Keith Flint Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Mam mały problem gdy gram w najnowszego FM-a. Otóż grając w starsze wersję, bez problemu bilansowałem budżet klubu. W kadrze miałem zawsze około 20 zawodnikow, którymi mogłem rotować do woli. W Fm13 jest zupełnie inaczej. Gdy gram małymi klubami nie mogę za bardzo zarobić, bo z czego? Jedynym źródłem dochodu jest dobra gra klubu. A żeby dobrze grać, klub potrzebuję dobrych zawodników, a ci kosztują. i tak koło się zamyka. Jedynym wyjściem jest szukanie albo emerytów, którzy mają mniejsze wymagania płacowe, albo granie własną młodzieżą. O ile w dalszym toku gry młodzież naprawdę daję radę, to na samym początku gry, ta młodzież albo jest przepłacona, albo słaba.Obecnie gram RW Essen (3 Bundesliga), objąłem klub z 2,5 miliona długu + ponad milionem pożyczki. Miesiecznie klub generuję około 250k straty (mimo że obniżyłem płace). Co mogę jeszcze zrobić aby poziom sportowy klubu nie ucierpiał (a i tak już ucierpiał), przy okazji podnoszą zyski, lub tnąc wydatki?Parę skrinów:podsumowanie finansów http://i.imgur.com/E2rZBCN.pngpłace: http://i.imgur.com/UcRmWX3.png przychody: http://i.imgur.com/mRvHqzd.png wydatki: http://i.imgur.com/cfCxA7h.png masowe odejścia przepłaconych zawodników z klubu: http://i.imgur.com/OkOqHJb.png prognoza: http://i.imgur.com/YUzhSbE.png Quote Link to comment
szkodi Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Po pierwsze zasugerowalbym posiadanie klubu który będzie wypozyczal Ci za friko zawodników I płacił za ich gaze. Po drugie jak mniemam niektórzy zawodnicy posiadają zapewne za wysokie wynagrodzenia lub dodatki do kontraktów w sensie premie za mecz, bramki I inne pierdolki. Miałem bardzo podobna sytuacje w Holandii gdzie dostałem prace w Dodrechcie, który posiadał multum w miarę dobrych piłkarzy, ale zarabiali za dużo, a na dodatek ich premie za mecz bywały tak wysokie jak ich tygodniowe wypłaty. Co miesiąc tracilem po 250k euro, a sam klub miał już 2mln długu. Po pierwszej rundzie udało mi się znaleźć kluby filialne z których dostałem 3 zawodnikow z których 2 było na poziomie 1 składu. Zrobiłem szybki przegląd kadr I nie przedluzylem kontraktów ze skautami (zarli hajsu co nie miarą a nie było mnie na to stac). Dodatkowo kochać się poszło 7 zawodników którzy odeszli albo na free, albo za kasę. Większość z ich transferów jednak była wypłacana w ratach. Podpisalem kontrakty (udało się nawet obniżyć place) z tymi z którymi wiazalem przyszłość. Duzo młodych z rezerw I u19 poszło w kibel. Wyselekcjonowalem 26 chłopa z czego 9 miało przeszłość ligowa, a reszta to byli utalentowani mlodzicy. Na szczęście po kilku meczach które bronilem I bronilem żeby jakoś trzymać poziom zadowolenia zarządu klub zaczął wychodzić na zero. Mordercze są tylko odsetki. Po sezonie zgłosiło się kilka klubów po moich młodych. Sprzedałem 3 z procentową kwota za przyszłościowe transfery. Skład uzupelnilem starym wyga I zacząłem dawać coraz więcej szans młodym. Po 3 latach wyszedłem na 0 I to tak, że miałem już zbudowana drużynę która była faworytem do awansu do holenderskiej elity. Problem to jednak to, że przez długi czas dostajesz po tylku I jest to nieco frustrujace, ale trzeba być wytrwalym. Dodatkowo nie oklamujmy się, ale ja trafiłem na w miarę dobra szkole pilkarska. Quote Link to comment
sneogg Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Ja staram się dążyć do pewnych wytycznych, nie zawsze da się od razu ale z czasem zawsze. Staram się wykorzystywać nie więcej niż 80% budżetu płacowego, to raz. Teraz struktura statusu w zespole: Kluczowy zawodnik - 3, na ich pensje możesz przeznaczyć około 20% budżetu Pierwszy zespół - 3, na ich pensje możesz przeznaczyć około 14% budżetu Rotacja - 5-8 - od 18 do 28% budżetu Zaplecze zespołu - nie więcej niż 8 i 12% budżetu Młody talent - nie więcej niż 6 i 4% budżetu Junior - mało przydatny, lepiej unikać Dodatkowo możesz kupować/ściągać zawodników z Azji, co podbija sprzedaż pamiątek, oraz gdy będziesz miał możliwość znalezienia klubu finalnego który poprawi rozpoznawalność w innymi kraju to warto to zrobić, ponoć najlepsze są do tego klubu Japońskie, Amerykański i z Arabii Saudyjskiej. Quote Link to comment
szkodi Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Problem w tym, że Keith prowadzi klub w 3 Bundeslidze I grajkow z Azji będzie mu trudno ściągnąć (sensownych). Azja daje wielkie możliwości zarobków na wyższym poziomie, ale nigdy nie wiadomo bo może w Essen uda Ci się podreperowac budżet właśnie tym krokiem. Quote Link to comment
