maregs Posted February 12, 2008 Share Posted February 12, 2008 Jako, ze tzw. tanie linie zyskuja coraz wieksza popularnosc w Polsce i Europie, zasluguja tez na osobny temat. Kupujac duzo wczesniej bilet, mozna za nieduze pieniadze doleciec do wiekszosci duzych miast w Europie z polskich lotnisk (przydatne, chociazby w przypadku wyjazdow na mecze w Europie jak pokazaly eskapady Qcza i spolki ). Wlasnie planuje zakup biletu z PL do Anglii za 1PLN + oplaty, no i zastanawia mnie kwestia ubezpieczenia. Mianowicie, wykupujac je musze wybrac kraj zamieszkania. Teoretycznie mieszkam teraz na stale wyspach - czy to juz kwalifikuje mnie do wyboru kraj zamieszkania "UK"? Dla osoby mieszkajacej w UK (miejsce zamieszkanai, a nie narodowosc) ubezpiecznie kosztuje 0 pln. Dla wiekszosci innych panstw (w tym Polska) jest to 57pln (Ryanair). Nie moge znalezc w ich regulaminach, zadnej informacji co oznacza dokladnie "kraj zamieszkania" i nie wiem do jakiej grupi sie zakwalifikowac. A w sumie roznica w kwocie jest spora. Z wersja "angielska" moge miec bilet za 120zl, a tak tanio jeszcze nie lecialem Quote Link to comment
Fenomen Posted February 12, 2008 Share Posted February 12, 2008 hmm... na mój chłopski rozum "miejsce zamieszkania" to miejsce (kraj), w którym jesteś aktualnie zameldowany, jako, że nie możesz być zameldowany w dwóch miejscach na raz Quote Link to comment
maregs Posted February 12, 2008 Author Share Posted February 12, 2008 Juz odkopalem w ich FAQ - trzeba miec status rezydenta, wiec sie nie lapie. Swoja droga cieakawe, z czego wynika ta roznica w cenie... A propos tanich linii, to z tego co pamietam, juz jakis czas temu dostaly one zakaz podawania czastkowych oplat jako faktycznych cen biletow. No i wiekszosc linii, ktorymi latalem siedo tego zastosowala (choc i tak dodali pare ekstra oplat) i zazwyczaj cena poczatkowa, jest zblizona do koncowe. Nie wiem tylko czemu do tej zasady nie stosuje sie w ogole Rynair. Ciagle maja te magiczne bilety za 1pln, ktore finalnie kosztuja ponad 150... Cze UE nie moze tych przepisow jakos egzekwowac? W sumie trudno sie dziwic - Rynair jest imho najgorsza tania linia. Co prawda lataja do wielu miejsce, ale jakos uslug jest niewspolmierna do ceny... No i najznizszy limit bagazu rejestrowanego wsrod wszystkich linii. Osobiscie najlepiej wspominam loty EasyJet'em. Szkoda, ze z Poznania nie lataja. Quote Link to comment
Ingenting Posted February 12, 2008 Share Posted February 12, 2008 Ja ze swojego doświadczenia mogę polecić węgierskie Wizz Air. Pod koniec marca znowu będę korzystał z ich usług, więc będę mógł zdać szerszą relację jak sprawa wygląda teraz. Quote Link to comment
Reaper Posted February 12, 2008 Share Posted February 12, 2008 Norwegian.no to jedyne, najlepsze rozwiązanie przy lotach do Norge Loty taniutkie, ogólnie fajne, latają prawie wszędzie, otworzyli nawet polską telelinię Quote Link to comment
maregs Posted February 13, 2008 Author Share Posted February 13, 2008 Norwegian.no to jedyne, najlepsze rozwiązanie przy lotach do Norge Loty taniutkie, ogólnie fajne, latają prawie wszędzie, otworzyli nawet polską telelinię No i lataja nie tylko do Norge Tez slyszalem duzo pozytywow. Quote Link to comment
Meler Posted February 13, 2008 Share Posted February 13, 2008 wizzair taki super nie jest. są tani ale o komforcie jak ktoś ma 190 cm to może zapomniec nie wspominając już ze nie zdarzyło mi się zeby samolot nie był spóźniony Quote Link to comment
jasonx Posted June 30, 2012 Share Posted June 30, 2012 OK odkopie temat po 4 latach Chcialbym zrobic zonie kiedys (blizej nieokreslone :P ) niespodzianke w postaci jakiegos kilkudniowego wypadu w fajne miejce (Barcelona, Lizbona, Madryt czy cus w ten desen). Wiadomo, ze lwia czesc kosztow to transport. I pytanko dla doswiadczonych w wyszukiwaniu tanich lotow - jak sie do tego zabrac? Sledzic kazdego przewoznika w poszukiwaniu promocji? Sa jakies wyspecjalizowane portale etc.? Rozumiem, ze era lotów za przyslowiowa zlotowke juz sie skonczyła? :> Quote Link to comment
Vami Posted June 30, 2012 Share Posted June 30, 2012 www.skyscanner.pl Polecam. Masz np. Sztokholm w dwie strony z Poznania za ~30 zł we wrześniu. Quote Link to comment
