Maciej Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Stewia to roślinka, mam nawet w doniczce. Jest zdrowsza od cukru, ale ma charakterystyczny smak, nie każdemu pasuje. Brązowy cukier a biały cukier to praktycznie żadna różnica. Inną alternatywą jest ksylitol, cukier brzozowy. Smakuje jak normalny cukier, ma niski indeks glikemiczny, nie powoduje próchnicy. Jedyny haczyk to cena ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
ajerkoniak Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Brązowy to z grubsza to samo co biały ;) brzozowym się zainteresuj (ksylitol), acz cena to chyba kole 20-30 zł za kilo. e: Maciej sekundy szybszy Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Nie no, na takie zdrowie to aż mnie nie stać ;) Wyszedłem na prostą i muszę jak najmocniej dbać o swoje zdrowie, więc trochę zmieniam przyzwyczajenia stąd zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 jmk, a może po prostu spróbuj wyrzucić cukier z menu? Do czego go używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Hajd Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Pewnie dlatego, ze jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Do kawy, pijam dwie dzienne*. Herbatę słodzę miodem, a jak się kończy to mam trochę brązowego cukru. Też staram się rzucić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Miód pewnie ze sklepu, a nie z pasieki? Zieloną pij, słodzić nie trzeba ;) P.S. I rzuć kawę, nie będzie problemu z cukrem Cytuj Odnośnik do komentarza
jmk Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Z pasieki właśnie, akurat takie wiejskie specyfiki mam na wyciągnięcie ręki (miód, dżemy, przetwory, jajka, mięso) Pijam zieloną, dalej gorzka;) PS. Super porada ziom ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Ingenting Napisano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Ksylitol też nie jest dobry, bo przy większych ilościach powoduje sraczkę. ;) Co do stewii to nie ma chyba zbyt obszernych badań na jej temat, więc nie wiadomo jak wpływa na zdrowie. Podobno najlepszy jest erytrytol. Oczywiście największą wadą jest cena. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hawkeye Napisano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Wiadomo za to jak wpływa na poziom insuliny (i w związku z tym glukozy) i nadciśnienie. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16278783zmniejsza poziom insuliny i glukozy we krwi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303371w porównaniu do aspartamu i cukru jest znacznie mniej glukozy we krwi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14693305robi dobrze na nadciśnienie Żeby trochę bardziej gorzko było tutaj http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10690946pokazuje zwiększenie produkcji insuliny przez trzustkę, natomiast badanie było przeprowadzone in-vitro (bez udziału żywej istoty), więc jest raczej zdecydowanie mniej wiarygodne niż badanie na myszach czy ludziach. Z drugiej strony wiadomo tylko jak stewia działa ~krótkoterminowo (chociaż na nadciśnienie podobno dobrze działa na dłuższą metę). Nie znalazłem za bardzo sensownego badania na temat długoterminowego działania stewii (wspomnienia gdzieś na jakiejś stronie, że może powodować raka nie liczę, jako coś co warto brać pod uwagę). Na moje jak komuś nie przeszkadza smak i cena to czemu nie. e: Jako ciekawostkę powiem, że ja słodziłem słodzikiem przez około rok, dałem sobie potem z tym spokój, bo tak naprawdę jedną herbatę dziennie a czasem nawet rzadziej, posłodzić to tam chuj z tym. No ale ciekawostka jest taka, że jak wróciłem do tradycyjnego cukru to okazało się, że mogę słodzić łyżeczkę, a przed słodzikiem słodziłem dwie pełne (przy jednej herbata miała gorzki smak). Słodziłem czymś tam z marketu, chyba na bazie aspartamu. Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Ja od roku uzywam ksylitolu. Niby drogo, ale jak nie pieczesz na tym ciast tylko uzywasz do herbaty etc to jakos strasznie nie obciaza budzetu. A jak chcesz taniej to sobie zasadz stewie w doniczce i sobie susz listki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
tinieblador Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 ja ksylitol cenię za działanie antypróchnicze, przez kilka lat używałem (i używam) Haxylu, pasty do zębów z kyslitolem, produktu z polskiej firmy - niestety w aptekach zazwyczaj jej nie mają, ale jak się zamówi to sprowadzają i następnego dnia jest. próchnica znacznie się uspokoiła, aż moja dentystka się zdziwiła. słodyczy nie jadam (chociaż czekolady z ksylitolem już widziałem), nie słodzę żadnych napojów gorących, a cukier (brązowy) trzymam w domu mam "dla gości". smak stewii dla mnie jest odpychający, nawet cola go nie zabija. ;) do ksylitolu zastrzeżenia mają hc ekolodzy, bo proces jego pozyskiwania nie jest naturalny i nieszkodliwy dla roślin. Chińczycy ostatnio coś kombinują z pozyskiwaniem/produkowaniem ksylitolu z ... kukurydzy, ale ja chyba zostanę przy nieekologicznym ksylitolu brzozowym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hawkeye Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Ale że zabija się rośliny w sposób koszerny, tzn. a'la podcinanie gardła wciąż żyjącej i świadomej krowie, czy jak :P? Cytuj Odnośnik do komentarza
tinieblador Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Ale że zabija się rośliny w sposób koszerny, tzn. a'la podcinanie gardła wciąż żyjącej i świadomej krowie, czy jak :P? tak w skrócie. witarianie by nie tknęli. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Makk Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Średnio pasuje do tematu, ale... :-k Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Are you serious? :o No to trzeba dziś zajrzeć do Biedronki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Makk Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Are you serious? :o No to trzeba dziś zajrzeć do Biedronki. Ciekawe czy będo samochody :P Wczoraj byłem, nie było takich gum. Cytuj Odnośnik do komentarza
FYM Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Bez tego się nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza
Vami Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Biedronka chyba wykupila stare marki od wlascicieli. Pewnie smak nie ma nic wspolnego. EB, Chio Chips, teraz Turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza
jasonx Napisano 1 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 To jeszcze Hubba Bubba by sie przydala Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.