Jump to content

[FM 22] Bright and Breezy Final - taktyka ostateczna

Recommended Posts

Czołem misiaczki,

Po kilkudziesięciu sezonach testów w końcu zrobiłem najlepszą taktykę do FM 2022. Działa na patchu 22.3. Nie wiem jak będzie w przypadku kolejnych wersji.

Z grubsza rzecz wygląda tak:

zQJVH01.png

Ustawienie wyjściowe to klasyczne 4-3-3 z DMem pełniącym rolę pivota. Czysta geometria w stylu Zdenka Zemana czy moich taktyk z FM 2020 czy 2021. Tyle że nie do końca. Silnik FM 2022 bardzo mocno promuje grę w półprzestrzeniach. Nawet zwykli środkowi często tam schodzą w poszukiwaniu miejsca. Dlatego też podstawą jest zapewnienie oraz wykorzystanie przestrzeni tamże. Do tego służą szeroko ustawieni skrzydłowi z rolą W(S) oraz instrukcja Extremely Wide.

Tak rozciągnięte pole gry stwarza warunki do ataku czterem wchodzącym z głębi zawodnikom: dwóm CM(A) oraz - przede wszystkim - IWB(A). Są to moje dwie ulubione role w FM 2022. Oprócz tego oczywiście mamy środkowego napastnika liderującego całej linii. W konstrukcji więc mamy rozciągnięcie pola gry przez skrzydłowych, przez co tworzą się duże luki w półprzestrzeniach, a te wykorzystywane są przez dwóch i pół zawodnika z każdej strony (dwóch i pół, gdyż AF(A) w FM 2022 również bardzo często schodzi do półprzestrzeni - stąd również bardzo fajne rezultaty można osiągnąć ustawieniem trójki AF(A) AF(A) SS(A)).

Mózgiem zespołu jest oczywiście DLP(D), jak to u mnie zawsze - od pamiętnego mistrzowskiego Espanyolu z Nemem na tej pozycji, który posyłał piękne prostopadłe majonezy do bardziej ofensywnie nastawionych zawodników.

Akcje oczywiście zaczynamy budować od tyłu, krótkimi, lecz szybkimi podaniami (to zmiana w stosunku do poprzednich wersji - silnik wyraźnie woli grę szybko niż wolno). Pressing stosujemy ekstremalny, od samego bramkarza rywali. 

No to do wyników.

Pierwszy test poszedł w Ekstraklasie. Legia zdobyła bezproblemowe mistrzostwo, ale Górnik Łęczna zajął aż trzecie miejsce i awansował do pucharów.

Następnie pokonałem moim OFI Kreta Barceloną w sparingu.

Kolejne testy to roczne sezony na urlopie w kilku ligach. Za każdym razem wybierałem zespoły ze środka tabeli, o kursie bukmacherów 51.00 na zdobycie mistrzostwa.

Austria:

ip5554r.png

Wolfsberger wygrywa sezon zasadniczy. W grupie mistrzowskiej co prawda daje się wyprzedzić Red Bullowi, ale różnica poziomów jest kolosalna.

Białoruś:

DXswkzh.png

Nieman Grodno bez zająknięcia niszczy potentatów, na czele z BATE Borysów.

Następnie odpaliłem testy w najmocniejszych ligach (Top 5).

Niemcy

X449BXH.png

Hoffenheim wygrało Puchar Niemiec. W lidze poszło nieco gorzej. Zajęliśmy siódme miejsce:

5Yc0YJO.png

Hiszpania

QZuvkTJ.png

Betis zakończył sezon na wysokim trzecim miejscu, ulegając tylko potęgom z Realu i Barcelony.

Anglia

Wabev37.png

Leicester dotarł do finału Ligi Europy, gdzie uległ Manchesterowi City. W lidze zawiódł - zaledwie dziesiąta pozycja:

KVHBORy.png

Włochy

ypHwyvc.png

Fiorentina ukończyła sezon nad Juventusem, zajmując bardzo wysokie trzecie miejsce w Serie A.

Francja

k8zP0Xb.png

Rennes uległo tylko potworom z PSG, za to wygrało puchar:

VNL2225.png

Testy w ligach Top 5 więc wypadły nieźle, wciąż powyżej oczekiwań, ale nie aż tak spektakularnie, jak w przypadku konfrontacji z mniej naszpikowanymi gwiazdami ekipami.

Jak ktoś ma ochotę potestować tę taktykę, załączam ją do tej wiadomości. Zapraszam do komentarzy.

Bright and Breezy Final.fmf

• Like 4