Ar Krampouez Posted June 30, 2012 Share Posted June 30, 2012 OK odkopie temat po 4 latach Chcialbym zrobic zonie kiedys (blizej nieokreslone :P ) niespodzianke w postaci jakiegos kilkudniowego wypadu w fajne miejce (Barcelona, Lizbona, Madryt czy cus w ten desen). Wiadomo, ze lwia czesc kosztow to transport. I pytanko dla doswiadczonych w wyszukiwaniu tanich lotow - jak sie do tego zabrac? Sledzic kazdego przewoznika w poszukiwaniu promocji? Sa jakies wyspecjalizowane portale etc.? Rozumiem, ze era lotów za przyslowiowa zlotowke juz sie skonczyła? :> Szukaj w Air France albo Lufthansie, albo TAP . Do Lizbony można polecieć we dwie osoby za 1300 do 2000. Bilet należy rezerwować pół roku na przód. Quote Link to comment
Vami Posted June 30, 2012 Share Posted June 30, 2012 A co do mega promocji do ciekawych destynacji fly4free.pl Czasem da sie wyhaczyc np. Wenezuele za 1000 zl albo Chiny. Quote Link to comment
tio Posted June 30, 2012 Share Posted June 30, 2012 Ja ostatnio na rynaair.pl widziałem promocję, w której za lot do Mediolanu w obie strony zapłaciłbym 315 zł (2 osoby dorosłe plus dziecko) - wylot we wrześniu Quote Link to comment
jasonx Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Tak sobie przegladam te stronki i wszystko ładnie-pieknie wyglada, niby sobie za 200 zł poleciac w dwie strony (na 2 osoby) do Rzymu, a jak juz wchodze w rezerwacje, to tu nagle dolicza 120 zł oplaty transakcyjnej i 112 ( ) opłaty za platnosc karta. A ja myslalem, ze to UEFA zdzierała przy zakupie biletow na EURO Quote Link to comment
pakoczesiu Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 Sa sposoby na ominiecie haraczu, czyli oplat za platnosc karte itp. Sprawdz dokladnie te strone, ktora polecil Vami, plus ichnie forum. Quote Link to comment
Vami Posted July 1, 2012 Share Posted July 1, 2012 No i podstawa: leć tylko z bagażem podręcznym. Quote Link to comment
.erzet. Posted July 2, 2012 Share Posted July 2, 2012 Vami, nie taka podstawa. Ja do Londynu z walizką do 20 kg leciałem za 89 zł, a do Bolonii za 119 zł, więc trzeba szukać promocji. Aha, jeszcze jedno. Bilety na lot w październiku i listopadzie rezerwowałem w maju. Linie lotnicze to Wizzair. Quote Link to comment
Reaper Posted July 5, 2012 Share Posted July 5, 2012 Na fly4free ostatnio było loty po 8zł do Stavanger i do Sztokholmu (bez bagażu of course). Jeśli chodzi o Wizzair to warto zainteresować się ludźmi, którzy oferują swoje karty Wizz, dzięki czemu zamiast np. 105zł od osoby można zapłacić 39zł (+1 bilet dla osoby zamawiającej na swoją kartę, bo ona musi być na rezerwacji). Jeśli nie masz określonego terminu to śledź fly4free - tam wszystkie zajebiste promocje wyhaczysz. Są też te szalone środy w LOT, z tego co widziałem też ciekawe ceny dają na różne loty. Quote Link to comment
Ar Krampouez Posted July 6, 2012 Share Posted July 6, 2012 A co do mega promocji do ciekawych destynacji fly4free.pl Czasem da sie wyhaczyc np. Wenezuele za 1000 zl albo Chiny. To znajdź mi Lizbone taniej niż 1200 na dwie osoby, możesz jeszcze dołożyć Maderę. Na Maderę polecę bardzo chętnie. No i jeszcze najlepiej by było gdyby wylot był koło 10 a powrót o 22. No i tak pobyt z 5 dni.No i z bagażami oczywiście. Za 1000 do Buenos Aires też polecę, a co. Quote Link to comment
Reaper Posted July 8, 2012 Share Posted July 8, 2012 http://www.fly4free.pl/tanie-loty-do-lizbona-madera/ Tu była jakaś oferta, myślę, że mógłbyś się zmieścić w 1200zł. Nie rozumiem też tonu twojej wypowiedzi - na Fly4Free są promocje, a promocje nie działają tak, że Ci wszystko idealnie pasuje, tylko czasami trzeba się poświęcić. Ja za dwa tygodnie lecę do Stavanger i mam wylot o 6.20 z Modlina, co oznacza, że będę tam musiał dotrzeć gdzieś na 5 rano, co oznacza wyjazd z domu o 4 rano. Coś za coś. Quote Link to comment
tio Posted August 3, 2012 Share Posted August 3, 2012 Wycieczka do Rzymu w listopadzie: za trzy bilety w obie strony zapłaciłem (łącznie z haraczem Ryanaira) 222 zł. Teraz szukam okazji na jakiś sensowny hotel. Quote Link to comment
Recommended Posts