verlee Posted June 20, 2021 Share Posted June 20, 2021 Poniżej umieszczam reprodukcję taktyki Paulo Sousy w reprezentacji Polski, z tym zastrzeżeniem, że to system zmiksowany: to, co gramy na Euro 2020 + to, co było sprzed kontuzji Milika i Piątka, bo nie lubię pracować z 3-5-2 → ŚCIĄGNIJ TAKTYKĘ W defensywie ustawiamy się w 4-4-2, dlatego jest to podstawowa formacja widoczna na ekranie taktycznym w FM-ie. Kluczem tej fazy gry jest mocny, agresywny pressing, który staje się naszym znakiem rozpoznawczym, i zwarte trzymanie ciasnych odstępów między liniami. Quote – To był kompletnie inny, znacznie trudniejszy mecz, niż ten ze Szwecją – ocenił trener La Roja. – Polacy wykonali fenomenalną pracę w defensywie. Pozamykali strefy, które zwykle wykorzystujemy i sami wykorzystywali wolne przestrzenie, by szybko przenosić się pod naszą bramkę. Mieli momenty, gdy grali defensywnie, ale ciągle wywierali na nas presję. W starciu ze Szwecją musieliśmy tylko atakować, tu było bieganie od jednego pola karnego do drugiego. Naprawdę, podobało mi się to, co pokazali Polacy – zachwycał się Lucho. W ataku formacja zmienia się w 3-4-3. Na lewym skrzydle Zieliński jest wysuniętym rozgrywającym, który podpina się pod dwóch napastników, tworząc ofensywną trójkę w kształcie małej choinki z Lewandowskim na szpicy. Sam Lewy często będzie cofał się do środka pola w celu stworzenia wolnej przestrzeni pozostałym zawodnikom atakującym, dlatego też rola wsparcia. Z głębi w to miejsce będzie wbiegał Milik (asymetria jest niezbędna właśnie ze względu na ten ruch). Z prawej strony mamy wahadłowego w postaci Jóźwiaka. Środek pola jest miksem realnych pozycji naszych pomocników i FM-owego pragmatyzmu, który czasem nie pozwala wszystkich taktyk odwzorować w 100% z wykorzystaniem teoretycznie należytych roli. Teoretycznie najchętniej ustawiłbym Klicha jako carrilero, a Krychowiaka jako box-to-box midfieldera. W takiej konfiguracji grali jednak zbyt daleko od obrońców w sytuacjach rozgrywania piłki od bramki. Stąd przesunąłem ich na pozycje defensywnych pomocników z ofensywnymi inklinacjami, czyli BWM (S) i VOL (S). I tu znowu, pragmatyzm: teoretycznie najbliższym odpowiednikiem carrilero na DM jest anchor man, ale z uwagi na fakt, że gram trójką pomocników, to nie potrzebuję holding midfieldera w double pivocie. Stąd BWM. Z kolei VOL to już 1:1 translacja BBM z pozycji środkowego pomocnika. Środkowi obrońcy to tercet, który w prawdziwym świecie najczęściej do tej pory zawodził Sousę, popełniając sporo błędów. Nawet w dobrym meczu z Hiszpanią stracony przez Polskę gol był rezultatem ich złego ustawienia. Mimo tego z lepszymi zawodnikami lub z lepszym zgraniem da się tu osiągać dobre rezultaty. Zdecydowałem się na nowoczesną konfigurację tej trójki z jednym zawodnikiem generującym presję i dwoma ubezpieczającymi jego plecy. Dodatkowo po lewej stronie mamy ofensywnego wahadłowego, który wypełnia przestrzeń zostawioną przez lewego pomocnika, stającego się napastnikiem. Stąd nacisk na obieganie i overlapy na lewym skrzydle. Na prawym skrzydle mamy defensywnie ustawionego prawego środkowego obrońcę, któremu zdecydowałem się ustawić underlapy. To nie jest coś, co widzieliśmy do tej pory w kadrze Sousy, ale tak często grają obecnie środkowi obrońcy w trójce przekonwertowani z bocznych obrońców. Przykładem może być César Azpilicueta w Chelsea, który za Tuchela — w sytuacjach, kiedy, przykładowo, może zostawić swoich dwóch kolegów z jednym napastnikiem — podłącza się pod akcje ofensywne w half-space’ach. → ŚCIĄGNIJ TAKTYKĘ 2 Quote Link to comment
verlee Posted June 20, 2021 Author Share Posted June 20, 2021 3 minutes ago, jmk said: A wyniki? Żeby odwzorować pośpieszne zatrudnienie Sousy przed turniejem, dograłem tylko do momentu, kiedy taktyka zaczęła wyglądać, jak to, co gra reprezentacja Polski Śmiga fajnie, jak ktoś chce dołączyć do tematu symulacje, to zapraszam. Quote Link to comment
Majster2408 Posted September 29, 2021 Share Posted September 29, 2021 Możesz wysłać mi tą taktykę? Quote Link to comment
Recommended Posts