Reaper Posted June 17, 2019 Share Posted June 17, 2019 O, ciekawostka - jedna firma (luksusowe promy rejsowe) produkuje 10x więcej zanieczyszczenia powietrza, niż wszystkie europejskie samochody razem wzięte https://ecohustler.com/article/one-corporation-to-pollute-them-all/ 1 Quote Link to comment
kaderr Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 Cytat O, ciekawostka - jedna firma (luksusowe promy rejsowe) produkuje 10x więcej zanieczyszczenia powietrza, niż wszystkie europejskie samochody razem wzięte Hm, to zdanie to chyba jednak przekłamanie, bo wykres nie mówi o "zanieczyszczeniu powietrza", tylko o emisji SOx, czyli tylko jednej ze składowych tegoż zanieczyszczenia. 2 Quote Link to comment
Reaper Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 15 minut temu, kaderr napisał: Hm, to zdanie to chyba jednak przekłamanie, bo wykres nie mówi o "zanieczyszczeniu powietrza", tylko o emisji SOx, czyli tylko jednej ze składowych tegoż zanieczyszczenia. Bardziej niż przekłamanie, to nazwałbym to uproszczeniem. Ale z tego co czytam, to artykuł posługuje się frazą "SOx air pollution", więc sama ta składowa uznawana jest przez artykuł za zanieczyszczenie powietrza. Quote Link to comment
Kaczy Posted June 18, 2019 Share Posted June 18, 2019 Godzinę temu, kaderr napisał: Hm, to zdanie to chyba jednak przekłamanie, bo wykres nie mówi o "zanieczyszczeniu powietrza", tylko o emisji SOx, czyli tylko jednej ze składowych tegoż zanieczyszczenia. co więcej tlenki siarki, to chyba mają marginalny udział w spalinach samochodowych jeśli wziąć pod uwagę skład procentowy? no i będąc dokładniejszym, to chyba 47 statków produkuje tyle samo SOx co 250 mln samochodów? imo bez kontekstu te wyniki za wiele nie mówią 2 Quote Link to comment
Reaper Posted June 21, 2019 Share Posted June 21, 2019 Ciekawostka żywieniowa: Cytat Naukowcy zbadali związek między poziomem spożycia czerwonego mięsa w okresie ośmiu lat a śmiertelnością w ciągu kolejnych ośmiu lat, korzystając z danych dot. stanu zdrowia ok. 80 tys. pracownic i pracowników amerykańskiej służby zdrowia. Konsumpcja czerwonego mięsa trzy i pół raza lub częściej w tygodniu zwiększa ryzyko śmierci o 10%. W przypadku spożycia przetworzonego czerwonego mięsa tak samo często ryzyko wzrosło do 13%. Zastąpienie wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny rybami, warzywami lub drobiem znacząco obniżyło ryzyko wcześniejszego zgonu. 2 Quote Link to comment
Gabe Posted August 8, 2019 Share Posted August 8, 2019 Człowiek przejadł Ziemię. Francuskie (ARTE) spojrzenie na ostatnie dwa wieki eksploatacji naszej planety. 1 Quote Link to comment
pawerr Posted June 22, 2022 Share Posted June 22, 2022 To my jesteśmy zależni od przyrody, a nie przyroda od nas. Ostatecznie my bez przyrody nie przeżyjemy, a przyroda sobie bez nas poradzi ____________________________________ https://light-home.pl/487-zlote-lampy Quote Link to comment
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.