Jump to content

Skuteczna obrona rzutów rożnych w FM 2022

Recommended Posts

Wzorowałem się na artykule z The Athletic.

Arsenal nie stracił bramki z rzutu rożnego w Premier League przez cały sezon — w jaki sposób?

Arsenalem jest trzeci za Liverpoolem (15) i Manchesterem City (13) pod względem bramek zdobytych ze stałych fragmentów w tym sezonie nie licząc rzutów karnych (11) w porównaniu do wspólnego 17. miejsca w poprzedniej kampanii. W momencie pisania tego tekstu, czyli w marcu, pozostają też jedyną drużyną w lidze, która nie straciła gola z rzutu rożnego. Według FBref.com wybronili 132 z nich w dotychczasowych 28 meczach.

(…)

W przedsezonowym meczu z Chelsea w polu karnym znajdowały się trzy grupy piłkarzy Arsenalu. Po pierwsze: obrońca na krótkim słupku, po drugie: trzech graczy stojących na skraju pola karnego i po trzecie: pięciu graczy skupionych w pobliżu jedenastego metra.
Ta defensywna grupa 1-3-5 jest wyraźnie widoczna na zdjęciu poniżej. Lacazette jest bliżej piłki niż White, a Gabriel znajduje się na swojej zwykłej centralnej pozycji. Pięć czerwonych koszulek w pierwszej linii defensywnej dzieli się kryciem.

Arsenal-defending-corner-zonal-vs-Liverpool-1.thumb.png.974c72987c7542a7aae3acd760b20510.png

Dość łatwo będzie nam to odwzorować w Football Managerze 2022.

1461336232_Screenshot2022-04-18at19_22_23.thumb.png.516e3284f4923811f4e29d6bd56c55c4.png

Nie mam jeszcze dokładnych statystyk, ale patrząc na eye test, to odkąd wdrożyłem to rozwiązanie tracę mniej bramek z rogów.

• Like 2