Jump to content

Liga polska zamiast brazylijskiej

kleyo

Recommended Posts

Całkiem niedawno przeglądając w internecie różne projekty dodające do FMa kolejne polskie ligi wpadłem na dość zaskakujący pomysł.

Mianowicie planuję wykonac update do FMa 2008 zamieniający ligę polską z brazylijską. Na pierwszy rzut oka pomysł szalony i mało interesujący, jednak zapoznając się głębiej z tematem można zauważyć jak wiele drużyn stanie się dzięki takiej operacji dostępnych.

Jak na razie podmieniłem kluby Ekstraklasy, I i II ligi, a obecnie zajmuję się III ligą. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to dzięki temu updatowi stanie się możliwe granie jednym z 168 grywalnych klubów w pierwszym sezonie. Do tego dodane zostaną rozgrywki regionalne(w miejsce brazylijskich mistrzostw stanowych). Proszę o opinie co sądzicie o tym pomyśle oraz o ewentualne pytania.

PS. Nie mam narazie pojęcia kiedy wydam ten update, ale postaram się jak najszybciej(jak dobrze, ze studenci mają wakacje do października)

Oczywiście, że bedą grały w europejskich pucharach przecież to da się ustawić. W sumie jedynym problemem będzie fakt, że w Brazylii nie gra się systemem jesień-wiosna. Co do zespołów jakie znajdą się w grze to bedą to wszystkie kluby Ekstraklasy, I ligi, II ligi i po 13 zespołów z każdej grupy III ligi. Dodatkowo do tego dorzucę jeszcze jakieś 3 kluby, zeby zapełnić ligi. Największą ciekawostką w tym updacie są mistrzostwa stanowe, z których chcę zrobić rozgrywki regionalne. I tutaj mam pewien problem. Jeśli ktoś miałby informacje o tym ile drużyn jest w niższych fazach tych mistrzostw w poszczególnych stanach byłbym bardzo wdzięczny.

Oczywiście, że bedą grały w europejskich pucharach przecież to da się ustawić. W sumie jedynym problemem będzie fakt, że w Brazylii nie gra się systemem jesień-wiosna. Co do zespołów jakie znajdą się w grze to bedą to wszystkie kluby Ekstraklasy, I ligi, II ligi i po 13 zespołów z każdej grupy III ligi. Dodatkowo do tego dorzucę jeszcze jakieś 3 kluby, zeby zapełnić ligi. Największą ciekawostką w tym updacie są mistrzostwa stanowe, z których chcę zrobić rozgrywki regionalne. I tutaj mam pewien problem. Jeśli ktoś miałby informacje o tym ile drużyn jest w niższych fazach tych mistrzostw w poszczególnych stanach byłbym bardzo wdzięczny.

Najprościej chyba sprawdzić to w edytorze.

edit: faktycznie nie ma tego

A jednak :)

Jakimś cudem udało się mi przypisać kluby do 3 ligi. Chyba jeszcze dzisiaj wkleję tutaj listę klubów i proponowany podział na regiony do tych rozgrywek regionalnych.

Na chwilę obecną mam 168 grywalnych zespołów z Polski(oczywiście większoś klubów to narazie tylko nazwa, stadion i barwy, a składu jeszcze nie ma, ale mamy czas) Tak wogóle to pierwotnie chciałem tylko zobaczyć czy jest takie coś możliwe i zająć się tym już w FMie 2009, ale do premiery jeszcze daleko więc spróbuję zrobić do 2008.

PS. Jeśli ktoś grał w Brazylii i ma gdzieś save'a byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie mi go, bo chciałbym zobaczyć jak w dalszych sezonach prezentują się awanse i spadki.

Ja mam save, w którym mam między innymi ligę brazylijską wczytaną. Wrzuce go jutro, bo waży 300 mb.

A to jak taki duzy to nie opłaca się go wrzucać. Do jutra to na urlopie zdąże pare sezonów rozegrać i sobie to pooglądam, ale dzięki za chęci.

A tutaj druzyny które dodałem i podział na klasy rozgrywkowe:

Ekstraklasa

I Liga

II Liga

II Liga(dalsza część)

II Liga(koniec)

Oczywiście pewnie zaraz mi się dostanie za taki podział(głównie za Ekstraklasę), ale tak wyszło jeżeli brałem pod uwagę zeszły sezon i aferę korupcyjną. Oczywiście ten podział może być tematem dalszej dyskusji.

No te z niższych też pozmieniam, a reszty jeszcze nie mam podzielonej bo to jest troche skomplikowane o czym napisze później. Teraz natomiast mam problem ponieważ w dniu 1 stycznia 2008 gdy miałem grę włączoną na urlopie wywaliło mi błąd array access out of bound i to taki, ze po kliknieciu ok pojawiał się kolejny. Teraz próbuję czy znów się wyświetli. Wie ktoś jakie są powody pojawienia się tego błędu?

GKS Jastrzębie -> Zagłębie

Znicz Pruszków -> Widzew

Wisła Płock -> Korona

Względy czysto sportowe. Jakby nie patrzeć dwa pierwsze zespoły niemal na pewno awansują w tym roku, Korona powoli też się odrodzi.

W 2 lidze - Nie Polonia Sparta, tylko Polonia/Sparta. Ewentualnie Polonia-Sparta.

Jeżeli Cię to interesuje to mogę pomóc przy tej drużynie - sam w niej gram.

Pozdrawiam,

kostek.

Jakoś udało mi się usunąć ten błąd :)

Więc teraz nalezy zająć się podziałem na Mistrzostwa Stanowe. Poniżej przedstawiam podział proponowany przezemnie:

(nazwa stanu, ilość drużyn w rozgrywkach, region Polski)

Acre 6 Łódzkie PŁN

Alagoano 10 Świętokrzyskie

Amapaense 6 Łódzkie PŁD

Amazonense 8 Podlaskie

Baiano 12 Warmńsko - Mazurskie

Ceara 10 Wielkopolska 1

Brasilia 8 Wielkopolska 2

Espirito Santo 10 Wielkopolska 3

Gaucho 16 Lubelskie

Goias 12 Rzeszów

Maranhao 8 Śląsk PŁN

Mato Grosso 14 Pomorskie

Mato Grosso do Sul 8 Lubuskie

Minas Gerais 12 Tarnów

Para 10 Opolskie

Paraiba 10 Kujawsko-Pomorskie

Parana 16 Warszawa

Pernambucano 10 Kraków

Piaui 8 Wrocław

Potiguar 14 Śląsk PŁD

Rio de Janeiro 12 Płock

Rondonia 8 Leginica

Roraima 8 Sanok

Santa Catarina 12 Radom

Sao Paulo 20 GOP

Sergipe 10 Szczecin

Tocantin 10 Koszalin

Oczywiście to tylko przymiarki jak narazie i pewnie jeszcze sam coś zmienię.

Co do zmian zaproponowanych przez Kostka to ja jednak uważam ze jak ktoś wyleciał za korupcję to wyleciał :P