Keith Flint Posted October 30, 2013 Author Share Posted October 30, 2013 Ja staram się dążyć do pewnych wytycznych, nie zawsze da się od razu ale z czasem zawsze. Staram się wykorzystywać nie więcej niż 80% budżetu płacowego, to raz. Teraz struktura statusu w zespole: Kluczowy zawodnik - 3, na ich pensje możesz przeznaczyć około 20% budżetu Pierwszy zespół - 3, na ich pensje możesz przeznaczyć około 14% budżetu Rotacja - 5-8 - od 18 do 28% budżetu Zaplecze zespołu - nie więcej niż 8 i 12% budżetu Młody talent - nie więcej niż 6 i 4% budżetu Junior - mało przydatny, lepiej unikać Dodatkowo możesz kupować/ściągać zawodników z Azji, co podbija sprzedaż pamiątek, oraz gdy będziesz miał możliwość znalezienia klubu finalnego który poprawi rozpoznawalność w innymi kraju to warto to zrobić, ponoć najlepsze są do tego klubu Japońskie, Amerykański i z Arabii Saudyjskiej. a teraz spójrz na skrin co dałem. struktura statusu b.podobna do twojej. Co do juniorów się nie zgodzę, zdecydowanie, bo po pierwsze nie płacisz 100% (dostajesz subwencje młodzieżowe za nich), po drugie są bardzo tani. @szkodi - klub taki mam. Eintractht Frankfurt jest moim filalnym, ale nie chce coś mi wypożyczać. Poza tym mam limit 4 wypożyczeń na sezon, a z młodym mam problem, gdyż graczy poniżej 18. roku życia nie mogę wystawiać (a szkoda, bo szkółkę mam niezłą). Poza tym obciąłem największym gwiazdom pensję (Mockel zszedł z 5 tysiecy na 2,5k). Co do premii, umiesz ich całkowicie uniknąć. Bo żaden z piłkarzy raczej sie nie zgodzi na brak ich. Quote Link to comment
sneogg Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Patrzyłem, i na przykład na zawodników z statusem "pierwszy zespół" wydajesz 42% swojego budżetu płac, na dwóch kluczowych wydajesz tylko ile powinno Ci starczyć na trzech. Spokojnie w skali roku mógłbyś jeszcze zaoszczędzić z 200-300 tys. Subwencje masz za kontrakty juniorskie, a tutaj mowa o zawodnikach już na profesjonalnych ale ze statusem junior,a nie młody talent/bardzo utalentowany. Quote Link to comment
Keith Flint Posted October 30, 2013 Author Share Posted October 30, 2013 to jeszcze powiedz, skad znaleźc takich, którzy będą grali za takie stawki, jednocześnie nie obniżając poziomu (który jest i tak niski, po 7 kolejkach 4 punkty ugrane)? Quote Link to comment
sneogg Posted October 30, 2013 Share Posted October 30, 2013 Szperając pośród dostępnych grajków? Nie zrobisz tego podczas jednego sezonu, ale zawsze przed podpisaniem kontraktu upewnić się trzeba czy nie ma choćby w raportach scoutów kogoś o podobnych umiejętnościach a niższych oczekiwaniach? A może lepiej kogoś rok czy dwa młodszego, który w perspektywie sezonu ma szanse wejść na podobny poziom. Warto szukać wśród zawodników, którzy są już jakiś czas na bezrobociu. Ja przez trzy miesiące (czasu gry) teraz kombinowałem z zatrudnieniem Banasia, zszedł z 200 tys. na sezon w czerwcu, do 78 tys. w sierpniu. Edyta: Tak mi się przypomniało, że można próbować organizować turnieje podczas okresu przygotowawczego, ważne żeby zapraszać zespoły, które są dla siebie rywalami, to przyciąga kibiców i można zarobić na biletach. To nie będą takie sumy, jak kiedyś za mecze z zespołami z Australii czy Argentyny ale zawsze coś może skapnąć. Quote Link to comment
Keith Flint Posted October 30, 2013 Author Share Posted October 30, 2013 o i tu już konkret z tymi turniejami. Zawodników zawsze biorę z wolnego, nawet gdy trenuję lepsze kluby, więc dla mnie to nie nowość zbijanie. Po sezonie odejdzie najbardziej przepłacony gracz (choć ma 5 gwiazdek umiejętności i żałuję że nie chciał obniżyć ciut pensji), i o ile nie wypieprzą mnie w międzyczasie to znajdę kogoś 4x tanszego (z 4,3k na jakiś 1,1k), a o umiejętnościach niewiele gorszych..Co do zbijania pensji, będzie ciężko i tak mam najniższą średnią pensję w lidze (poza rezerwami Stuttgartu, ale rezerwy rządzą się swoim prawami). Z wypieprzeniem dużej ilości zawodników też by był problem, bo juz to przerabiałem i okazało się że nagle miałem 13 zawodników mogących być zarejestrowanych do ligi, a młodzież nie może grać. Oczywiście szaraków mi nie generowało (jak to bywało w starych FM-ach) żebym miał kim ławę obstawić. Quote Link to comment
Sycik Posted March 5 Share Posted March 5 Gram w fm 2013 kilkoma menadzerami i chce usunac plik z tymi bezrobotnymi gdzie to znakesc Quote Link to comment
Recommended Posts