Reaper Napisano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2019 O, ciekawostka - jedna firma (luksusowe promy rejsowe) produkuje 10x więcej zanieczyszczenia powietrza, niż wszystkie europejskie samochody razem wzięte https://ecohustler.com/article/one-corporation-to-pollute-them-all/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
kaderr Napisano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Cytat O, ciekawostka - jedna firma (luksusowe promy rejsowe) produkuje 10x więcej zanieczyszczenia powietrza, niż wszystkie europejskie samochody razem wzięte Hm, to zdanie to chyba jednak przekłamanie, bo wykres nie mówi o "zanieczyszczeniu powietrza", tylko o emisji SOx, czyli tylko jednej ze składowych tegoż zanieczyszczenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Reaper Napisano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 15 minut temu, kaderr napisał: Hm, to zdanie to chyba jednak przekłamanie, bo wykres nie mówi o "zanieczyszczeniu powietrza", tylko o emisji SOx, czyli tylko jednej ze składowych tegoż zanieczyszczenia. Bardziej niż przekłamanie, to nazwałbym to uproszczeniem. Ale z tego co czytam, to artykuł posługuje się frazą "SOx air pollution", więc sama ta składowa uznawana jest przez artykuł za zanieczyszczenie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kaczy Napisano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Godzinę temu, kaderr napisał: Hm, to zdanie to chyba jednak przekłamanie, bo wykres nie mówi o "zanieczyszczeniu powietrza", tylko o emisji SOx, czyli tylko jednej ze składowych tegoż zanieczyszczenia. co więcej tlenki siarki, to chyba mają marginalny udział w spalinach samochodowych jeśli wziąć pod uwagę skład procentowy? no i będąc dokładniejszym, to chyba 47 statków produkuje tyle samo SOx co 250 mln samochodów? imo bez kontekstu te wyniki za wiele nie mówią 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Reaper Napisano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 Ciekawostka żywieniowa: Cytat Naukowcy zbadali związek między poziomem spożycia czerwonego mięsa w okresie ośmiu lat a śmiertelnością w ciągu kolejnych ośmiu lat, korzystając z danych dot. stanu zdrowia ok. 80 tys. pracownic i pracowników amerykańskiej służby zdrowia. Konsumpcja czerwonego mięsa trzy i pół raza lub częściej w tygodniu zwiększa ryzyko śmierci o 10%. W przypadku spożycia przetworzonego czerwonego mięsa tak samo często ryzyko wzrosło do 13%. Zastąpienie wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny rybami, warzywami lub drobiem znacząco obniżyło ryzyko wcześniejszego zgonu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 Człowiek przejadł Ziemię. Francuskie (ARTE) spojrzenie na ostatnie dwa wieki eksploatacji naszej planety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
pawerr Napisano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 To my jesteśmy zależni od przyrody, a nie przyroda od nas. Ostatecznie my bez przyrody nie przeżyjemy, a przyroda sobie bez nas poradzi ____________________________________ https://light-home.pl/487-zlote-lampy Cytuj Odnośnik do komentarza
tio Napisano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Brawo Sherlocku Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.