Brudinho Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Jest to taktyka oparta na rozważnej defensywie i szybkich wyjściach z piłką, więc jeśli ktoś marzy o błyskotliwych akcjach, tuzinie sytuacji i jeszcze większej ilości bramek, może sobie odpuścić. Plusem tej taktyki jest prostota zawodnicy mają przydzielone standardowe role dzięki czemu znakomicie sprawdza się w słabszych klubach. Jeżeli chodzi o dobór składu, to najlepiej z przodu mieć zawodników jak najszybszych, którzy wykorzystując tą zaletę, będą wygrywać pojedynki 1 na 1 i dochodzić do sytuacji. U defensywnych pomocników mile widziane dobre atrybuty fizyczne oraz krycie i odbiór. Strategia i Styl uzależnione są od prognoz przedmeczowych, które sprawdzamy w terminarzu lub analizie przedmeczowej->prognozach. Sposób ten zapożyczony został z angielskiego forum. Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 4.00<, Ofensywna & Płynna/Bardzo Płynna Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 3.00-4,00, Defensywna/Kontry& Sztywna Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 2.50–3.00, Kontratak/Standard & Zrównoważona/Płynna Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 2.20–2.50, Standard/Kontrola & Zrównoważona/Sztywna Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 1,80 - 2.20, Kontrol & Sztywna Jeżeli Twoje szanse na zwycięstwo to: 1.80>, Ofensywna & Bardzo sztywna Jeżeli szanse Twojego rywala na zwycięstwo to: 5.00<, Defensywna/Kontratak & Płynna/Bardzo płynna Jeżeli nasze prognozy wyświetlają się w formie ułamków należy go sobie zmienić w ustawieniach gry na system dziesiętny. Wskazówki: - Na początku gry podania były ustawione na bardziej bezpośrednie lecz wraz z rozwojem zespołu zmienione zostały na krótsze. - Często już na początku za pomocą instrukcji z ławki wybieram "podania na wolne pole" - Gdy wynik nas nie zadowala z instrukcji z ławki wybieramy "agresywny odbiór piłki", "nękanie rywali" oraz "skrócenie pola gry", należy jednak pamiętać, że będzie to ustawienie podatne na kontry. - Zauważyłem, że od 60-70 minuty od komputerowego AI dostaje gratisowe rzuty rożne dzięki czemu ten mnie kontruje, dlatego najlepiej w stałych fragmentach gry wycofać dodatkowo 2-3 zawodników do tyłu. -Gdy tylko przygotowanie naszej taktyki, będzie na maksymalnym poziomie, ustawiamy obciążenia na przeciętne, oraz obszar uwagi na poruszanie się w ataku. Dzięki temu będziemy mogli lepiej wykorzystać trening. Minusy: -Jak na razie sporo goli tracę po stałych fragmentach gry. Cały czas nad tym pracuje. - Cały czas tracę sporo goli po wyrzutach z autu przeciwnika. Taktyka sprawdza się w rodzimej lidze, natomiast nie wiem jak będzie prezentowała się w innych. Quote Link to comment
worelek Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Powiem jedno, jesteś geniuszem. Quote Link to comment
Brudinho Posted November 6, 2011 Author Share Posted November 6, 2011 Przy rzutach rożnych na krótki słupek powinien nabiegać nasz najlepszy w powietrzu zawodnik, natomiast wykonawcami stałych fragmentów gry powinni być z prawej strony zawodnicy lewonożni a z lewej prawonożni. Proponuje także zastosować długie wyrzuty z autów. Quote Link to comment
velloci Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 taktyka dobra ;), a moglbys napisac skad masz packa logosow? napisz na gg 518821 Quote Link to comment
Szumek Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 Mógłbyś wstawić taktykę na jakiś serwer do pobrania ? Wyniki w lidze masz świetne. Jak Ci idzie w Lidze Mistrzów? Quote Link to comment
Magic Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 taktyka dobra ;) A coś więcej? Jakieś wyniki, skriny, własne przemyślenia? Quote Link to comment
Brudinho Posted November 6, 2011 Author Share Posted November 6, 2011 Taktyka do pobrania. Quote Link to comment
Debrecen Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 Jakie stosujesz tempo i szerokośc gry? Quote Link to comment
Brudinho Posted November 6, 2011 Author Share Posted November 6, 2011 Jakie stosujesz tempo i szerokośc gry? W zależności od strategi i stylu obranej przed meczem. Screen wyników z początku 3 sezonu. Quote Link to comment
Debrecen Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 Jaką stosujesz zależność? Jak grasz ofensywnie i bardzo płynnie to jak ustawiasz szerokośc gry i tempo? Quote Link to comment
Brudinho Posted November 6, 2011 Author Share Posted November 6, 2011 Już odpowiedziałem na to pytanie. Quote Link to comment
worelek Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 Krótko zwięźle, powiedz, co należy robić jak bronie wyniku? Quote Link to comment
Brudinho Posted November 6, 2011 Author Share Posted November 6, 2011 Krótko zwięźle, powiedz, co należy robić jak bronie wyniku? W której minucie? Ja około 65 już zmieniam rzuty rożne i cofam większą ilość zawodników do tyłu. Potem zmieniam nastawienie a w 80 już gram na powstrzymywaniu ;) Quote Link to comment
M8_Pl Posted November 6, 2011 Share Posted November 6, 2011 Brudi w formie, jak zawsze ;) Ehhh, co Ty byś zrobił bez moich porad? W każdym razie taksa i wskazówki super sprawdzają się w polskich realiach. Polecam ;) Quote Link to comment
Magic Posted November 7, 2011 Share Posted November 7, 2011 Ajax objąłem w trakcie sezonu 2013/14, rozbity, z przeciętnym składem, oparty głównie na młodzieży. Od tamtej pory na wyjazdach prezentujemy bardzo nierówną formę. Pierwszy mecz Mirasa taksą graliśmy w Bredzie, z mało wygodnym przeciwnikiem, który przed spotkaniem z nami w Eredivisie w 13 grach stracił ledwie 8 bramek. Wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, uwzględniając nawet fakt gry przez prawie całą drugą połowę w przewadze jednego zawodnika. Początek zachęcający, będzie więcej czasu na rozgrywkę, będzie więcej sprawozdań z postępów ;). Quote Link to comment
Brudinho Posted November 7, 2011 Author Share Posted November 7, 2011 Niestety cały czas mam problemy ze stałymi fragmentami gry. 80% straconych bramek jest właśnie po nich. Quote Link to comment
Rafcio Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 @Brudinho - możesz wrzucić taktykę ponownie na jakiś serwer? Niestety poprzednie linki wygasły. Quote Link to comment
Fenomen Posted December 19, 2012 Share Posted December 19, 2012 Brudi, a probowales ustawiac w przygotowaniach przedmeczowych treningi defensywne przy stalych fragmentach? nie wiem jak w nowszych w FMach, ale w 2011 to nawet zdawalo egzamin Quote Link to comment
Maniek_ZKS Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Dałbyś rade wrzucić taktyke na nowy serwer ? Chciałbym przetestować. Quote Link to comment
Makk Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 (edited) Odświeżony link. Edited January 17, 2014 by MaKK Quote Link to comment
Recommended Posts