Jump to content

[FM 2013] Zemanlandia czyli strzel lub niech tobie strzelą

Vami

Recommended Posts

Jako wierny fan filozofii futbolu Zdenka Zemana zawsze staram się stworzyć coś podobnego w FM i zwykle mi się to udaje. Oto i moja próba grania po zemanowsku w FM 2013.

Formacja i instrukcje:

ASNancyLorraine_TacticsTeam.png

Jak widać, mamy do czynienia z ultraofensywnym, ultraelastycznym 4-3-3, gdzie tak naprawdę mamy dwóch (!) defensywnych graczy. Boczni obrońcy pełnią tak naprawdę role skrzydlowych, a nominalni skrzydłowi w ataku wbiegają w pole karne. Bardzo ważnym modułem jest trójka środkowych pomocników, z dwoma "żelaznymi płucami" po bokach (biegającymi od jednego pola karnego do drugiego przez cały mecz) oraz wysuniętym rozgrywającym. W praktyce gdy jesteśmy przy piłce wygląda to tak:

NancyvPSG_PitchFull.png

W polu karnym rywala jest pięciu naszych zawodników, do tego dwóch czai się tuż za nim, a trzeci samotnie asekuruje drugą część boiska, by w razie czego posłać szybką wrzutkę za plecy zdezorientowanych obrońcow. Na naszej połowie pozostaje tylko dwóch środkowych obrońców.

Ligue1Orange_OverviewStages.png

Po połowie sezonu moje Nancy zajmuje piąte miejsce, mając najwięcej strzelonych bramek w lidze. Byłoby jeszcze lepiej, ale na początku sezonu dużo kombinowalem z ustawieniami.

Jakie są minusy tej taktyki? Oczywiście gra na wyjazdach. Stosując ustawienie 2-1-7 w ofensywie raczej ciężko o dobry wynik na gorącym terenie w Lyonie czy Lille, ale już u siebie - jak widać na screenie - PSG dostało piątkę w plecy.

Zapraszam do testowania i dzielenia się przemyśleniami:

http://www14.zippysh...99560/file.html - wersja #1 (szaleńcza)

http://www15.zippyshare.com/v/9694605/file.html - wersja #2 (szczelna)

Wrzuciłem drugą, szczelniejszą wersję tej taktyki. Najwięcej strzelonych i najmniej straconych (!) bramek w lidze nią miałem. Mistrzostwo przegrałem w dwóch ostatnich meczach. Miałem bronić się przed spadkiem.

• 2 weeks later...

Ściągnąłem Twoje taktyki i zacząłem nimi grać w Wiśle. Głównie dlatego, że załapałem w połowie drugiego sezonu, w rundzie wiosennej niesamowity dół i zacząłem przegrywać wszystko jak leci. Już sam zacząłem kombinować, ale było tylko gorzej, a że te taksy są podobne nieco do moich, to się na nie zdecydowałem.

Bardziej podoba mi się ta ofensywniesza, bo ma się przy niej większe posiadanie piłki, a jak moi zawodnicy nie mają piłki, to mają problem by ją odebrać i stworzyć cokolwiek pod bramką przeciwnika. Odkąd zacząłem ich używać, to gra wygląda nieco lepiej, choć może po wynikach tego nie widać. Miałem sporo remisów potem i ostatecznie ligę skończyłem na 5 miejscu... Posadę uratowała mi wygrana Pucharu Polski właśnie dzięki tej ofensywniejszej taksie, bo miałem 3 bramkową stratę w półfinale, którą odrobiłem w rewanżu i ostatecznie wygrałem 5-1 (męczyć się tak z Piastem Gliwice ;| ). W lidze dużo remisów głównie ze względu na brak skuteczności, która zaś spowodowana była słabym morale (przynajmniej tak mi się wydaje).

No ale póki co testuję dalej Twoje taksy. W nowym sezonie przegrałem ze Śląskiem Superpuchar Polski (głównie przez jednego niedoświadczonego obrońcę, który krył Teodorczyka, a który jest w tym FMie przepakowany :P ), ale pierwszy mecz w lidze z Lechią wygrałem 3-0 i dzięki temu optymistycznie patrzę na ten sezon, bo zwycięstwo przyszło niezwykle łatwo, a takich zwycięstw mógłbym policzyć w zeszłym sezonie na palcach u jednej ręki.

A i jedyne co zmieniłem, to ustawienie poszczególnych zawodników przy ofensywnych rożnych, bo zdaje się, że ich nie zmieniałeś i grałeś na domyślnych, a jak pozmieniałem, to więcej bramek zacząłem strzelać z tego stałego fragmentu gry.

Sorry za taką zamieszaną wypowiedź ;)