lad Posted November 14, 2020 Share Posted November 14, 2020 Kontynuacja znanego i lubianego tematu w którym będziemy opisywać swoje efemowe przygody podczas grania w trybie obieżyświata. Dla tych co zaglądają tu po raz pierwszy, garść informacji odnośnie trybu tej rozgrywki. - Setup gry nie ma znaczenia, im więcej lig tym lepiej. Ważne jest jedynie, aby zaznaczyć opcję zabraniającą korzystania z wbudowanego edytora oraz nie dezaktywować ukrywania atrybutów. - Zaczynamy grę jako bezrobotny, doświadczenie: niedzielny piłkarz, bez licencji. - Pozostając zatrudnionym, nie wysyłamy swoich CV do innych klubów. Zmienić pracodawcę można jedynie poprzez rezygnację lub otrzymanie takowej oferty. Pogrubiona została opcja, którą dopisaliśmy w tym roku do nieoficjalnych reguł journeymana. Jeśli chodzi o zmiany klubów, to zostawiamy to w gestii gracza, niech każdy wybiera tak jak chce =================================================================================================== W tym roku zdecydowałem się prowadzić karierę menadżerską mojego ulubionego newgena z poprzedniej wersji FM, Ronniego Bukenyi - Ugandyjczyka urodzonego w Namugongo, którego sprowadzałem do każdego klubu, który prowadziłem. W tym miejscu, w ramach kronikarskiego obowiązku, dodam że Bukenya zdobył z Evertonem Ligę Mistrzów, występując w finale tych rozgrywek. Journeymanowy los tym razem na początek skierował mnie do Rumunii. Chociaż na stole były oferty z Norwegii (Alta płaciła mi prawie dwa razy więcej) i Danii (najniższa tygodniówka), na korzyść ojczyzny Drakuli przemówił drugi poziom rozgrywkowy i niegdysiejsza renoma klubu oferującego mi pracę. Czterokrotny mistrz kraju, sześciokrotny zdobywca krajowego pucharu i ćwierćfinalista Ligi Mistrzów z sezonu 81/82! Czy ktoś objął kiedyś klub z podobną historią na początku journeymana? Lecimy! 3 Link to comment
krzysfiol Posted November 15, 2020 Share Posted November 15, 2020 12 godzin temu, lad napisał: - Pozostając zatrudnionym, nie wysyłamy swoich CV do innych klubów. Zmienić pracodawcę można jedynie poprzez rezygnację lub otrzymanie takowej oferty. Czym właściwie jest to umotywowane? Link to comment
jmk Posted November 15, 2020 Share Posted November 15, 2020 Krok w stronę realizmu, FM dopasowuje oferty bardziej realistycznie i rzadziej. Ma to na celu dłuższą trochę do topowych klubów... ... przy jednoczesnym utrzymaniu wersji, że zaczynamy bez licencji 1 1 Link to comment
krzysfiol Posted November 15, 2020 Share Posted November 15, 2020 Dobra, pograłem trochę Realem, pograłem Legią, ale jednak przekonałem się, że to, co najlepsze w FM'ie to tryb journeyman Dlatego rozpocząłem swoją przygodę jako zielony piłkarsko fanatyk futbolu, który pragnie stać się najwybitniejszym menedżerem wszechczasów: Wybrałem następujące ligi: Bardzo szybko znalazłem pracę. Miałem oferty z najniższych lig w Islandii, Rumunii, Austrii i Portugalii. Wybrałem były kraj Habsburgów i podjąłem pracę w byłym klubie Marka Koniarka - SK Vorwärts Steyr. Celem jest zajęcie miejsca w środku tabeli, więc zaczynam przygodę z dosyć wysokiej półki. 1 Link to comment
Iwabik Posted November 15, 2020 Share Posted November 15, 2020 Fakt, że Journeyman startuje, gdy gra jest jeszcze w becie jest chyba najlepszym dowodem na to, że SI zrobiło wreszcie porządną grę na premierę, a nie na marzec. Ja poczekam aż pojawią się niższe ligi polskie, bo lubię tam startować, ale będę śledził temat i życzę Wam powodzenia! Link to comment
