Jump to content

Talenty [FM14]

adrianABCH

Recommended Posts

Szukałem, pytałem i chyba nie ma takiego działu jeszcze, więc postanowiłem założyć aby pomóc innym w wyszukaniu ciekawych grajków.

Jak zgłaszamy ?
Imię i nazwisko
Narodowość
Klub
Plusy, minusy tego gracza (niekonieczne ale przydatne)
Można także dawać screeny historii, atrybutów itd :)

Przykład:
Imię i nazwisko: Jakub Wawrzyniak
Narodowość: Polska
Pozycja: LO
Klub: Legia Warszawa lub Amkar
Plusy: Najlepszy lewy obrońca w Polsce, dość tani, doświadczony gracz
Minusy: Wiek 30 lat to już nie jest jakiś młody zawodnik, więc to jest minus. Następnym minusem jest to, że "Bóg Wawrzyniak" raczej nie odejdzie do innego klubu w Polsce w pierwszym sezonie.

Pozwoliłem sobie zmienić nazwę tematu na czytelniejszą. Wchodząc do tematu przy starej nie było się pewnym co się klika ("Talenty" nie mieściły się) ;). Świetny pomysł - kiedyś temat tego typu do starszych wersji FM cieszył się ogromnym zainteresowaniem.

Imię i nazwisko: Aleksandar Mitrovic
Narodowość: Serbia
Pozycja: NŚ
Klub: RSC Anderlecht
Plusy: Jak dla mnie najlepszy napadzior w grze. Kończy wszystko i ze wszystkiego. Oddaje groźne strzały używając obydwu nóg, a w powietrzu mało kto ma z nim jakieś szanse.
Minusy: Trochę drogi. Mi się udało wyciągnąć go za 10 mln, ale zazwyczaj kosztuje dużo więcej

A tu niektórzy koledzy Mitrovicia:

Eder Alvarez Balanta

Jeronimo Rulli

Jonathan Silva

Julian Brandt

Junior Malanda

Kevin Volland - również absolutny geniusz

Lucas Romero

Maximilian Arnold

Nicusor Stanciu - fenomenalny rozgrywający

Samuel Umtiti

Victor Wanyama

Viktor Fischer

Timo Werner

A tu jakby ktoś był ciekawy jest cały mój team ;)

Imię i nazwisko: Alexander Groven

Narodowość: Norweg

Pozycja: OL/WOL/PL/OPL

Klub: Honefoss

Cena: po sezonie za darmo

Charakteryzacja:

Genialny zawodnik, który pasuje dosłownie do każdego zespołu średniej europejskiej półki. Może grać zarówno w obronie i pomocy. Prowadziłem go w dwóch klubach i zawsze był podstawowym zawodnikiem mojej drużyny i niejednokrotnie ratował mój zespół. Zalicza wiele asyst, jest szybki, a przede wszystkim pewnym w obronie. Naprawdę serdecznie polecam.

A tu porcja talentów z mojej starej kariery Southampton:

Adnan Januzaj - najbardziej niekonwencjonalny zawodnik jakiego miałem. Naprawdę potrafi jednym zagraniem zrobić różnicę w meczu. Poza tym świetnie bije stałe fragmenty gry. Kupiłem go w sezonie 2017/18 za 29 mln, ale w początkowej fazie gry jest bardzo chętny na wypożyczenie

Alex Oxlade-Chamberlain - Świetny skrzydłowy, rzuca asystami i bramkami jak na zawołanie. Po sezonie kupiłem za 33,5 mln.

Alexandre Lazacette - Niesamowicie bramkostrzelny skrzydłowy, chociaż asysty też dorzuca. Bardzo często nominowany do bramek roku, za swoje kapitalne dryblingi, gdzie potrafi minąć kilku obrońców i skończyć akcję golem. Kupiony w 3cim sezonie za 25,5 mln.

Carlos Fierro - mój super-snajper. Na pewno odstaje trochę od Mitrovicia czy Wernera, ale kończy co trzeba. Kupiony w 2gim sezonie za 6 mln.

Eder Alvarez Balanta - mega stoper. Kosztował 18,25 mln w 1szym sezonie.

James Ward-Prowse - Mój kapitan i najlepszy środkowy pomocnik obok Stanciu jakiego miałem w tej wersji. Gość dysponuje wszystkim. Strzela, asystuje i jest liderem na boisku. Główna postać Southampton i mój ulubiony zawodnik w tej wersji gry. Powinien na początku gry kosztować ok. 20 mln.

Leon Goretzka - znakomity pomocnik długodystansowiec. A jeśli się go nauczy wkładać więcej siły w strzały, to powinien rozrywać siatkę bombami z dystansu. Kupiony w 3cim sezonie za 36,5 mln. W sezonie 2017/18 strzelił 14 bramek w samej lidze!

Nick Powell - pomocnik jak pomocnik, do słabszych klubów może by się nadał, ale u mnie trochę za duża konkurencja, jak na jego możliwości. Kupiony w 4tym sezonie za 2,7 mln.

