Vami Napisano 5 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 @jmk poszukaj sobie AIR FRYER to maszynka która "smaży" powietrzem bez tłuszczu A na dziś: Perska zupa-krem z dyni piżmowej przepis z "Persiany" Sabriny Ghayour, z moimi modyfikacjami Podstawa: - 1 dynia piżmowa - obrana, bez pestek i pocięta w kostkę - 3 cebule - pocięte w kostkę - 1 por (w oryginalnym przepisie są 3) - biała część posiekana - 3 ząbki czosnku - posiekane - 2 puszki pomidorów krojonych (zamiast świeżych) - 3 ziemniaki pocięte w kostkę (ze skórą - tak było w przepisie, tak zrobiłem) Na drugi etap: - 1 cukinia - pocięta w kostkę - 2 słoiki ciecierzycy w zalewie Przyprawy: - łyżeczka cynamonu - 2 łyżeczki słodkiej (najlepiej wędzonej) papryki - 5 łyżeczek kminu rzymskiego - 3 łyżeczki płatków soli - 3 łyżeczki czarnego pieprzu 1) Wszystko poza ciecierzycą i cukinią przysmażasz na oleju delikatnie (na miękko, nie rumiano), a następnie uzupełniasz wodą, żeby przykryć wszystkie warzywa (pomidory można dodać na końcu, bo są w zalewie) 2) Dorzucasz przyprawy 3) Gotujesz do miękkości (ok 30 minut) 4) Blendujesz na krem 5) Dorzucasz 3/4 ciecierzycy wraz z zalewą oraz cukinię, mieszasz i gotujesz 20 minut Dressing: - oliwa z oliwek dobrej jakości - zielsko (ja użyłem koperku, może być pietruszka, kolendra albo mix) - sok z cytryny - pokruszone orzechy (użyłem wegańskiego parmezanu z nerkowców) 1) Zmieszać wszystko ze sobą i rozprowadzać po wierzchu zupy Do posypania: - pokruszony ser feta Do dekoracji: - 1 cebula - pocięta w plastry - pozostałe 1/4 ciecierzycy 1) Przysmaż wszystko na rumiano, dekoruj wierzch zupy Podawaj tak: Krem, na to posypka cebulowo-ciecierzycowa, dookoła oliwa z ziołami i orzechami, w puste miejsca okruchy fety Można jeść samą albo z chlebem, ale jest MEGA sycąca, więc nie polecam się dopychać niczym więcej 8 Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 9 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Jedziemy dalej z zupami. Tym razem: Kwarantannowa zupa czosnkowa... ... bo i tak nie będziecie nikomu chuchać w twarz Przepis za mistrzem Yotam Ottolenghi (ukłony). Potrzebujesz (na 2 porcje, Yotam chyba mało je, bo u niego to jest na 4): 2 łyżki oliwy z oliwek 40g masła 25 ząbków czosnku 3 łodygi selera naciowego 4 szalotki 1 łyżeczka tymianku (dałem suszony) 2 łyżeczki świeżego imbiru 4 liście laurowe (dałem 5) 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 1 litr bulionu warzywnego (albo wrzątku, jak nie masz) szczypta szafranu (dałem kurkumę, biedny jestem) pęczek natki pietruszki i/lub kolendry garść nasion kolendry (to moja modyfikacja, bo nie miałem liści) dwie lampki białego wytrawnego wina (dałem nowozelandzkie Sauvignon Blanc) 2 łyżki jogurtu greckiego (1 na porcję) harissa (pasta lub sypka - ja dałem sypką, bo taką miałem) 1. Podgrzej masło i oliwę, a następnie wrzuć na to posiekane drobno szalotki i seler, zeszklij przez 10 minut, nie spal, jak używasz ziaren kolendry to możesz je podprażyć (zanim dodasz tłuszcz). 2. Dorzuć pocięty w plastry czosnek, podsmaż ok. 5 minut, nie spal, zalej winem, gotuj 5 minut na małym ogniu. 3. Dodaj bulion, liście laurowe, tymianek, sól, imbir i kurkumę/szafran,gotuj 10 minut. 4. Wyjmij liście laurowe, zblenduj trochę, ale tak, żeby było czuć coś pod zębem. 5. Wlej do miski, dodaj łyżeczkę harissy (lub więcej jak lubisz ostrzejsze), pół pęczka pociętej natki pietruszki lub kolendry i wymieszaj. 6. Na górę włóż łyżkę greckiego jogurtu 7. Jedz z dobrym pieczywem. 