krzysfiol Posted November 16, 2020 Share Posted November 16, 2020 Pierwsza runda w Austrii zakończona. Jestem w miarę zadowolony z wyników. Bukmacherzy typowali nas na przedostatnie miejsce w tabeli i spadek, a jak do tej pory przekraczamy znacząco te oczekiwania. Do ekstraklasy awansuje tylko jedna drużyna, która nie jest rezerwami, więc będzie ciężko o to, aby wywalczyć to już teraz. Miłym "sukcesem" było wyeliminowanie RB Salzburg w Pucharze Austrii, ale co z tego, skoro później po dogrywce odpadliśmy z nieligowcem 1 Link to comment
krzysfiol Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 Pierwszy sezon w nowym FM'ie za mną. Moje Steyr poradziło sobie zaskakująco dobrze i zajęliśmy 4. miejsce w tabeli jako kandydaci do spadku. Awansował Wacker Innsbruck, spadkowicz, za którego awans bukmacherzy dawali 1,01 za każde postawione euro. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie uda nam się wzmocnić kilka pozycji i pokusić się o sprawienie jeszcze większej niespodzianki i awansować. Byliśmy drudzy w kolejce do awansu, bo Liefering i Rapid Wiedeń II to rezerwy. Link to comment
Vami Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Skoro już jest pełna gra, zaczynam tradycyjnego journeymana na wszystkich ligach i na własnej konfiguracji bazy - 208500 zawodników. Przewidywana prędkość gry: oczywiście pół gwiazdki. Na moim sprzęcie (i7-2600k, 3,4 GHz, 16 GB RAM, stary, wolny dysk WD-7500AAKS Sata II) gra tworzyła się 13 minut. Czas zapisu - 7 sekund (!). Oto Artur Karpiński, urodzony 8 grudnia 1984 roku w Białymstoku. Bezrobotny trener bez licencji. Kto przygarnie? Wiemy już, że na pewno nie rozpocznę kariery w Australii. 2 Link to comment
Vami Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 Mamy od razu pierwszy bug. Nie pracując nigdy nigdzie, nie mając licencji, otrzymałem propozycję poprowadzenia... dziesiątek reprezentacji U-19 i U-20: 2 Link to comment
Vami Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 Moim pierwszym klubem został hinduski CHENNAI CITY. To drużyna rywalizująca w Hero I-League, która toczy swe boje jedynie przez kilka miesięcy w roku. Pozostałe są wolne. Jesienią odbywa się Durand Cup, czyli rozgrywki pucharowe. Jako wizję drużyny mam kupować Hindusów, grać młodzieżą i utrzymywać się przy piłce. Spoko opcja. W ekipie mogę mieć 4 obcokrajowców, z czego 1 musi być Azjatą. Na boisku w Durand Cup może przebywać jednocześnie trzech z nich. W lidze - chyba - nie ma takiego limitu. Jak to w Indiach, znalazłem starych, niechcianych byłych reprezentantów kraju - wręcz legendy - i zaproponowałem im testy. Po przyjrzeniu się 30 zawodnikom wybrałem 4 obcokrajowców, którzy pomogą mi osiągnąć sukces w Chennai. To blisko 44-letni legendarny urugwajski obieżyświat Sebastian Abreu, była gwiazda reprezentacji Estonii - Tarmo Kink, eksreprezentant Australii - Dario Vidosić, a także były prawy obrońca reprezentacji Nigerii - Chibuzor Okonkwo. W Durand Cup nie miałem sobie równych i za sprawą rewelacyjnej postawy Kinka sięgnęliśmy po to trofeum. Do Hall of Fame zapisałem sobie całe... 5 punktów. Oto i moje gwiazdy: Atrybuty podświetlam na zielono od 10, gdyż w tej lidze to już bardzo wysoka wartość. Celebracja finałowa: 2 Link to comment
lad Posted November 25, 2020 Author Share Posted November 25, 2020 To, że greckie kluby bywają niewypłacalne to wiadomo nie od dziś, ale żeby na papierze wpisywać niecałe 2 euro miesięcznie? Nic dziwnego, że gospodarka padła. Link to comment
