Skocz do zawartości

Kącik kulinarny


Gość MikeMitnick

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie rzecza, ktora jest bezdyskusyjnie perfekcyjna do kanapek jest Ajvar, ktory moj dobry kolega przywiozl mi z Serbii. Jest tak absolutnie przepyszny, ze zamowilem u niego 10 sloikow i polowe juz pewnie zjadlem :) Prawde mowiac kanapki jem czesto ale zawsze robie je z tego co mam w lodowce. Wedliny nie mam nigdy, ale ZAWSZE mam sery, oliwki, sosy (ketchup, mayo, sriracha) i cos zielonego (optymalnie rukola). W ogole jedna z moich ulubionych kanapek, tzw. smak dziecinstwa, to swieze pomidory w plasterki, a na to cebulka w drobna kostke, sol i pieprz. Obled! :D

 

  • Lubię! 1
  • Uwielbiam 2
Odnośnik do komentarza
50 minut temu, Seju napisał:

smak dziecinstwa, to swieze pomidory w plasterki, a na to cebulka w drobna kostke, sol i pieprz. Obled!

 

Zgadzam się - to jest również mój smak dzieciństwa, do tego herbata z cytryną po wieczorze na rowerze albo z piłką <3

 

A ja może nie o kanapkach, choć na kanapkę to pasuje wyśmienicie. Ostatnio pasjami jemy wegański sos à la boloński, do makaronu, do kaszy, do chleba, sam ;)

 

Składniki to: granulat sojowy, olej/oliwa/masło, seler korzeniowy, marchew, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, ewentualnie koncentrat na podbicie smaku, tak jak sos sojowy, przyprawy (u mnie najczęściej rozmaryn - bo uwielbiam pasjami - i oregano, sól, pieprz).

 

Przepis też jest prosty jak budowa cepa, choć ważny jest jeden trick, żeby granulat się nie rozklapciał: należy go przesmażyć do lekkiego zarumienienia na patelni z łyżką oleju/oliwy. Po czym zdjąć i odłożyć na bok.

 

Selera i marchew ścieram na grubej tarce, cebulę i czosnek kroję i wrzucam do garnka na oliwę, do tego zioła, chwilę przesmażam, po czym dodaję starte warzywa. Jak warzywa się obsmażą i zmiękną, dodaję przecier pomidorowy, plus ewentualnie łyżkę koncentratu i łyżkę sosu sojowego. Dusi to się z e 20 minut tak razem, na koniec właściwie, ostatnie 10 minut dorzucam podsmażony granulat sojowy, czekam aż się zredukuje do pożądanej konsystencji i eccolo qui!

