tomaszewski Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Te Vichy Light to nie są nasze NRW (kiedyś Amber, teraz chyba też Pinta)? Tak to te, obecnie Pinta je ma i Alebrowar. Jakoś tak poręczne są Świetne butelki do kapslowania, choć z drugiej strony dla mnie nie ma znaczenia, w co pakuję, pod warunkiem że da się domyć i zakapslować - na użytek własny mam nawet grawerowane np. po Oboloniu, znajomym daję w bardziej reprezentacyjnych. A i tak najchętniej to przestawił bym się na kegi, bo z cyklu warzenie - fermentacja - rozlew - konsumpcja, rozlew jest najmniej przyjemnym etapem :P Ale to melodia dalekiej przyszłości, bo na to trzeba mieć 600-800 złotych na początek. Inne butelki też posiadam, nawet całą skrzynkę z patentowym zamknięciem ale postanowiłem świeże zakupić Ja jak na razie raczkuję w domowym warzeniu więc zostanę przy tym co mam Jedynie nad czym się teraz zastanawiam to zakup jakieś używanej chłodziarki, i czy nie zwiększyć mocy do 40 litrów, no ale tutaj muszę trochę poodkładać pieniążków A co do warzenia, to u mnie przerwa - nie mam warunków na fermentację w 18*C (nie mam piwniczki), a biegać koło lodówki styropianowej nie bardzo mi się chce. Może jak bardzo najdzie potrzeba, to zrobię jakieś pszeniczne na lato, ale raczej będę się szykował na jesień z czymś bardziej konkretnym. Ja w mieszkaniu mam 20*C i tyle samo miałem przy burzliwej, w szczytowym momencie pracy drożdży temperatura wzrosła do 22*C. Na cichą wyniosłem do piwnicy, gdzie mam 14,4*C także jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza
rahim Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Nie wiem co się dzieje z Weizen z Bierhalle, ale piwo w beczce jest po prostu rozgazowane... Czas przestać kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Ja bym dał im szansę bo może trafiłeś na feralną warkę ? W między czasie spróbuj gdzieś znaleźć pszenicę z Gościszewa (tę normalną) jak i Viva Hel, bo widzę że lubisz pszenicę, naprawdę bardzo przyjemne piwa Albo niech Gabe podrzuci swoją. To ocenimy :P Cytuj Odnośnik do komentarza
rahim Napisano 5 Maja 2012 Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Dzięki za propozycje, niestety u mnie są niedostępne również w sklepie specjalistycznym. Bardzo lubię pszenicę, ta z Bierhalle była moją ulubioną, ale ostatnie dwie beczki nie były takie jak powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 6 Maja 2012 Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Moje ostatnie pszenice są mało reprezentatywne, bo pomyliłem temperatury przerw i zamiast ferulikowej (na goździki) zrobiłem białkową (na rozłożenie białka) - przez co piana jest w nich nieobecna :| Ale poza tym są smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza
Reaper Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Nowe Tyskie, ktoś pił? To samo co zawsze? ;) https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/576708_371370932909376_100692823310523_936222_453946386_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza
rahim Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Lepsze, bo nie pije się sików. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Toć to to samo Tyskie co i Gronie, tylko rozcieńczone do 11Blg, a nie 11,4 :P Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ej Gabe daj mu szanse Toż to klasycznie warzone Tyskie Gro... tzn. Klasyczne. Podobno skład jest taki: 11% wag. alk.5.0% Warzone w 100% na słodach jęczmiennych. Składniki: woda, słody jęczmienne (pilzneński i karmelowy), chmiel goryczkowy i aromatyczny, drożdże piwowarskie. Pasteryzowane. Cytuj Odnośnik do komentarza
Reaper Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Którymi z tych piw warto się zainteresować? https://www.hipernet24.pl/nowy/katalog.php?kat_id=2974 (piwo regionalne) Cytuj Odnośnik do komentarza
Ingenting Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Magnus i Nałęczowskie Ciemne (podobno to jest to samo, tylko inna nazwa). Dziwi mnie obecność piw Pinty, bo poza Atakiem Chmielu tych, które są tam wymienione już nie rozlewają. Może sprzedają przeterminowane? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Reaper Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Tak właśnie myślę, że ta oferta jest stara i pewnie 3/4 tych piw nie ma w magazynie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Ingenting Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 A tak a propos Pinty, to miałem w końcu okazję spróbować ich piwa i się zawiodłem. Przede wszystkim wybrałem chyba złe gatunki. ;) Piłem Imperium Atakuje i Odsiecz Wiedeńską. To pierwsze, to kompletnie nie mój smak. Bardzo mocna gorycz, podobno dwa razy bardziej nachmielone niż Atak Chmielu, do tego bardzo mocne i jednak trochę czuć ten alkohol. Może na jesień czy zimę takie piwo by się sprawdziło, ale nie przy temperaturach 20+. Odsiecz Wiedeńska na pewno lepsza, ale bez rewelacji. Jeżeli by kosztowała połowę tego co teraz to może bym się skusił. Powinienem był spróbować Dobry Wieczór, ale nie wiem czy w najbliższym czasie będę chciał wydać 7zł za piwo. A poza tym miałem okazję spróbować dwa piwa z Niemiec. Dinkel Acker to przeciętny pils, w smaku przypominał mi Perlenbahera. Za to Stuttgarter Hofbrau dużo lepsze. Bardzo delikatne w smaku, ale nie wodniste. Piana i nagazowanie niemal idealne. Bardzo dobre piwo na upały. