Gabe Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Zanosi sie na to, ze nazbieram sobie chmielu na cala zime warzenia https://picasaweb.google.com/m/zoom?uname=106400155341155792883&aid=5757563970697401425&id=5779917645065157106&viewportWidth=480&viewportHeight=268 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ingenting Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Niestety, nie znaleziono strony. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Już poprawiam Piękne szyszki a to goryczkowy czy aromatyczny ? :P A ja muszę się pochwalić. Moje 1 piwo wśród znajomych zostało uznane za bardzo dobre i smaczne. Ja mam kilka zastrzeżeń co to niego ale uwarzam, że jest wyborne. Ostanio udało mnie się znaleźć trochę czasu i uwarzyłem drugą warkę IPA (chmielone jedynie angolami). Jutro przelewam na cichą i chmiele na zimno + dodaje chipsy dębowe. Za miesiąc powinno być już dobre Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Pamiętaj, sparz chipsy wrzątkiem, piro, bądź alkoholem przed wrzuceniem do fermentora. Co do chmielu... nie wiem :] Miałem trzy sadzonki, Marynkę, Lubelski i Hallertauer (ale nie wiem jaki, z takim podpisem przyszło, może być zarówno Tradition, jak i Magnum) - ale mi się w procesie uprawy pomieszały. Jako że szyszki są na wszystkich, to będę odróżniał po aromacie. Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Dzisiaj musiałem przerwać cichą fermnetację. Na wierzchu pojawił się kożuch (gotowanie we wrzątku przek ok. 15 min. chipsów nie pomogło), na całe szczęście w smaku jest ok. Rozlałem do butelek i teraz czekam na efekt. Mam nadzieje, że infekcja się zatrzyma. Aby uspokoić smutki postanowiłem zasmakować Aber Boy'a z AleBrowar i nie zawiodłem się. Przyjemna chmielowa goryczka z lekko owocowym posmakiem. Mimo lekkiej wodnistości przyjemne pijalne piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ingenting Napisano 3 Września 2012 Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Kto zainwestuje w zwierzyniecki browar? Dwóch w grze Browar w Zwierzyńcu (Fot. Iwona Burdzanowska / AGENCJA GAZETA) Mimo że cztery firmy wystartowały w przetargu na dzierżawę browaru w Zwierzyńcu, tylko dwie z nich będą się liczyły w grze. Chodzi o Perłę oraz Ciechana - ustaliła "Gazeta". Przetarg na dzierżawę browaru to kolejna próba ratowania zabytkowego obiektu na Roztoczu. Stoi on pusty od początku 2010 roku, kiedy to Perła zrezygnowała najpierw z produkcji, a później nawet z rozlewania trunku. Szefowie lubelskiego browaru uznali bowiem, że jest to nieopłacalne. Od tego czasu w Zwierzyńcu nic się nie dzieje. Starostwo powiatowe w Zamościu, które w imieniu skarbu państwa zarządza browarem, starało się go jakoś uratować. Kilkakrotnie ogłaszało przetargi na dzierżawę. Jednak za każdym razem kończyło się to fiaskiem. Udało się w zeszłym roku, gdy wygrała firma Euro-Projekt z Lublina, która nie miała żadnego doświadczenia w produkcji piwa. Jednak przez rok nie zrobiła w Zwierzyńcu nic. Na początku sierpnia starosta zamojski Henryk Matej ogłosił więc kolejny przetarg. Mogły stanąć do niego firmy, które mają doświadczenie w produkcji piwa. Dzierżawa będzie obowiązywała 15 lat, a rocznie ze Zwierzyńca ma płynąć 25 tys. hektolitrów złotego trunku. Miesięczny czynsz to dla zwycięzcy przetargu wydatek co najmniej 10 tys. zł. Oferty złożyły cztery firmy. Wczoraj komisja sprawdziła, czy są kompletne. Jak ustaliliśmy, w grze pozostali tylko dwaj, za to najpoważniejsi kandydaci. Chodzi o Perłę i Ciechana. Dwie pozostałe firmy nie spełniły wymogów formalnych. Jedna z nich za późno wpłaciła wadium, druga prawdopodobnie nie miała doświadczenia w produkcji piwa. Teraz komisja przeanalizuje oferty Perły i Ciechana i wybierze lepszą z nich. Sprawa powinna się rozstrzygnąć w ciągu dwóch tygodni. źródło: gazeta.pl Perła przez tyle lat tam nic nie zrobiła, więc trzeba liczyć na Ciechana. Może coś się ruszy... Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 3 Września 2012 Udostępnij Napisano 3 Września 2012 Liczę na Ciechana, po przez Perłę Zwierzyniec upadł. Pewnie w ciągu kilku dni poznamy nowego dzierżawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ingenting Napisano 3 Września 2012 Udostępnij Napisano 3 Września 2012 btw, ile płaciłeś za to piwo z Ale Browaru? Cena jak za Pintę czy znośna? Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 btw, ile płaciłeś za to piwo z Ale Browaru? Cena jak za Pintę czy znośna? Amber Boy za 6,50 zł, a sweet cow za 7,00 zł, czyli w tym zakresie nic się nie zmieniło i raczej długo nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Perła przez tyle lat nic nie zrobiła, bo to nie była jej własność, a dzierżawa. Chcieli zrobić tam skansen/hotel/muzeum, co z ich punktu widzenia jest najbardziej opłacalne, bo warzenie piwa w tej wielkości browarze to dla nich gra niewarta świeczki (i tak AFAIR jedynie linia rozlewnicza tam działała), ale starostwo się sprzeciwiało. Nikt nikogo za rękę nie złapał, ale gołym okiem było widać, że EURO-Projekt, który przetarg na dzierżawę wygrał w zeszłym roku, piwa warzyć nie zamierza, a jest jedynie narzędziem w ręku kogoś, komu na rękę jest, że w Zwierzyńcu piwa warzyć się nie będzie, a browar będzie niszczał - po to, żeby pod nosem nie wyrosła konkurencja, nawożona boomem na tzw piwa regionalne, a także pewnie dlatego, żeby kupić posiadłość za bezcen (infrastruktura została zabrana przez Browary Lubelskie). Co i tak jest pewnie ostatecznością, bo Perła złozyła wniosek o zasiedzenie :] Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 ;) A na serio - bardzo to sympatyczne, i nie dlatego, że sam lubię warzenie. Po prostu zdecydowanie bardziej mi się podoba, kiedy swoich gości prezydent częstuje unikalnym (choć tak naprawdę bardzo prostym, żeby nie powiedzieć gorzej) trunkiem, niż gdy nasz premier ugaszcza swoich gości Tyskim :/ Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Jakby to był FB to dałbym lubię to ;), a tak na poważnie jaki tam musiał być nacisk nie tylko ze strony mediów ale i piwowarów domowych (bo powątpiewam czy zwykłego obywatela to obchodziło), że zdecydowali się ujawnić dwie z trzech receptur. Poza tym w naszym chorym kraju jakby premier albo prezydent uwarzyli by swoje piwa, media i zwykli obywatele oskarżyli by ich o nakłanianie do alkoholizmu :P A tak informacyjnie. w Brovarnia Gdańsk Michał S. uwarzył Honey Brown Ale Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 No ale powiedzmy szczerze - receptury były chronione tajemnicą nie dlatego, żeby chronić przed podróbkami, tylko żeby nadać aury tajemniczości, bo nie są skomplikowane, to typowe dla początkujących ekstrakty z dodatkiem miodu i częściowo zatartego słodu (BIAB). Liczy się sama inicjatywa, podobno sam Obama wyszedł z tym pomysłem i z prywatnych pieniędzy zakupił sprzęt do warzenia (choć sam tego nie robi). Ale masz rację, to zupełnie inna kultura. U nas alkohol to źródło szatana, a piwo to napój dla obszczymurków. Cytuj Odnośnik do komentarza
Counter Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Ja w ostatnim czasie trafiłem na fajne regionalne piwo, mianowicie Cornelius Grejfrut produkowany w Piotrkowie Trybunalskim (więc moje strony). Świetne orzeźwiające piwo na upalny dzień, z tego co znam się na piwach jest to Radler, ale moim zdaniem przebija Warke i Lecha o głowę. :] Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 7 Września 2012 Udostępnij Napisano 7 Września 2012 http://www.dziennikw...AMOSC/120909561 oraz Szanowni Państwo, Z bólem serca, ale podniesioną głową informujemy, że przegraliśmy przetarg o możliwość uruchomienia browaru w Zwierzyńcu z browarem Perła. Nie mam wątpliwości, iż mimo przegranej, prawdziwym zwycięzcą jest browar Zwierzyniec, który ponownie zafunkcjonuje dzięki naszemu uporowi. Gratulujemy zwycięzcy i czekamy na piwa ze Zwierzyńca. Mamy nadzieję, że wielkość i powaga browaru Perła lubelska gwarantuje Zwierzyńcowi przywrócenie obiecanej produkcji, a mieszkańcom Zwierzyńca pracę. Marek Jakubiak Czyli Zwierzyniec wraca w ręce Browarów Lubelskich. Mają rok na uruchomienie warzelni z wybiciem rocznym 10 tys hl rocznie. Wszystko wygląda ładnie, tylko twórcy przetargu znów się nie nauczyli niczego na doświadczeniach z zeszłego roku - karą za niedotrzymanie warunków umowy jest... rozwiązanie umowy ze skutkiem natychmiastowym i nic więcej. Czyli minie rok, budynek jeszcze bardziej podupadnie, że nikomu nie będzie się chciało go kupować/wynajmować, a jedynym regionalnym piwem w tym rejonie będzie Perła. Cytuj Odnośnik do komentarza