FzRkCcMz6XnGN9YaZUP1tvff9tVROBr6BzvHKv8b6ftvs4i6L7JCbZZNvsXoBd-GKWpzYWPnu6owxE-SvEEE1vD8Og1OAiRQ4Dfu18snlGQhRUX0_8wvrRqIFQ6WSOkt4dagNrmwozk6fAIPyf1Q0To0H0p4LC_9_SuM5xgBeaZ4l6rYG4y-f5xA-wz00V8JzMeA38RgSbvAyQaLYDbOALixQMSTk9fJ2krrduPwlMFnnuKwWiou-bQ3BT1vr1TsbfzvMDa5mYzRz3S-5vhqWR52i4OwZqR1LGVOskb4SkKSsBCeBfZa9ccuXz3E8vyaBCahArkhEc39XfZk69obNqIQinshT5vK-z2FJaXYxS9z7nJZVEPRFnD4v_KBn6Ga8_0t9Ou0mf50xROhyySN2qR_Ifl0K92_r-nzYzDx8bizTeKafN9PUNpRdXofhQqLDcyVKLYs9zxp9CIMpAXm5Vs0I23XFzcZvtTRJRWsCr8KUag-tVocalDHVG_WhGLTb5sAojew3rNbbqoEZ2nNYIK4vJqPO7HzgL2s0vFPhmifEKn6E54Zjd8gNXRnCcZEOlLV6vMBEygqpmJxmXev2wWcDL7kBI3FlQx29y5bjHSid_jlzlVpWRYblyAyUqlr_dhcVsNvdImOIcQ8QTuyCTbFcjF8DaCdD6mK11jawDjaDuiCQRcZG-SGnR6IYA=w513-h911-no?authuser=0zl1dGdeW3SaGSnJiONkTr08XFve1j6wmNy_UqHIRx1M0uhRYA0bzov1RBM5NENf6-IwNKbesCbe8CAcWSIjHXCusdp4h2ZJOEHciGjS27tFVDwW9j7wk6cqioAmtmaSHIORcE0c-mWkySRD6x5KYUVlM5UaJIPnpNWRPN3N-vQ_AP3ib2BrH-y2VQDA_wPq-dIziQiPxfDMo3pqILGAD9ku_lL2rulxCLA9wPgi9ynirygtnuAJVrPqK0HB16qAJDYsakIFVAB_AVJD1KXF4FT0Y1Vc8tRNWoPVwEhEl0bnJK-Mqjmn4kcTRwazbWhPvkTigcAbkxlL5-9Q0_JjMT5luDhsHfFDfHJJsuCxZH6Oy1eek-qTshCuOQcJndGJFigpG4WfgbWMnaV0J5f0QxPLqMEA9UQfMQsxyxD0arOHlodRoOhK4NkuR34Vpp008q23YNQzDA-EguekahjJ4zGCcnQPESGzvIfMrewt5dG1qP8rj9SbtdbUHgOeVXFUzZrYrfFzXmtOcXlSemcNvdLP5yPQZn3FKykpARMlDGiWn22MYYyD2m44U8a9fKJOcYRIv_E-bYb-PF9DyOsT4WTKW6EOW7gDEDbNbiE_Qi7hv-qmnCtt17l8QGBT1tygwYpuo4I_4j0aUI8DzTlf6tt-Tz-KQLgSALvWdDmV47RbZAeKm9Hqf0AxgbBQLLg=w513-h911-no?authuser=0ot8jE9j-Frjx_GmrCXRLTkVTjgfU9Gxm7_awgDcxScCPmexVYpqHNbHcVKOXsp9ilrc_i7gbqdM2rov_yqlM2Co3yjldEl9L6Q4aEwVG9ofj3cHSL_H3OCODV1onfWOYUGrcCVoCwtO04uuQnLXHHV8Iy9GOmdlxDt593qVxYbRwEIhfJi4TtgrPnFJK_Jf7udreqh48LpYR5uwKc_CbIaXqG_TbCNDwEjCDLBqmE3JXd3YeOXenBBylk_Qt99Kyyglg-tkTRxfXFFECE3540xM03rxOvAgfJF6fXw3TCkZxAaCKHNYfWvhzaYcix2kIucQHYce1_7AC3Zp95zYg2HjaoT3svlU-gVyE3e-YmGPHMxpPsjk3cAHSNel2PpSSh-zPiDFuMYXekMQKfZP7sXOl302FRpFcHEJ-S2KDogbmyAsIH_SH6xTvnidv-1VB0MJ4YOyLtnUw9hfDiC09PfMcjnN4cCEW4yHihXwztgxaVqijhjuUIgbTpomC68osdfip3dr7AU64n1Zj-BYFU9_aXbhaIYNhG9c_NsIaa0vZ13F2z61oDfXEQyozG9brF4Boq25XdDv7hR1Tap8inZeqcomanWrhadsRbPRVwXOXQMV9jnFv23k1PeyxXD6XwZe_FnEFCtR-P9j4gVCnu-5qfeUKd_UZHcvPg3oRq0rHOwVIwupOy2x9593oGg=w513-h911-no?authuser=0

