Vami Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Jako wierny fan filozofii futbolu Zdenka Zemana zawsze staram się stworzyć coś podobnego w FM i zwykle mi się to udaje. Oto i moja próba grania po zemanowsku w FM 2013. Formacja i instrukcje: Jak widać, mamy do czynienia z ultraofensywnym, ultraelastycznym 4-3-3, gdzie tak naprawdę mamy dwóch (!) defensywnych graczy. Boczni obrońcy pełnią tak naprawdę role skrzydlowych, a nominalni skrzydłowi w ataku wbiegają w pole karne. Bardzo ważnym modułem jest trójka środkowych pomocników, z dwoma "żelaznymi płucami" po bokach (biegającymi od jednego pola karnego do drugiego przez cały mecz) oraz wysuniętym rozgrywającym. W praktyce gdy jesteśmy przy piłce wygląda to tak: W polu karnym rywala jest pięciu naszych zawodników, do tego dwóch czai się tuż za nim, a trzeci samotnie asekuruje drugą część boiska, by w razie czego posłać szybką wrzutkę za plecy zdezorientowanych obrońcow. Na naszej połowie pozostaje tylko dwóch środkowych obrońców. Po połowie sezonu moje Nancy zajmuje piąte miejsce, mając najwięcej strzelonych bramek w lidze. Byłoby jeszcze lepiej, ale na początku sezonu dużo kombinowalem z ustawieniami. Jakie są minusy tej taktyki? Oczywiście gra na wyjazdach. Stosując ustawienie 2-1-7 w ofensywie raczej ciężko o dobry wynik na gorącym terenie w Lyonie czy Lille, ale już u siebie - jak widać na screenie - PSG dostało piątkę w plecy. Zapraszam do testowania i dzielenia się przemyśleniami: http://www14.zippysh...99560/file.html - wersja #1 (szaleńcza) http://www15.zippyshare.com/v/9694605/file.html - wersja #2 (szczelna) Quote Link to comment
Makk Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 czytałeś bloga Steca? ;) mnie bardziej zawsze cieszy wygrana np: 5-4 niż 1-0. grunt to strzelić o jedną bramkę więcej niż przeciwnik. podejrzewam, iż z szybkimi zawodnikami ta taxa może być jeszcze lepsza. Quote Link to comment
Vami Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Jak ja pisałem artykuły o Zemanie to Stec nadal ślinił się przed Barceloną ;) Quote Link to comment
Makk Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 wiem, tylko akurat dziś jego najnowszy wpis o tym czytałem i tak mi się skojarzyło. niestety nie potestuję bo nie posiadam Fm13. Quote Link to comment
Vami Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Spoko, może ktoś chętny się znajdzie. Quote Link to comment
bartbuks Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Ja VCF dziś zaczynam grać i chętnie przetestuję Quote Link to comment
Vami Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Czekam na relację Quote Link to comment
Vami Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Wrzuciłem drugą, szczelniejszą wersję tej taktyki. Najwięcej strzelonych i najmniej straconych (!) bramek w lidze nią miałem. Mistrzostwo przegrałem w dwóch ostatnich meczach. Miałem bronić się przed spadkiem. Quote Link to comment
Marlen Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Ciekawe jak ta taktyka sprawdzi się w starszych wersjach FM. Vami testowałeś to na FMC czy na normalnym trybie? Quote Link to comment
Vami Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Please... FMC jest dla gimbazy. Oczywiście że na normalnym. Quote Link to comment
ajerkoniak Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Chyba podejmę się kombinacji na FM11 za jakiś czas :-k Quote Link to comment
smigler Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Vami. Masz jakąś kamikadze takse do 12? Opartą na podobnym systemie,co ta tutaj. ala Zdenkowa. ;) Quote Link to comment
Vami Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 W 12 grałem bez skrzydłowych. Quote Link to comment
mcak Posted November 27, 2012 Share Posted November 27, 2012 Ściągnąłem Twoje taktyki i zacząłem nimi grać w Wiśle. Głównie dlatego, że załapałem w połowie drugiego sezonu, w rundzie wiosennej niesamowity dół i zacząłem przegrywać wszystko jak leci. Już sam zacząłem kombinować, ale było tylko gorzej, a że te taksy są podobne nieco do moich, to się na nie zdecydowałem. Bardziej podoba mi się ta ofensywniesza, bo ma się przy niej większe posiadanie piłki, a jak moi zawodnicy nie mają piłki, to mają problem by ją odebrać i stworzyć cokolwiek pod bramką przeciwnika. Odkąd zacząłem ich używać, to gra wygląda nieco lepiej, choć może po wynikach tego nie widać. Miałem sporo remisów potem i ostatecznie ligę skończyłem na 5 miejscu... Posadę uratowała mi wygrana Pucharu Polski właśnie dzięki tej ofensywniejszej taksie, bo miałem 3 bramkową stratę w półfinale, którą odrobiłem w rewanżu i ostatecznie wygrałem 5-1 (męczyć się tak z Piastem Gliwice ;| ). W lidze dużo remisów głównie ze względu na brak skuteczności, która zaś spowodowana była słabym morale (przynajmniej tak mi się wydaje). No ale póki co testuję dalej Twoje taksy. W nowym sezonie przegrałem ze Śląskiem Superpuchar Polski (głównie przez jednego niedoświadczonego obrońcę, który krył Teodorczyka, a który jest w tym FMie przepakowany :P ), ale pierwszy mecz w lidze z Lechią wygrałem 3-0 i dzięki temu optymistycznie patrzę na ten sezon, bo zwycięstwo przyszło niezwykle łatwo, a takich zwycięstw mógłbym policzyć w zeszłym sezonie na palcach u jednej ręki. A i jedyne co zmieniłem, to ustawienie poszczególnych zawodników przy ofensywnych rożnych, bo zdaje się, że ich nie zmieniałeś i grałeś na domyślnych, a jak pozmieniałem, to więcej bramek zacząłem strzelać z tego stałego fragmentu gry. Sorry za taką zamieszaną wypowiedź ;) Quote Link to comment
Vami Posted November 28, 2012 Author Share Posted November 28, 2012 Niestety, po zmianie silnika na nowym patchu, Zemanlandia nie jest tak skuteczna, ale mam nowe dziecko: Podlaską Masakrę Skrzydłami. Zapraszam do dyskusji: http://forumcm.net/i...kra-skrzydlami/ Quote Link to comment
Recommended Posts