Jump to content

Komputery przenośne

Recommended Posts

chwilowo postęp technologiczny moim zdnaiem nie pędzi od jakiegoś czasu zgodnie z prawem Moore'a. 

jeżeli myślisz o grach typu pes/fifa/fm 4, może 5 lat jest realne. dołożenie 1-1,5k spowoduje głównie lepsze GPU, co przy tych grach nie powinno być dużym ograniczeniem. raczej założyłbym, że za 3k za 4-5 lat kupisz kolejny model ze średniej półki  dołożenie dziś 2k, nie wydłuży Ci czasu x2, zawsze jest ryzyko, że coś się zepsuje lub jakaś technologia wypłynie

poczytaj recenzje w necie na temat chłodzenia danego modelu. 

• Like 1

Ale to oni robią wtedy większe klawisze, większe przerwy między nimi żeby zajmowały taką samą ilość powierzchni? :D

Szkoda, że niektóre laptopy nie mają tej numerycznej bo to dla mnie od razu je skreśla z listy do kupienia.

W dniu 15.05.2019 o 19:01, adamus napisał:

Ale to oni robią wtedy większe klawisze, większe przerwy między nimi żeby zajmowały taką samą ilość powierzchni? :D

Szkoda, że niektóre laptopy nie mają tej numerycznej bo to dla mnie od razu je skreśla z listy do kupienia.

chyba raczej robią większe przerwy między klawiszami :D

W dniu 15.05.2019 o 12:29, jmk napisał:

Czy do tych gier potrzebna aż taka dobra grafika? Jakiś słabszy model będzie niewystarczający?

Z tego co @klinsmann napisał zrozumiałem tyle, że cena idzie głównie z kartą graficzną, więc czy jest sens brać tę grafikę, czy postawić na większą matrycę i RAM i jakąś nieco słabszą grafikę?

zgadzam się z przedmówcą. integry są fajne na "teraz", za "chwilę" będzie oj... coś tnie, oj coś się zawiesza, oj... jak byś grał w starsze gierki nie patrzył w przyszłość to integra zazwyczaj wysatarcza  - przynajmniej w PC

w laptopie to dodatkowe ciepło dla procesora = ryzyko throttlingu, klatkaż spada, Ty się wkurwiasz.

• Like 1

jest duża różnica

czy znajdziesz coś lepszego to nie wiem, 12gb ram to lekki misunderstood - to w dual channel nie będzie działać - wtedy lepiej łyknąć chyba 8 jak myslisz o grach - przyszłościowo 16gb

poczytaj recenzje nazwa laptopa + coooling review w google, żebyś się na jakąś minę nie wjebał

29 minut temu, klinsmann napisał:

jest duża różnica

czy znajdziesz coś lepszego to nie wiem, 12gb ram to lekki misunderstood - to w dual channel nie będzie działać - wtedy lepiej łyknąć chyba 8 jak myslisz o grach - przyszłościowo 16gb

poczytaj recenzje nazwa laptopa + coooling review w google, żebyś się na jakąś minę nie wjebał

szukałbym od razu z 16GB, ale zdaje się, że nie napotkałem takiej kombinacji w zbliżonej cenie, szukać w 2 kościach koniecznie?

• 3 weeks later...

Panowie potrzebuję lapka dla ojca. Nie do grania - co najwyżej proste przeglądarkowe gry, netflix, żeby milion sekund nie startowała przeglądarka... i chyba tyle. Budżet ~1800 zł. Znajdzie się coś w tej kwocie? Rozumiem, że celować w 8 GB RAM?

edit: https://www.x-kom.pl/p/442172-notebook-laptop-156-hp-15-i3-5005u-8gb-240-dvd-w10.html#Specyfikacja nada się?

edit 2: budżet wzrósł do ~2200-2300

Szukam laptopa dla żony. Uparła się na Macbooka, ale po przeczytaniu pedrylionów poradników mam co do niego wątpliwości.

Budżet jaki mam to około 4 tys. 

Komputer będzie używany biznesowo, na prezentacje, spotkania, do streamów, obróbki zdjęć, zatem żaden klocek nie wchodzi w rachubę. 

Coś polecicie zamiast Macbooka, lub polecicie Macbooka? 

Pozdrawiam.