Jump to content

Programowanie


Recommended Posts

2 godziny temu, Brudinho napisał:

No tak string. [x] to przesunięcie wskaźnika na element?  No nie umiem tego wyjaśnić xD  A to gdzieś indeks zaczyna się nie od zera?

Np. w Turbo Pascalu, gdzie tablica może się zaczynać dowolnie, ale konwencjonalnie od 1. Przestawienie na indeksowanie od zera zajęło mi trochę czasu.

Link to comment
17 hours ago, Hidalgoo said:

zgadza się, w pythonie indeksacja zaczyna się od 0. btw  x to nie tablica, tylko string ;) 

w niektorych jezykach string jest traktowany jak tablica char[] - wowczas mozna na nim rowniez wykonywac standardowe operacje tablicowe

Link to comment
  • 2 months later...

Może ktoś podpowie z której strony ugryźć taki temat;

 

Mam program, który tworzy kopie systemu, to jest w pełni zautomatyzowane, jest opcja wysyłki maila z informacją, że kopia wykonała się pomyślnie lub nie - chciałbym, aby takie maile budowały mi bazę danych automatycznie - data, zdarzenie sukces lub nie. Na razie to jest moją największą rozkminą jak/czym to połączyć - w outlooku takie opcje są?

Później będę myślał na wielu userów ;)

 

edit - skrypt vba w outlooku połączy z bazą danych sql na serwerze?

 

Link to comment
1 hour ago, jmk said:

Może ktoś podpowie z której strony ugryźć taki temat;

 

Mam program, który tworzy kopie systemu, to jest w pełni zautomatyzowane, jest opcja wysyłki maila z informacją, że kopia wykonała się pomyślnie lub nie - chciałbym, aby takie maile budowały mi bazę danych automatycznie - data, zdarzenie sukces lub nie. Na razie to jest moją największą rozkminą jak/czym to połączyć - w outlooku takie opcje są?

Później będę myślał na wielu userów ;)

 

edit - skrypt vba w outlooku połączy z bazą danych sql na serwerze?

 

Ja bym szedł w tę stronę, ale ja zawsze szukam rozwiązań najprostszych i najlepiej od Google :D Chociaż może Zapier to nie najprostsze, bo chyba musi być płatny.

 

Ewentualnie Airtable: https://support.airtable.com/hc/en-us/articles/360057960553-Outlook-automation-triggers

 

A z darmowych go Google Sheets może to? https://chrome.google.com/webstore/detail/export-emails-to-google-s/ibpbagbedfnlepijbnjeanihpoohkocm?hl=en

 

 

Link to comment

A ten program tworzacy kopie systemu nie ma systemu logow, czyli bazy, na jakiej ci zalezy? I jak chcesz to miec? W SQL-u? Czy w pliku tekstowym? Moim zdaniem trzeba to wyciagnac bezposrednio z programu, a nie z Outlooka.

Link to comment

Gorzej jeśli program jest rozproszony na X komputerów to wtedy:

- program powinien wysyłać request do bazy na serwerze

- lub powinien wysyłać maila na (najlepiej dedykowaną) skrzynkę mailową, którą będzie sprawdzał sobie skrypt (np. php) i w przypadku pojawienia się odpowiedniego maila to wtedy, skrypt dodaje nowy wpis do bazy danych.

Link to comment
W dniu 12.05.2021 o 16:48, Reaper napisał:

 

Dodałem to, ale coś u mnie nie działa - nie wyświetla mi się ta ikonka, gdy przechodzę do labela. Aczkolwiek - to chyba nie jest automat tylko ręczne przerzucanie kiedy chcę, nie?

 

W dniu 12.05.2021 o 16:48, Reaper napisał:

 

Sprawdzę.

 

W dniu 13.05.2021 o 07:49, Seju napisał:

A ten program tworzacy kopie systemu nie ma systemu logow, czyli bazy, na jakiej ci zalezy? I jak chcesz to miec? W SQL-u? Czy w pliku tekstowym? Moim zdaniem trzeba to wyciagnac bezposrednio z programu, a nie z Outlooka.