8. Nie spotykaj się z ludźmi, bo zabijesz ich oddechem. Smacznego 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 10 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Wielki Piątek, więc oczywiście bez mięsa Placuszki szpinakowe z masłem limonkowym Tak jak poprzednio - za Ottolenghim, z autorskimi modyfikacjami Na 7 placuszków (2 żarłoki albo 3 niejadki): 250 g listków szpinaku 110 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 jajko całe + 1 żółtko z jajka poniżej 1 ubite na pianę białko jajka łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki soli 50 g roztopionego masła 150 ml mleka 6 dymek pokrojonych w cienkie plastry lub drobną kostkę (bez szczypiorku) łyżka pasty chili olej do smażenia Na masełko limonkowe: 100 g masła skórka z 1 limonki sok z 1 limonki szczypta soli większa szczypta pieprzu łyżka rozmarynu ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chili w proszku Masło limonkowe (najpierw): Pognieć lub utrzyj masło w misce. Dorzuć pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj masę. Zawiń w folię spożywczą i ukształtuj "kiełbaskę" z masła. Odłóż do lodówki aż stwardnieje. Placuszki: Na patelni zblanszuj szpinak z odrobiną wody, aż się cały skurczy. Odsącz, odciśnij jak najwięcej wody, poszatkuj i odłóż na bok. W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło, mleko, całe jajko i kminek na gładkie ciasto a'la naleśnikowe. Dodaj dymki, pastę chili i szpinak i dobrze wymieszaj. Dorzuć ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszaj. Smażenie: Rozgrzej olej na patelni z grubym dnem na średniej mocy. Kładź dwie łyżki stołowe ciasta na jeden placek, a następnie go delikatnie spłaszcz. Smaż mniej więcej 2,5 minuty z każdej strony, aż będzie rumiany. Nie spal, ale też nie jedz surowej mąki. Zdejmij placki z patelni, połóż na ręcznik papierowy i delikatnie osusz. Włóż kolejną porcję Na placki połóż po plastrze masła limonkowego, które się niedługo roztopi Smacznego 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Jakiś sprawdzony przepis na guacamole? Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 No podstawą jest awokado rozjebane widelcem (ewentualnie blender, ale nie polecam), czosnek, sól, pieprz i sok z limonki. Rzeczy jak czerwona cebula, kolendra, chilli albo pomidory są opcjonalne. Robisz na swój smak. Więcej w tym filozofii nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 A awokado każde się nada? Dostałem w prezencie I jedno ma taką ciemną skórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 No miękkie musi być jedynie. To jest oznaka dojrzałości. Znaczy na twardym też można, ale po co się męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 @jmk tu masz najbardziej prawilny przepis na Guacamole ever 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 To na końcu to jest twaróg? Bo go nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
schizzm Napisano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 W zasadzie to tak - queso fresco 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 Coś tak jakby. Dokładnie to chyba używa Cotijy - to by było turbo tradycyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Seju Napisano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Ja rzucam awokado na deske, rozgniatam widelcem (niezbyt mocno, zeby byly grudki), do tego odrobina czosnku (1/3 zabka na 1 awokado), jedno solidne wycisniecie soku z limonki/cytryny, szczypta soli, pieprzu i tyle, pyszka. A ciemna skorke ma awokado Hass ale to nie ma znaczenia tak naprawde, wazne, by bylo stosunkowo miekkie (dojrzale = pyszne). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2020 Ma ktoś może któreś garnki: https://www.pepper.pl/promocje/tefal-simpleo-10-czesci-euro-rtv-agd-252085 https://www.pepper.pl/promocje/13-elementowy-zestaw-garnkow-la-bonita-especial-257912 https://www.pepper.pl/promocje/tefal-duetto-max-g718sc55-254623 Albo tej firmy i mógłby wystawić opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 7 Października 2020 Udostępnij Napisano 7 Października 2020 No to była zupa dyniowa z Persiany, a teraz moja własna: #wege #zupa Zupa-krem z dyni i mango Potrzebujesz: - bulion warzywny - 1 dynia piżmowa - 1 dojrzałe mango - przyprawy jesienno-zimowe (kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, gożdziki) - garść orzechów pekan - kawałeczek sera pecorino romano Proces: 1. Obierz dynię i wytnij gniazdo z pestkami, posiekaj w kostkę i przysmaż na oleju 2. Zalej bulionem i gotuj do miękkości 3. Dorzuć mango i przyprawy, pogotuj chwilę 4. W tym czasie posiekaj grubo orzechy i zetrzyj ser 5. Zblenduj zupę i serwuj do misek 6. Posyp orzechami i serem Smacznego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pulek Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 #kanapki Na forum mamy kilku arcymistrzów kucharzenia (macham do Was @Seju, @ajerkoniak, @Vami i pewnie kilku innych), ale pewnie część jest też takich, którzy nie mają za dużego skilla, albo po prostu mają ukochane żony/mamy, które robią im cudowne jedzenie. Ale, są takie chwile, kiedy po prostu jest czas na kanapki. I ja o tym. Jakie macie swoje ulubione kanapkowe przepisy? Im bardziej dokładnie i szczegółowo, tym pewnie lepiej dla kolejnych, którzy się wedrą w temat z nadzieją na dobre amciu. Ja mam dwa strzały: 1) Bardzo prosta, tradycyjna wręcz kanapka: bagietka z Putki, masło, szynka z polędwicy, jajko w plasterkach, pomidor i cebula (jeju, ja kocham cebulę naprawdę, najlepiej taką surową) 2) Bułka wrocławska własnej roboty (z przepisu na thermomixa), masło, pasztet (ja kupuję w Pamso, bo nie mam za bardzo skąd brać takiego świeżego), żurawina i chrzan. Nie mam fot moich kanapek, ale musicie mi uwierzyć, że są wyjebane. Do tego herbata i mmm, wchodzi 5-6 sztuk na wieczór jak znalazł. A co u Was? Dopuszcza się wszelkie zestawy z majonezem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza
schizzm Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Polecam trochę podgrzać (delikatnie, żeby były lekko chrupiące) i przed nałożeniem składników posmarować wierzch oliwa lub przecierem pomidorowym. To w stylu śródziemnomorskim, gdzie już nic więcej na to nie trzeba nakładać i samo smarowanko wystarczy, ale czemu sobie żałować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 W sumie ja rzadko jadam kanapki Ale takimi elementami, które mega często się znajdują to special sauce czyli: majo, ketchup, majonez w równych proporcjach, trochę srirachy, sól, pieprz, czosnek, odrobina wody z ogórków kiszonych, odrobina worcestershire i zmieszać i git. Często stawiam na mało składników, ale dobre jakościowo. Dobry chleb z piekarni/ciabatta z pesto, burratą, świeżymi pomidorami (w sezonie) i balsamico. Ewentualnie do tego dobre prosciutto. Każdy chleb trzeba jedna bezwzględnie tostować na patelni z masłem, to jest rigcz. Super sprawą jest Muffuletta, polecam. A takim też szybkim klasykiem jest ciabatta z bekonem, jajkiem sadzonym, na nim parę kropli srirachy i roztopiony ser. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pulek Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 2 minutes ago, ajerkoniak said: A takim też szybkim klasykiem jest ciabatta z bekonem, jajkiem sadzonym, odrobiną srirachy i parę kropli ulubionego sosu ostrego. Ale bym to zjadł, jeeeejuuuuuuuu Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 To przeczytaj jeszcze raz bo dopiero zakumalem jak źle napisałem xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pulek Napisano 29 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Doczytałem tylko do bekonu i jajka sadzonego Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.