tomaszewski Napisano 7 Września 2012 Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Jestem tego samego zdania. Perła w Zwierzyńcu nie zrobi nic. Dziwne jest, że Burmistrz był tylko obserwatorem i nie miał żadnego wpływu na wynik. Mam nadzieje rozczarować się - w pozytywnym znaczeniu - i ze Zwierzyńca jednak popłynie piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Seju Napisano 18 Września 2012 Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Gabe, pisales cos w tym temacie o bardzo popularnym micie (?) dotyczacym rozcienczania piwa w pubach? Czytalem gdzies o tym, ze piwo koncernowe ma kilka stopni jakosci i w takich miejscach zwykle laduja gorsze pod tym wzgledem, ale chetnie zapoznalbym sie z twoja opinia na ten temat, bo moze to kolejny mit, a zrodla za nic nie pamietam ;) No i w internecie tez znalazlem rozne opinie o tym, ze piwo w takich miejscach smakuje gorzej (od tych obwiniajach piane, przez rozcienczanie, az do zludzenia). Cytuj Odnośnik do komentarza
Gabe Napisano 18 Września 2012 Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Czytalem gdzies o tym, ze piwo koncernowe ma kilka stopni jakosci i w takich miejscach zwykle laduja gorsze pod tym wzgledem, ale chetnie zapoznalbym sie z twoja opinia na ten temat, bo moze to kolejny mit, a zrodla za nic nie pamietam ;) Nie jestem insiderem jeśli chodzi o browary przemysłowe, ani bary z wyszynkiem, ale wygląda to na mit na pierwszy rzut oka: jak w browarach profesjonalnych, które dbają o jednakową jakość (certyfikowaną ISO itp) wszystkich partii, i to im się udaje (co jak co, mimo że smaku nie mają, to zepsute ciężko trafić) może być piwo różnej jakości? Przy wszystkich tych kontrolach, takich jak IJHARS, które potrafią się przyczepić do zbyt małej czcionki, czy nieprawidłowego oznaczenia zawartości alkoholu, nie mówiąc o różnicach w ekstrakcie brzeczki nastawnej rzędu kilku procent (tego producent nie ma obowiązku podawać, ale w dokumentacji musi mieć i musi się to zgadzać)? Niemożliwe No i w internecie tez znalazlem rozne opinie o tym, ze piwo w takich miejscach smakuje gorzej (od tych obwiniajach piane, przez rozcienczanie, az do zludzenia). A mogą smakować gorzej, ale najczęściej nie jest to wina samego piwa - piwo z beczki różni się od piw z butelek, ale nie dlatego, że to są inne piwa, tylko dlatego, że butelka jest małym pojemnikiem i dość szczelnym, poza tym raz otwarta jest opróżniana w krótkim czasie. Kegi mogą być źle przechowywane (za ciepło, wstrząsy), do tego piwo może mieć mniejsze wysycenie ze względu na formę wyszynku (wypychanie za pomocą CO2, angielskie tradycyjne ale mają jeszcze mniejsze, bo są wypychane przez powietrze za pomocą specjalnej pompki), a jeśli jest jeszcze przez dłuższy czas podpięte do instalacji, to tak jakbyśmy pili z wcześniej otwartej butelki. Za to ze świeżej beczki piwo według dużej liczby osób jest uznawane za o wiele lepsze, ciepłe i niedogazowane na pewno wydaje się gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ingenting Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Na oficjalnym profilu Perły Browarów Lubelskich zobaczyliśmy butelki nowego piwa. Czy to nowa marka lubelskiego browaru?"Jesteśmy już po degustacji nowego piwa - Browar Parowy Vetter. Mamy wrażenie, że to będzie hit jesieni" - napisali administratorzy profilu Perły na Facebooku. Prawdopodobnie Vetter będzie nowym piwem Perły, jakie trafi do sklepów. Pojawienie się nowego piwa marki "premium" zapowiadano przy okazji niedawnej inauguracji kampanii reklamowej Perły. Nazwa odwołuje się do historii Lublina i lubelskiego przemysłu piwnego. Data na etykiecie piwa - 1846 - to rok założenia browaru w Lublinie przez pochodzącego z Poznania przemysłowca Karola Rudolfa Vettera. Vetter otworzył zakład w starych pomieszczeniach po klasztorze reformatów. źródło: gazeta.pl Pewnie spróbuję, chociaż rewelacji się nie spodziewam. Do tego beznadziejna butelka. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.