Vami Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 No to koniec pierwszego sezonu journeyka. Mój roczny kontrakt z Chennai City dobiegł końca, więc ruszam na poszukiwanie nowego klubu. Tymczasem raporty posezonowe: W pierwszej fazie sezonu uzyskaliśmy 25 punktów w 10 meczach - tyle samo, co Pendżab. Dało nam to przepustkę do rundy finałowej, gdzie każdy startował z zerem punktów. Już po czterech spotkaniach zapewniliśmy sobie mistrzostwo Indii. Durand Cup już opisywałem - wygraliśmy go jesienią. Niestety, w Pucharze Federacji dopadł nas klasyczny #vamipech. Pomimo pokonania Mohameddanu w karnych oraz rozgromienia 9:5 Pendżabu w dwumeczu, w finale okazaliśmy się o jedną bramkę gorsi od Churchill Brothers. Mieliśmy przewagę w xG, ale mecz zakończył się wielkim xD. Występowaliśmy w ustawieniu 4-3-3. Grafika nie oddaje prawdziwego ustawienia, gdyż to środkowy MC był najbardziej ofensywny, a boczni pełni role carrilleros. Tym najbardziej wysuniętym był Dario Vidosić. Nagrody i rekordy Dziennikarze mnie kochają Transfery - 30-letni gwiazdor reprezentacji Indii kupiony ze Wschodniego Bengalu okazał się gwiazdą ligi, podobnie jak Estończyk Tarmo Kink i Australijczyk Dario Vidosić. Dużo więcej spodziewałem się po Sebastianie Abreu. Link to comment
Vami Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 Od maja do października byłem na bezrobociu. W końcu zlitował się nade mną drugoligowy klub FC Smorgonie z Białorusi. Spisywał się powyżej oczekiwań i zajmował 4. miejsce na 5 kolejek przed końcem. W każdym z pozostałych meczów mieliśmy miażdżącą przewagę, jednak #vamipech dał o sobie znać jak zwykle. Słupki, gole dla rywali z dupy i... brak awansu do barażów jednym punktem. Co ciekawe - grałem zarówno z Wołną, jaki Homlem. Mecze zakończyły się wynikami 0:1 i 1:1, mimo wyraźnej przewagi xG i jeszcze większej w strzałach. Diagnoza: ABSOLUTNY BRAK NAPASTNIKA. Nie ma kto wykańczać akcji! Dobry prognostyk: Podpisaliśmy umowę z BATE Borysów. Cel na przyszły sezon: Wypożyczyć napastnika z prawdziwego zdarzenia z BATE i awansować bezpośrednio do ekstraklasy. 1 Link to comment
Iwabik Posted November 27, 2020 Share Posted November 27, 2020 Kariera jednym klubem dość szybko mnie znudziła, więc zaczynam tułaczkę! I na dzień dobry: kurs na Krajową C. Link to comment
krzysfiol Posted November 27, 2020 Share Posted November 27, 2020 Kolejne pół roku w Austrii za mną. Przed sezonem przeszliśmy na profesjonalizm i wzmocniliśmy dosyć znacząco skład. Przystąpiliśmy do sezonu typowani do miejsca w środku tabeli. Pierwsza runda poszła nieźle, od początku było jasne, że największym rywalem do awansu będzie spadkowicz: TSV Hartberg. I tak jest w istocie: Cztery punkty do awansu, trzeba będzie wygrać bezpośrednie spotkanie z Hartbergiem. Link to comment
verlee Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Przez nowy silnik meczowy po raz pierwszy w FM-ie zostałem zmuszony do grania nie tak, jak ja chcę, ale tak, jak moi piłkarze potrafią. W FM-ie 20 zaledwie pół roku temu niszczyłem niższe ligi polskie vertical tiki taką i gegenpressem. Taktyka Frosta, bo jest smaczna i prosta: W lidze coraz lepiej. Wg mediów mamy zająć 4. miejsce, po słabym początku zostaliśmy wiceliderem. 5 Link to comment
jmk Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Wzór na realistyczną zmianę klubów, bo chyba nigdzie nie ma tutaj: ((rep nowa liga + rep nowy klub) / 2) - ((twoja rep + rep stara liga + rep stary klub) / 3) <= 0.5 gwiazdki 1 Link to comment
verlee Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 12 minutes ago, jmk said: Wzór na realistyczną zmianę klubów, bo chyba nigdzie nie ma tutaj: ((rep nowa liga + rep nowy klub) / 2) - ((twoja rep + rep stara liga + rep stary klub) / 3) <= 0.5 gwiazdki Być może lepiej byłoby wrzucić w osobny temat w tym klubie? Link to comment
Recommended Posts