teraz nie wiem gdzie takich cudów szukać. Chyba wp.pl ci oferuje kilkanaście mega wolnego miejsca, powinno starczyć. Następnie potrzebujesz pewnie jakąś fajną domenę, nie wiem jakie są teraz bezpłatne, kiedyś było prv.pl ale teraz trzeba chyba płacić. Quote Link to comment
Pulek Posted September 15, 2007 Author Share Posted September 15, 2007 Reaper, wszystko fajnie, ale ja potrzebuję gotowych informacji, dosłownie 'na teraz'. Quote Link to comment
og02r Posted September 15, 2007 Share Posted September 15, 2007 Taka stronka w html'u+dawanie jakiś notek zdjęć... NIE NIE NIE ;P Potrzebujesz jakiegoś CMS, sprawdź http://www.joomla.pl/ zdaje się, że najlepsze będzie. Na wiki masz więcej: http://pl.wikipedia.org/wiki/System_zarz%C...aje_CMS-.C3.B3w konkretniej "Module-based systems" Quote Link to comment
martin Posted September 15, 2007 Share Posted September 15, 2007 Poszukaj w internecie kursów html, to naprawdę prosty język, szybko załapiesz ocb. Nawet jeśli nie, większość edytorów posiada tryb edycji wizualnej. Ja proponuję np. polskiego Pajączka, wersję demo możesz znaleźć na stronie pajaczek.pl. W razie czego możesz użyć darmowych szablonów (poszukaj na republika.pl, jakieś tam są). Quote Link to comment
Pulek Posted September 15, 2007 Author Share Posted September 15, 2007 Dobra, założyłem sobie doemenę z końcówką prv.pl. Co dalej? [idąc myślami og02ra] Quote Link to comment
Fenomen Posted September 15, 2007 Share Posted September 15, 2007 Chyba Total Commander daje możliwość połączenia się z serwerem, więc tym programem mógłbyś skopiować pliki z komputera na serwer. Quote Link to comment
Elfiszon Posted September 15, 2007 Share Posted September 15, 2007 Chcesz zrobić coś takiego jak http://www.mlks.wozniki.net ? Skrypt jest mojego autorstwa. Jak sie okazało nada się na stronę klubu. Dopisałem tam parę modułów, jak np. statystyki. Obsługa może nie jest zbyt przyjazna, ale skrypt nie był pod to pisany (tylko pod zaliczenie). Hosting jest darmowy, ale bardzo dobry - polecam. Możesz spróbować jakiego gotowego CMS. Ja bym jednak polecał Drupala zamiast Joomli. Jest trudnejszy w obsłudze, ale ma większe możliwości. Quote Link to comment
Sk8ter Posted September 15, 2007 Share Posted September 15, 2007 Myślę, że na taką prostą stronkę nada się WordPress oraz kilka wtyczek do niego. Jeżeli po jakimś czasie opanujesz HTML to w bardzo łatwy sposób będziesz mógł stworzyć do niego skin. Quote Link to comment
Dix__ Posted September 15, 2007 Share Posted September 15, 2007 Większość dostawców intenetu wraz z łączem oferuje darmowy hosting. Jeżeli masz łącze z Multimo lub Tepsy to na 100% masz takie konto. Wystarczy je tylko skonfigurować. Nie musisz wówczas szukać miejsca na www i unikniesz tym samym wkurzających reklam, jakie darmowe serwisy wymuszają (a przynajmniej ich większość). Quote Link to comment
Pulek Posted September 16, 2007 Author Share Posted September 16, 2007 Dobra, dobra, moment. TO, co pokazał Elf, w 100% spełnia moje oczekiwania. Dosłownie, w 100%! Teraz pytanie, jak się po kolei za to zabrać - mam już domenę (prv.pl), ale w zupełności nie wiem co dalej. Naprawdę jest to dla mnie pilna sprawa, z którą muszę się uporać w jak najszybszym czasie. Pytanie jednak - co dalej? Dix, mam internet od złodziejów z tpsa. Edyta jeszcze: ja nie potrzebuję czegoś, co ma ogromne możliwości, tylko czegoś, z czego się łatwo korzysta, co jest łatwe w obsłudze. Jestem kompletnym laikiem w tej strefie - no, powiedzmy - i potrzebuję bardzo konkretnych rad. Quote Link to comment
og02r Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 Potrzebujesz server z obsługą php i pewnie mysql, czyli z darmowych to chyba najlepiej wybrać lycos. http://www.tripod.lycos.co.uk/signup/ PS Elf możesz dać link do tego skryptu? Quote Link to comment
Elfiszon Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 Dobry darmowy hosting to http://ovh.org/pl/index.html Dają bazę MySQL, czego wymaga większość skryptów. Mogę Ci zainstalować ten skrypt i pokazać co i jak, ale nie daję żadnej gwarancji działania ani pomocy technicznej Quote Link to comment
Pulek Posted September 16, 2007 Author Share Posted September 16, 2007 Dobra, mam serwer 100 megowy poprzez neostradę, witrynę z końcówką prv.pl. Jak mam połączyć się z serwerem za pomocą Total Commandera? Tylko niech mi ktoś to dobrze wytłumaczy, bo nie mam czasu na pomyłki Quote Link to comment
Icon Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 looooool Tworzysz nowe połączenie w TC, wpisujesz odpowiednie dane i się łaczysz. W czym problem? :| Quote Link to comment
Pulek Posted September 16, 2007 Author Share Posted September 16, 2007 W tym, że nie mogę się połączyć. Niestety, jestem w tym mało obiegany, i nie potrzebuję być wyśmiany. Quote Link to comment
Icon Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 Jak nie możesz się połączyć to: 1. albo źle wpisałeś namiary 2. popełniłeś błąd przy wpisywaniu hasła 3. serwer wymaga trybu pasywnego. W mailu po zalozeniu konta powinieneś dostać wszystkie potrzebne rzeczy. Co wpisałeś w "nazwa hosta"? Quote Link to comment
jmk Posted September 18, 2007 Share Posted September 18, 2007 A co trzeba zrobić, by zacząć zarabiać na stronie int.? Quote Link to comment
Wader Posted September 18, 2007 Share Posted September 18, 2007 Umieszczać reklamy za opłatą. Warunek jest jeden, strona musi mieć dużą liczbę wyświetleń. Quote Link to comment
Elfiszon Posted September 18, 2007 Share Posted September 18, 2007 Modeli biznesowych jest więcej. O reklamie to tu: http://forumcm.net/index.php?showtopic=819 Quote Link to comment
Recommended Posts