rahim Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 Jak każdy pewnie z nas wie, edycja 2014 jako pierwsza jest w pełni grywalna na systemach opartych na jądrze Linuxa. Oczywiście już wcześniej można było z powodzeniem grać na tym darmowym OS-ie dzięki aplikacjom Wine i PlayOnLinux. O ile wersja 2012 na wspomnianych wcześniej programach działała bez problemu, to wersja 2014 (mowa na razie o demie, bo pre-order się spóźnił) dostarczyła pewnych rozczarowań. Co prawda sam FM 2014 działa o niebo szybciej niż poprzednie wersje (może dzięki Linuxowi?) to problem pojawia się z ME. Animacje tną i nie ma boiska. Problem ponoć dość znany, ale... no właśnie. Aktualizacja sterowników nie przyniosła nic nowego, a sam Ubuntu 13.10 jest chyba na razie dość zacofany względem promowanego 12.04 przez SI. Czy doczekamy się wsparcia dla nowszej wersji Ubuntu? Czy ktoś poza mną ma problemy z widokiem boiska? Czy ktoś znalazł rozwiązanie? Zapraszam do dyskusji. Linuxowców chyba nie jest wcale tak mało. Quote Link to comment
Hidalgoo Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 FM na linuxa jest jako aplikacja .exe? Quote Link to comment
zovalik Posted November 1, 2013 Share Posted November 1, 2013 Na pewno nie będzie wsparcia dla 13.10. Podejrzewam, że wsparcie Steam będzie tylko dla wersji LTS. Najbliższa 14.04 ;) Quote Link to comment
zovalik Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 http://community.sigames.com/showthread.php/365754-Having-a-problem-with-FM-on-Linux-READ-HERE-FIRST Tutaj jest to wytłumaczone ;) Nawiasem mówiąc mnie pomogły te dwa pierwsze punkty (wykasowanie folderu i dodanie opcji uruchamiania). 3D działa bardzo ładnie na zintegrowanej karcie Intela. Na razie zapowiada się, że kupię pełną wersje Quote Link to comment
rahim Posted November 3, 2013 Author Share Posted November 3, 2013 W demie nie mogę znaleźć zarówno folderu Crashes jak i pliku podanego w temacie. Quote Link to comment
zovalik Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 Caches Wchodzisz w Katalog Domowy dajesz w opcjach "pokaż ukryte foldery" i wtedy znajdziesz ;) Oczywiście źle napisałem wcześniej. U mnie wystarczył tylko ten pierwszy punkt (skasować folder i dodać opcję uruchamiania). Nie podmieniałem pliku. Quote Link to comment
rahim Posted November 4, 2013 Author Share Posted November 4, 2013 Faktycznie znalazłem, gapa ze mnie, dzięki Pomogło również usunięcie tego folderu. Możliwości karty graficznej pokazuje mi na cztery żółte kratki, co na zintegrowaną kartę jest chyba świetnie. Sama gra działa o niebo szybciej niż 2012 na laptopie dzięki Wine i PlayOnLinux oraz na kompie z Windowsem. Co prawda mówię na razie o demie, dzisiaj powinna dojść pełna wersja, to porównam. Testowane na Ubuntu 13.10. Quote Link to comment
zovalik Posted November 29, 2013 Share Posted November 29, 2013 Ktoś się orientuje czy pod Linuksa jest jakieś narzędzie typu scout? Quote Link to comment
motred Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Mam problem z teksturami na Linux Mint 16. AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+Radeon HD4850Gigabyte Technology M61SME-S22 Gb Ram Jakieś pomysły? Quote Link to comment
zovalik Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 So called "Black Pitch Problem". In 99% of cases it can be cured by removing $HOME/.local/share/Sports Interactive/Football Manager 2014/Caches/ and settingSteam launch option to: LC_ALL=C %command% Tak na szybko. Quote Link to comment
motred Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 So called "Black Pitch Problem". In 99% of cases it can be cured by removing $HOME/.local/share/Sports Interactive/Football Manager 2014/Caches Nie mam czegoś takiego. and settingSteam launch option to: LC_ALL=C %command% Nie mam pojęcia, jak to zrobić. Quote Link to comment
zovalik Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Wyświetlanie ukrytych plików i wtedy pojawi Ci się w folderze domowym local. Co do drugiego to ciężko mi powiedzieć bo nie mam dostępu do kompa. Quote Link to comment
motred Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Ok, pierwszy punkt zrobiony, ale z drugim sam sobie nie poradzę, jestem za zielony Btw. znalazłeś jakiegoś scouta na Linuxa? Quote Link to comment
zovalik Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Wpisz w Google steam lanuch option i pierwszy link. Nie, nie znalazłem. Quote Link to comment
motred Posted April 13, 2014 Share Posted April 13, 2014 Niestety, ale problem dalej występuje.. Quote Link to comment
motred Posted April 14, 2014 Share Posted April 14, 2014 System zmieniony na Ubuntu 12.04 i problem rozwiązany. Quote Link to comment
rahim Posted July 9, 2014 Author Share Posted July 9, 2014 Nadal nie znalazłem odpowiedzi na uniemożliwiający mi grę problem z dodatkami. Gdy wgram jakiekolwiek nowe ligi, to wszystkie pokazuje w wyborze podwójne, przez co nawet jak wybiorę jeden z nich, to i tak nie da się grać. Ma ktoś jakiś pomysł? Quote Link to comment
rahim Posted October 23, 2014 Author Share Posted October 23, 2014 Czy ktoś znalazł rozwiązanie problemu o którym piszę powyżej? Quote Link to comment
Sensei Posted October 24, 2014 Share Posted October 24, 2014 Niestety, na tą chwilę nie używam dodatków wgrywanych manualnie, natomiast wszystkie addoy z workshopa hulaja aż miło. Quote Link to comment
Recommended Posts