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ja Pint nie próbowałem, bo również nie jestem w stanie (a nawet chęci) zapłacić za piwo specjalistyczne więcej niż 5zł, a za sesyjne 3-3,50. Może dlatego, że relatywnie tanim kosztem mogę zrobić sobie podobne w domu i w dużo większej ilości. Natomiast piwa z Pinty (i Alebrowaru) są stargetowane cenowo na klientów browarów restauracyjnych, a tam taka cena jest na porządku dziennym. Można też napomknąć, że to projekt pionierski i półhobbystyczny, a sprzedaż piwa to zupełnie inny świat niż jego uwarzenie, ale jedynie z powodu sympatii nie będę ich piw kupował . (choć akurat IPA bym kupił - to piwo ma być z założenia mocne i chmielowe, ale chyba do wąchania, bo aż tak dużej goryczki też nie lubię) Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 15 Maja 2012 Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Jeśli chodzi o goryczkę to piwo z największą jaką pamiętam w smaku to: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=432 Niedobre. (no ale ja lubię pszenicę i miód, więc z goryczką mi nie po drodze ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza
Fenomen Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Ostatnio sprobowalem Fortuny miodowej ciemnej i musze przyznac, ze to ciekawa opcja. Chociaz podobny w smaku Zolty Smok jest chyba troche tanszy (dawno nie kupowalem, moge juz nie pamietac, a i ceny mogly sie zmienic). Towarzysz broni w tym samym czasie kosztowal czekoladowego, tez chyba z Fortuny i w smaku byl zupelnie lepszy niz ten szajs, ktory kiedys testowalismy z grepio, gulim i jasonxem we wroclawskim Spizu. Po tamtej degustacji bylem nastawilem sie bardzo anty na czekoladowe piwa, ale teraz musze chyba jeszcze dac im i sobie szanse ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
timon Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Miałem okazję próbować wszystkich obecnie dostępnych piw z Pinty i Lady Blanche z AleBrowaru. Lady Blanche - pszeniczniak z posmakiem kolendry. Pierwsze wrażenie dziwne, jakbym pił płyn do naczyń ;). Z każdym łykiem coraz lepiej. Mimo małego nagazowania dosyć orzeźwiające. Z Pinty najbardziej podszedł mi Atak Chmielu - lubię taką odmianę od codziennych pilsów czy lagerów. Gorycz piwa jest duża, ale przecież nie chodzi o to, by się upić tym piwem. I Pinta i AleBrowar to dobre zjawiska na rynku piwnym w Polsce. Odpoczynek, odmiana od tego z czym stykamy się każdego dnia. Piwa oryginalne, często zaskakujące, ale warte spróbowania dla każdego piwosza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Pinta i AleBrowar, o czym nie wszyscy wiedzą, a jest to również pozytywne zjawisko, to projekty (bo to tzw browary kontraktowe, ale w tym lepszym sensie, czyli nie zlecające uwarzenie innym browarom, a "wypożyczające" warzelnię i fermentownię od innych browarów) ludzi wywodzących się ze środowiska piwowarów domowych. Czyli istnieje szansa, że nie będą to jedynie interesy skierowane na zysk, ale także na jakość i różnorodność asortymentu Cytuj Odnośnik do komentarza
Kaczy Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Są jakieś opinie dotyczące Sterna extra strong - 9,2% ? Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 16 Maja 2012 Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Gabe już nie przesadzaj tak z tymi cenami ;) Dla mnie max 7 zł. za dobre i smaczne piwo jest bardzo dobrą ceną (może dlatego, że u mnie Kowal działa i takie ceny są na porządku dziennym). Fakt, że jeżeli kupuję piwo to tylko jedno, góra dwa na spróbowanie i opisanie ich na blogu, ot tak dla zabawy. Jako, że lubię chmiel w piwie, takie piwa jak Atak Chmielu, Imperium Atakuje, Rowling Jack, Black Hope, czy też Brovarnia Gdańsk IPA są dla mnie rewelacją. Czasami warto odżałować kilka zł i napić się dobrego piwa. Co do Sterna extra strong - podobno mocna słodycz, aż wykręca, w tle cierpkawa goryczka i alkohol wyczuwalny, nic szczególnego Łomża nie wypuściła. Kolejna sprawa. Może wiecie albo i nie. Kołobrzeg będzie miał swoje piwa. Prezydent miasta podpisał umowę z Minibrowarem Kowal na warzenie trzech rodzajów piwa: jasne, ciemne i miodowe. Docelowo ma być warzone pszeniczne. Cenowo 5-6 zł. Jeżeli pomysł wypali, w Kołobrzegu ma powstawać Minibrowar. I kolejna sprawa. Dzisiaj zabutelkowałem swoje pierwsze uwarzone piwo wyszło 17,5 litra (mało, bałem się dolać wody po chmieleniu aby mnie BLG za nisko nie spadło i to był błąd) i alko 5,1% obj. Teraz czekamy ok. dwa miesiące i smakujemy Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.