Ross Barkley - bardzo wszechstronny pomocnik, może zagrać na każdej pozycji w ofensywie i robi to naprawdę dobrze. W reprezentacji również nigdy mnie nie zawiódł. 4ty sezon i 29 mln euro zabrało mi pozyskanie go.

Samuel Umtiti - jedyny środkowy obrońca w mojej opinii lepszy od Balanty. Jego po prostu nie da się przejść. W 2gim sezonie trafił na listę transferową i ściągnąłem go za 7 mln.

Thibaut Courtois - on i Akinfeev to jak dla mnie dwaj najlepsi bramkarze w grze. Potrafi naprawdę wybronić dobrych kilka punktów sezonie. Bardzo pewny punkt. Ściągnięty w 4tym sezonie za 30 mln.

Wilfried Zaha - Ściągnąłem go, aby mieć jak najwięcej Brytyjczyków w składzie, ale nigdy tego nie żałowałem. Naprawdę potrafi zakręcić bocznymi obrońcami. Ściągnięty w 3cim sezonie za 24 mln.

Agustin Allione - dobry skrzydłowy, naprawdę dobry. Niestety ciut gorszy od Chamberlaina. 1 sezon i 9,75 mln.

Ben Davies - zmiennik Luke Shawa przez cały swój pobyt w moim klubie, a nigdy nie narzekał. Ze swoich obowiązków wywiązywał sie zawsze nienagannie. Ściągnięty w zimę pierwszego sezonu za 14 mln.

Facundo Ferreyra - u mnie kompletnie zawiódł, ale w pozostałych klubach zawsze pakował sporo bramek. 3 sezon i 19,75 mln.

Luciano Vietto - Trzeci w mojej prywatnej klasyfikacji snajperów FM 2014. A jego loby to przeszły to legendy w Southampton. Niestety Man Utd złożyło propozycję nie do odrzucenia. Kupiony na początku gry za 7,25 mln.

Roberto Pereyra - bardzo podobny piłkarz do Januzaja, bardzo niekonwencjonalny, również bardzo skuteczny. Naprawdę cenny rozgrywający, ale u mnie zaczął stroić fochy. Kupiony z listy transferowej w 3 sezonie za 15 mln. Grał u mnie 2 sezony i w obydwu miał dwucyfrowy wynik w golach i asystach.

Luke Shaw - mój wychowanek. Niestety mamona z City skusiła go bardziej niż bycie częścią najlepszego obecnie klubu i w Anglii i w Europie. Nigdy nie mogłem narzekać na jego grę, chociaż wiodącą postacią też nigdy nie był. Bądź co bądź lewy obrońca prawdopodobnie w TOP5 na planecie.

OM: proponuje darowac sobie nazwiska w stylu Courtouis, Chamberlain, czy Januzaj. Ja raczej przez talent rozumialbym gracza o bardzo duzym potencjale, ktory jednak jest jeszcze bardzo daleko od gry na najwyzszym poziomie w najlepszych klubach swiata.

To oczywiscie tylko moja sugestia, ale jesli mialaby ona sprawic, ze temat umrze, to sie chyba bede musial z niej wycofac ;)

Ja z kolei za największy talent uważam Rumuna Nicusora Stanciu. Kupiłem go po pierwszym sezonie do Gladbach za 8,25 mln €, co mogłoby wydawać się sporą kwotą, lecz w lidze strzelił ok. 30 bramek, wywalczył Złotą Piłkę, zaś w kolejnym sezonie przyczynił się do zwycięstwa w Lidze Mistrzów.

Witam wszystkich. Chciałbym uzyskać pytanie na pewne zagadnienie...otóż FM 14 jest moją pierwszą przygodą z tą serią,wobec czego jestem na etapie uczenia się;) Chciałbym zapytać jak działają listy Wonderkids które są umieszczane na różnych forach? Pokazane tam talenty w jakiś sposób pobiera się,czy są już może umieszczone w grze? Jeśli zadałem pytanie w złym dziale, to proszę o przeniesienie;)

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

A jakieś propozycje, co do Polaków? Rozegrałem mnóstwo sezonów zagranicznymi klubami, teraz przyszła pora na coś Polskiego. Zaznaczam, że poszedłem na ligową łatwiznę i objąłem prowadzenie Legii, która w swoim składzie już ma kilka talentów, ale oni nigdy nie będą gotowi na podbój Europy, a taki mam cel :)

A jakieś propozycje, co do Polaków? Rozegrałem mnóstwo sezonów zagranicznymi klubami, teraz przyszła pora na coś Polskiego. Zaznaczam, że poszedłem na ligową łatwiznę i objąłem prowadzenie Legii, która w swoim składzie już ma kilka talentów, ale oni nigdy nie będą gotowi na podbój Europy, a taki mam cel :)

Ja gram Legią i w szerokiej kadrze grają Żyro, Cichocki, Wieteska, Bereszynski, Kosecki, Efir, Arak, Rakowski, Kurowski, Jagiełło i Kopczyński (plus jeszcze kilku newgenów z akademii). A w Europie dotarłem już do półfinału LE i awansowałem z grupy LM, więc i z tymi talentami Legii można sporo zdziałać ;)