 

To będzie sporo różnych komputerów, dlatego nie mogę opierać się na programie.

 

W dniu 13.05.2021 o 07:59, adamus napisał:

Gorzej jeśli program jest rozproszony na X komputerów to wtedy:

- program powinien wysyłać request do bazy na serwerze

- lub powinien wysyłać maila na (najlepiej dedykowaną) skrzynkę mailową, którą będzie sprawdzał sobie skrypt (np. php) i w przypadku pojawienia się odpowiedniego maila to wtedy, skrypt dodaje nowy wpis do bazy danych.

 

Właśnie to co opisałeś w ost. punkcie chciałbym zrobić.  Nie wiem tylko czy skrypt może być w tym outlooku bezpośrednio napisany i czy da radę się łączyć z zew. bazą sql?

Link to comment

Ja bym zrobil tak:

1) Na skrzynce (nie w Outlooku) utworzylbym regule, ktora przenosi wiadomosc od konkretnego adresata (tego programu) do okreslonego folderu. Dlaczego na skrzynce? Ano dlatego, by caly system dzialal niezaleznie od tego, czy masz w danej chwili wlaczonego Outlooka (a nie kazdy provider poczty synchronizuje reguly z programem pocztowym).

2) Napisalbym program w C#, ktory loguje sie na twoja skrzynke, wczytuje nieprzeczytane wiadomosci z danego folderu, a nastepnie wprowadza je do SQL, po czym oznacza jako przeczytane (choc moze je usuwac lub przenosic gdzies indziej, w zaleznosci od obranego scenariusza).

Duzo zalezy od jezyka programowania, ktorym chcesz to zrealizowac.

Bez programowania: jakas wtyczka do Outlooka lub napisanie skryptu VBA reagujacego na konkretne maile (czytaj: przeklejenie ze stackoverflow ;)).

Ja bym tak tego nie robil, bo nie bedzie to odporne na wiele sytuacji (np. brak dostepnosci serwera sql), a makra same w sobie sa dosc awaryjna funkcjonalnoscia. Watpie czy uda sie znalezc jakas darmowa wtyczke do takiego dzialania, wiec pozostaje ci albo cos kupic albo napisac makro albo napisac program, ktory bedzie obslugiwal calosc za twoimi plecami :) 

 

Link to comment

Ja użyłbym łatwiejszego rozwiązania w postaci php. Aplikacja w C# to troche za dużo jak na coś takiego. Dodatkowo pod php wystarczy zwykły hosting z apache, który szybko i łatwo połączy się z serwerem mailowym.

 

Link to comment
6 godzin temu, adamus napisał:

Ja użyłbym łatwiejszego rozwiązania w postaci php. Aplikacja w C# to troche za dużo jak na coś takiego. Dodatkowo pod php wystarczy zwykły hosting z apache, który szybko i łatwo połączy się z serwerem mailowym.

 

c# nie jest wcale taki trudny ;)

Link to comment

A pisząc skrypt w php który loguje się na skrzynkę i pobiera maile i uruchamiając go na serwerze webowym apache... serwer musi mieć coś gratis skonfigurowane? Musi mieć wysyłkę maili, skoro tylko odbiór po imapie?

 

Link to comment

@jmk ile tych zdarzen chcesz logowac miesiecznie? Bo ten zapier jest darmowy chyba do 50 wydarzen, a za 20 dolcow / mc masz juz chyba 750 wydarzen. A serio, to zrobi dokladnie to o czym mowisz, bez potrzeby napisania linijki kodu ;)

Link to comment

Jesteś pewien? Wczoraj to włączyłem i dostałem:


 

Cytat

 

Your export of email messages to Google sheets got paused because you've reached your free plan limit of 50 email messages per month. The export job is paused. Your Google spreadsheet with converted emails can be downloaded from your dashboard.


 

 

A dobra pojebałem filmiki, obczajam zapier.

 

Link to comment

No bo to jest jeden z przykładów automatyzacji, która zastąpi programistów ;) 3 programistów nie było w stanie rozkminić czegoś, na co są gotowe rozwiązania ;) 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...