OXXXA33uecO5rWcjqfMBMpDZFAVi_7cv7BSj7h4HF3V8JEUsOjpFIQaMKyKReAU4qvdL8vTDpvV0msKPh1G3HEMpombz6jamiF7y1Tq_TBiM6uyRbkm6K88EDmsSI-R7Zbr5X1q2WN9LBfJfjHI1Q_ZGN3ioC7NVTMPKmxQ6YHa9qu6LE5b3OxsYjvDkYQBmLWYYIp61ce7fSji9JCFomdC6jG7k8PR9IkRYuEd7FmvrmjbcVOB079-KRQwIMZd0BR2h5s6bhWxqvbnaP7nuEKkPrTm-V86Gr5vX4gRBanH7iemJtL52HJs-Vq80Z7QefsqbfdXi8LWgiqldUUlB3e12F-PTGbDXUjEOqVrTkVG-Z1S0BXpQtG3kD5-IhJXOFiDISQt3o75XmCMJKf5sBDpTunzMDaSiN11__0xem5pSt2lhVCPN9o6dV-h9NDvbrMragQy0aYyguM9aC-9N2W1wTVmymKRXG0OZipqbCNQHysRXqoxOs-07s43SzQ3s_tGhypDlq1RqPaRhlvEn-3lI-8HG2tiNrJ5udIJmPXIszROHFmxixT3MvQDS8O5ADaIbxaFC-5_MwqPuDvZhqyR1lAoBeyudQEpAWF3uyhCtFwzNyKj3_qJGxJ1H2g-N6w6PsmlvchdyUtv_AUvSy5VY0oYMvKqsaOarb5pOAxjkDmqOlkOja3Sluag8lQ=w513-h911-no?authuser=0

  • Uwielbiam 1
Odnośnik do komentarza
53 minuty temu, Seju napisał:

Dla mnie rzecza, ktora jest bezdyskusyjnie perfekcyjna do kanapek jest Ajvar, ktory moj dobry kolega przywiozl mi z Serbii. Jest tak absolutnie przepyszny, ze zamowilem u niego 10 sloikow i polowe juz pewnie zjadlem :) Prawde mowiac kanapki jem czesto ale zawsze robie je z tego co mam w lodowce. Wedliny nie mam nigdy, ale ZAWSZE mam sery, oliwki, sosy (ketchup, mayo, sriracha) i cos zielonego (optymalnie rukola). W ogole jedna z moich ulubionych kanapek, tzw. smak dziecinstwa, to swieze pomidory w plasterki, a na to cebulka w drobna kostke, sol i pieprz. Obled! :D

 

Podravka robi całkiem dobry Ajvar, a że to chorwacka firma, to coś tam potrafią ;) Próbowałem kilka różnych dostępnych u nas i zdecydowanie od Podravki wygrywa.

  • Lubię! 1
Odnośnik do komentarza

Ten serbski ajvar rozni sie tym od polskich, ze ma cale kawalki papryki i do tego smietanowa konsystencje przy swietnym skladzie, bez zadnych dodatkow. Te Podravkowe i inne takie tez sa OKEJ ale nic poza tym. Jak znajde w necie to podesle link, mozecie sobie zamowic zeby stwierdzic "ja pierdole, jakie zajebiste!". 

  • Lubię! 1
Odnośnik do komentarza
  • 1 miesiąc później...
  • 7 miesięcy później...

Ło jezu 8 miesięcy nikt tu nie pisał.

 

No to łapcie mój nowy przepis na sałatkę mistrzów:

 

Składniki:


1 stek wołowy z rostbefu (ok. 400 gramów)
10 plastrów surowego, wędzonego boczku (ok. 150 gramów)
mieszanka sałat
kilka filetów anchois
parmezan w płatkach do posypania
sosy wg uznania (musztarda, sos BBQ, bekonez, domowy ostry sos)
opcjonalnie pieprz, sproszkowane grzyby leśne, dodatkowy tłuszcz


Proces:


Wytopić tłuszcz z boczku i usmażyć go na chipsy na wolnym ogniu
Zdjąć i odsączyć boczek, rozgrzać tłuszcz do maksimum
Na bekonowym tłuszczu usmażyć stek z rostbefu tak, aby skórka była chrupiąca, a środek czerwony lub różowy, odstawić na parę minut
Posiekać filety anchois
Rostbef posiekać na cienkie plastry
Ułożyć na talerzu sałaty, anchois oraz chipsy z boczku, na sałaty włożyć wołowinę, całość posypać płatkami parmezanu
Dodać dowolne sosy i ew. posypać pieprzem lub sproszkowanymi grzybami

 

Foty i morskie opowieści:

 

https://beerbaconliberty.com/2021/09/21/cienko-krojony-rostbef-z-chipsami-z-boczku/

  • Lubię! 2
Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...